Yaşam

Anaokulundaki Dali, Miro ve Picasso

Yazan: Dilan Yüksel

Anaokulu çocukları Dali, Miro ve Picasso tablolarını seramik ve pastelle yeniden yorumladı.

Geçtiğimiz hafta anaokulu öğrencilerini İspanya’nın üç sıra dışı ressamıyla buluşturan bir sergi açıldı. Sergide kübizmin babası Picasso ile sürrealist akımın iki önemli ismi Dali ve Miro’dan reprodüksiyonlar yer alıyor. Bu reprodüksiyonların özelliği ise anaokulu öğrencileri tarafından yapılmış olması.

“İspanya’dan Üç Ressam: İçimdeki Renkler” adını taşıyan sergide Feneryolu Irmak Anaokulu öğrencileri İspanyol ressamların eserlerini pastel resimlar ve seramik çalışmalarıyla yeniden yorumladılar.

Çocuğun boya, seramik çamuru gibi malzemelerle erken yaşta tanışmasının ileride yazma ve yaratma becerilerini geliştirmesi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Psikolog Meltem Giz Çağlayaner, çocuğun duygularını ve düşüncelerini bir ürün yaratarak ifade etmesinin, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerinde büyük etki yarattığına dikkat çekiyor.  Çağlayaner, serginin çocuklar üzerindeki katkısını “Picasso, Miro, Dali gibi ressamların yarattıklarını inceleyip bu eserleri üç boyutlu bir şekilde seramik çamurunu şekillendirerek yeniden yaratmak, çocuklarımızın küçücük yaşta ‘bakmak’ ile ‘görmek’ arasındaki farkı öğrenmelerini sağladı” sözleriyle anlatıyor.

“İyi ki üçgen kafalı olmamışız…”

Çocukların İspanyol ressamlar ve eserleriyle ilgili düşünceleri şöyle:
• “Meral öğretmen’e söyleseydim keşke. Ben Dali olamam ki bıyığım bile yok…Neyse ki hem iyi resim çiziyorum hem de taşırmadan boyayabiliyorum.”
• “Bu benim resim öğretmenim, ressamlarla ilgili her şeyi biliyor. Bence bu ressamlar onun arkadaşları olabilir.”
• “Ressamların yaptığı resimleri ve kullandıkları renkleri incelerken geometrik şekilleri de öğrendik. İyi ki üçgen kafalı olmamışız çok komik olurdu.”
• “Salvador Dali, İspanyolmuş ama o da benim gibi kedileri seviyor ve çok tuhaf resimler yapıyor. Leylek bacaklı fil olur mu hiç?”

 Öğrenci velilerinden, akademisyen yazar Esra Ercan Bilgiç, anaokullarında yapılan yılsonu gösterilerinin genel olarak okul öncesi çocukların eğitimlerine ve pedagojik gelişimlerine katkısının tartışmalı bir konu olduğuna değinerek sergi fikrinin daha doğru bir tercih olduğuna dikkat çekiyor:
“Burada gösteri yerine bir sergi düzenlemiş olması pedagojik açıdan çok daha doğru bir tercih. Hiçbir çocuk bir diğerine göre ön plana çıkmıyor, saatlerce sahnede yorulmuyor, rekabet, hayal kırıklığı yok”

Bilgiç’e göre çocuklar ayrıca eğitim programlarının doğal akışı içinde ürettikleri işlerin yıl sonunda sergilendiğini görünce, uzun vadeli çalışmanın ve emek verip üretmenin değerini de daha iyi kavrayabiliyorlar.

“Picasso haklı, her çocuk sanatçıdır”

Anaokulu öğrencilerinin hazırladığı sergiden çok etkilendiğini belirten gazeteci, yazar ve akademisyen Haluk Şahin  “Bu sergiye bayıldım. Picasso haklı, her çocuk sanatçıdır” derken, dans sanatçısı, kuratör ve sanat eleştirmeni Aylin Kalem çocukların sanatla bu şekilde tanışmasını önemli olduğunu belirtiyor:
“Her şeyden önce çocukların çamurla temas edip seramikle tanışmış olmaları gelişimleri için  önemli ve ressamların eserlerini bu yaşta tanımış olmaları, onlar gibi düşünüp bir şeyler üretmeleri çok değerli.”
 
Yaratıcılığın herhangi bir alanın tarihine sağlam bastığınız zaman gerçekleştiğine inanan roman yazarı Celil Oker, sergiyle ilgili izlenimlerini şu sözlerle ifade ediyor:
“Anaokulu yaşındaki çocukların böyle bir projeye hazırlanıp, gerçekleştiriyor olması çok önemli. Çocuklar yaptıkları çalışmaların çok genç yaşta fark etmeleri ve bu bilincin aşılanması, ileride yaratıcı ve yenilikçi bireyler olmaları için, seçtikleri her alanın geçmişinin mühim noktalarına hakim olmaları gerektiğini öğrendiler.”

Anaokulu öğrencileri sergi çalışma sürecini, ressamları ve yaptıkları resimleri slaytlardan izlerken çok şaşırdıklarını ve eğlendiklerini dile getiriyorlar:
“Öğretmenlerimizle birlikte Miro, Dali ve Picasso’yu tanıdık. Ressamlara ait birçok resim boyadık. Resimlerden beğendiklerimizi seçtik, seramik öğretmenimizle birlikte bunları çamurla  yaptık.”

Yorum yazın