Genel Sanat Yaşam

Marvel filmleri çizgi romana uymuyor

Yazan: Yiğit Ateş

Beyaz perdede gösterime giren çizgi roman uyarlamalı filmlerde küçük ama önemli detaylar gözden kaçıyor. Orijinal metinde olan bazı olaylar filmlerde daha farklı şekillerde ele alınabiliyor.

Ünlü çizgi roman şirketi Marvel için 2016 verimli bir yıl oldu. Beyaz perdeye gelen filmler izleyiciler tarafından beğenildi ve büyük ilgi gördü. Deadpool, Captain America: Civil War ve en son olarak Dr. Strange gösterime giren popüler filmler arasında yer aldı. Ana hikayesi çizgi romanların orijinal metnine bağlı olan bu filmlerde çizgi romanlardaki önemli detayların filmlere  farklı yansıtıldığı göze çarpıyor.

Dr Strange: Yüce Kişi’nin kadın hali

Dr Stephen Strange hem filmde hemde çizgi romanda egosu yüksek bir cerrah olarak karşımıza çıkıyor. Filmin başlarında araba ile uçurumdan yuvarlanarak kaza geçirmesi ve sinirlerinin zarar görmesi de çizgi romanda aynı şekilde işlenen olaylardan. Farklı evren boyutlarında yaşanan olaylar hem filmde hemde çizgi romanda aynı. Bir başka aynı olan detaysa Dr Strange’in  alternatif yollarla  sinirlerini iyileştirmek için Katmandu’ya  tek gidişlik bilet alması.

Dr Strange, filmde sinirlerini tedavi edebilecek alternatif yollar olduğunu onunla ilgilenen uzmandan öğreniyor. Bu uzmanın eski bir hastası felçliyken bu tedavi yolunu denemiş ve felçini tamamen atlatmış.Çizgi romanda ise Dr Strange alternatif tedavi yollarının olduğunu bir barda denizciler kendi arasında konuşurken duyuyor. Dr Strange kendisine tedavi konusunda yardım eden Yüce Kişi (Ancient One) ile filmde  bir tapınakta karşılaşıyor ve Yüce Kişi filmde kadın olarak karşımıza çıkıyor. Çizgi romanda ise Himalayalarda bir kar fırtınası esnasında tanışıyor ve Yüce Kişi yaşlı erkek bir monk. Bu konuda yapımcılar Yüce Kişi’nin bir cinsiyeti olamayacak kadar büyük bir kişi olduğunu söylüyorlar. Filmdeki kötü adam rolünde Yüce Kişi’nin eski öğrencisi olan Kaecillus var. Çizgi romanda ise kötü adam rolünde filmde Dr Strange’e yardım eden ve yüce kişinin öğrencisi olan  Mordor var. Çizgi romanda Mordor Yüce Kişi’yi öldürmek için kara büyü yapıyor, ama böyle bir detaya filmde yer verilmemiş. Filmde yüce kişinin Dr Strange’i eğitme nedeni Kaecillus ile savaşabilmek için, çizgi romanda ise eğitilme nedeni Mordor ‘a karşı koyabilmek. Çizgi romanda kara büyünün başında olan Dormamu ile iletişime geçen Kaecillus’ken çizgi romanda bu kişi Mordor.

Captain America: Az kahramanlı Civil War

Çizgi romanda Intro adlı süper kahramanın patlattığı bomba sonucu ölen 600 sivil için S.H.I.E.L.D süper kahramanları kendine bağlamak istiyor. Filmde ise Avengers’1, Captain America:Winter Solider ve Avengers 2 filmlerinde yaşanan sivil can kayıpları yüzünden süper kahramanları kendilerine bağlamak istiyorlar. Filmde iç savaşın çıkma nedeni Zimo adlı süper kahramanın yaptığı kötü bir plan. Çizgi romanda ise gizli kimlik konusu üzerine süper kahramanların arasında  yaşanan çatışma iç savaşın çıkma nedeni. Çizgi romanda ve filmde Hulk yok. Çizgi romanda olmamasının sebebi İlluminati adlı süper kahramanlar grubunun onu tehlike arz ediyor diye uzaya yollması. Filmde ise kendi seçimi ile orada bulunmamayı tercih ediyor. Bu kararı Avengers:Age Of Ultron filminin son sahnesinde alıyor. Thor da filmde yer almayıp çizgi romanda yer alan karakterlerden biri.

Filmde savaşa katılan süper kahramanların sayısı 12, çizgi romanda ise bu sayı çok daha fazla. Filmde Captain America’nın takımı Falcon, Antman, Scarlet Witch, Hawkeye, Winter Soldier‘dan oluşuyor. Çizgi romanda ise Captain America’ya çok daha fazla kişi katılıyor. Ayrıca takımında Scarlet Witch ve Hawkeye yer almıyor.Filmde Iron Man‘ın takımında ise Spiderman, BlackWidow, Black Panther, Vison, War Machine yer alıyor. Çizgi romanda ise  çok daha fazla kişi ile beraber kötü kahramanlar da var. Çizgi romanda Vision Captain America’nın tarafındaydı, filmde ise  Iron Man’ın tarafında yer alıyor. Black Panther  çizgi romanda savaşa girmeyenler arasında yer alıyor. Spiderman ise filmde  hep Iron Man’ın tarafında kalıyor. Çizgi romanda ise  önce Iron Man’ın tarafında savaşıyor ardından Captain America’nın tarafına geçiyor. Filmde savaşı Iron Man’ın tarafı kazanıyor, Captain America’nın takımı kaçak yaşıyor. Filmin sonunda Captain America hayatta olduğu için hala savaşacağının mesajını veriyor ve film olumlu bitiyor. Çizgi romanda da Iron Man  tarafı savaşı  kazanıyor  ama Captain America iç savaş ile ilgili bir davaya giderken suikaste kurban gidiyor ve ölüyor.

Deadpool’da karakterler eksik

Wade Wilson‘ın (Deadpool) kanser tedavisi gördüğü için yüzünde yaralar ve yanıklar oluşması, dördüncü duvarı bükebiliyor olması, çok fazla konuşuyor olması hem filmde hemde çizgi romanda aynı şekilde işlenmiş olaylardan. Filmde Deadpool’un kız arkadaşı normal bir insan olarak karşımıza çıkarken çizgi romanda ise kız arkadaşı Copy Cat adında bir mutant. Çizgi romanda Deadpool’a devamlı yardım eden, ona silahlar yapan Weezle adında biri varken filmde böyle bir karakter yok. Çizgi romanda Deadpool’un esir olarak tuttuğu ve daha sonradan serbest bıraktığı All adında kör bir hizmetçisi var. Filmde böyle bir karakter yok. Çizgi romanda Deadpool karşısında kötü olan bir Deadpool ile dövüşüyor, filmde böyle bir olaya yer verilmemiş. Çizgi romanda Deadpool’un kedilere alerjisi olduğu için çaresiz kalıp yenildiği bir bölüm varken filmde böyle bir detaydan bahsedilmemiş.  Çizgi romanda Deadpool’un Queen Of The Undeath adlı süperkahramandan bir kızı varken filmde böyle bir detaydan bahsedilmemiş. Filmde ve çizgi romanda devamlı söylediği Chimmichanga lafı aslında bir yemeğin adından geliyor ve Deadpool bu yemeğin tadını sevmiyor.

Yorum yazın