Spor Tvsaire

Çocuklar aikidoyu seviyor

Yazan: Nihan Satılmış-Alev Şahin

Aikido yalnız bir savaş sanatı değil, özellikle çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine önemli katkılar sağlıyor

Japonya’da 1930’lu yıllarda temeli atılan bir savaş sanatı olan Aikido, Türkiye’de de uzun yıllardan beri bilinen ve sevilen sporlardan biri. İnsanın fiziksel ve ruhsal açıdan güçlenmesini sağlayan bu spora dört yaşından itibaren başlanabiliyor. İstanbul Seyrantepe’deki dojo’sunda (savaş sanatları ve öğretilerinin çalışıldığı yer) yetişkinlerin yanısıra çok sayıda çocuğa da aikido eğitimi veren Sensei (Japonca hoca, öğretmen) Oğuzhan Ulvi Başkurt, çocukların fiziksel gelişimi yanında, ruhsal gelişimlerinde de aikidonun özel bir yeri olduğunu söylüyor.

Çoğunlukla savunma sanatı olarak bilinen aikido, diğer uzak doğu savaş sanatlarından farklı olarak kurucusu Morihei Ueshiba tarafından “yarışma”nın kesinlikle yasaklandığı bir dal. Uzak doğu savaş sanatlarının pek çoğu gibi kuşak derecelendirmesi bulunan aikidoda kuşak atlama, ustanın sınavıyla gerçekleşiyor. Beyaz kuşaktan başlayan yolculuk kara kuşağa kadar devam ediyor. Ancak kara kuşak sonrasında da aikidonun ustalık dereceleri “Dan” unvanıyla devam ediyor. Dan derecelendirmesi “Birinci Dan”dan başlayarak büyüyor.

Başkurt’un aikido okulunda çocuklar ve ebeveynler birlikte aikido yapma şansı da buluyor. Anneleri veya babaları aikido yapan çocuklar da aileleri de bu durumdan son derece memnun. Spor ve kişisel gelişim yolu olarak kabul edilen aikidonun birlikte yapılmasının, aile içi paylaşımı ve kuşaklar arasındaki diyaloğu artırarak çocukların gelişimine daha fazla katkı yaptığı belirtiliyor.

Çocuk aikido çalışmaları 4-7 yaş ve 7-12 olmak üzere iki ayrı grupta yapılıyor.  12 yaşını geçenler ise yetişkin sınıflarına dahil oluyor.  Çocuk sınıfları hafta sonu, yetişkin sınıfları ise hafta sonu ve hafta için sabah erken ve akşam iş çıkışında yapılıyor.

Yorum yazın