Yaşam

Daha iyi bir dünyanın öncüleri

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Projeleriyle ekonomik ve sosyal gelişime katkı veren 16 farklı ülkeden 20 “Küresel Genç Lider” Bilgi’deydi.

Sosyal girişimcilik alanında yarattıkları özel projelerle ödül alan 16 farklı ülkeden 20 genç, İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde, Santralistanbul’da düzenlenen törenle “Global Fellows” sertifikalarını aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, çevreden eğitime, ekonomik güçlendirmeden toplumsal sorunlara kadar birbirinden farklı projeler yaratan gençleri selamladığını belirten bir açılış konuşması yaptı.

2012 Küresel Sosyal Liderler’i Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen Sarıcaoğlu, yenilikçi gençlerin Türkiye ve dünyanın başka ülkelerinde  yaşan yaşıtlarıyla paylaşacak çok şeyleri olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF) Başkanı William S. Reese, 16 ülkeden 20 “Küresel Genç Lider”i biraraya getirmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ettiği konuşmasında, gençlerin tek başlarına yapacaklarından çok daha fazlasını biraraya gelerek becereceklerine inançlarının tam olduğunu söyledi.

Global Fellows programı, son 10 yıldır Uluslararası Gençlik Vakfı / International Youth Foundation (IYF) tarafından düzenlenen ve Sylvan Laurate Vakfı (SLF) tarafından destekleniyor. Global Fellows dünyanın dört bir yanındaki genç sosyal girişimcilere destek veriyor.

Her yıl 20 genç sosyal girişimcinin seçildiği ve desteklendiği “Global Fellows”, bu yıl Amerika, Kosova, İspanya, Hindistan, Lübnan, Kamboçya, Peru, Nijerya, Şili, Uganda, Meksika, Brezilya, Güney Afrika, Vietnam, Avusturalya ve Türkiye’den seçildi.

 “Laureate Global Fellows” programı, toplamda 1,2 milyondan fazla insanın hayatını etkileyen, 71 farklı ülkeden yaklaşık 650 genç sosyal girişimciden oluşan bir topluluk.

Ödül kazanan projelerden bazıları ve liderleri:

Fotoğraf: Hüseyih Aldemir

Fotoğraf: Hüseyih Aldemir

ALEX BUDAK, 28
Proje: StartSomeGood
Ülke: Washington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Alex, değişim yaratanları insanların fikirlerini eyleme ve etkiye dönüştürmelerine yönelik olarak StartSomeGood şirketinin kurulmasına katıldı. StartSomeGood web sitesi, sosyal öncülerin önemli fikirlerin iletişimi için bir platform sunmakta.
http://startsomegood.com
 
BESA LUCI, 28

Projesi: Kosovo 2.0
Ülke: Priştina, Kosova
Besa’nın Kosovo 2.0 projesi, Kosova’nın susturulmuş ve haklarından mahrum edilmiş çoğunluğu olan gençlerin sesi olmaktadır. Kosovo 2.0 gençlerin kendi topluluklarında aktif katılımcılar haline gelebilmeleri için geleneksel ve yeni medyayı harmanlayarak kendini idame ettiren bir platform. Gençlerin yön verdiği, bağımsız bir medya mecrası olan girişim, bir dergi yayınlamakta ve gençlerin bloglar, vloglar ve foto-makaleler aktardıkları kuvvetli bir çevrimiçi mevcudiyete ev sahipliği yapmakta. Yakın tarihte işlenen konular arasında Kosova’nın imajı, yolsuzluk ve din ve cinsiyet konuları yer almakta. Kosovo 2.0 vatandaş gazeteciliği, fikir savunuculuğu ve aktivizm üzerine eğitimler ve atölyeler de düzenlemekte. Arnavutça, İngilizce ve Sırpça dillerinde yayınlanıyor. Web sitesinin 2011’deki ziyaretçi sayısı 70 bin.
www.kosovotwopointzero.com

 
KARINA PEÑA, 27
Proje: MAKA GREEN BCN
Ülke: Barselona, İspanya
Hedeflerine ulaşmak için sürdürülebilir tasarımı ve kentin yüzyüze olduğu çevre sorunlarına dair yaratıcı çözümler etrafında diyaloğu teşvik eden online bir dergi yayınlamaktadır (www.makagreenbcn.com). Derginin okurları 120 ülkede 1400 kente yayılmış durumdadır. Dürüst ticaret ve bilinçli tüketici davranışlarını teşvik eden online bir dükkan olan MAKA SHOP (www.makagreenshop.com) aracılığıyla yerel eko-tasarımcılar ürünlerini pazarlamaktadırlar. Girişim vatandaşlarla girişimciler arasında bağlar kurarak yerel ekonomiyi tekrar canlandırmayı hedeflemektedir.
www.makagreen.com

 
YASHVEER SINGH, 26
Proje: Ulusal Sosyal Girişimcilik Forumu
Ülke: Bengaluru, Hindistan
Yashveer, gelişim sektöründeki beceri eşitsizliğine değinmek ve üniversite öğrencilerini sosyal yenilikler ve girişimcilik yönünde teşvik ederek, eğiterek ve destekleyerek Hint gençliğini etkilemek amacıyla Ulusal Sosyal Girişimcilik Forumu’nu (NSEF) kurdu. NSEF’nin girişimleri arasında ülke çapında en iyi kuruluşlarda öğrenci meclisleri kurmak, gerçek zamanlı hikâyelerle öğrencileri teşvik etmek, gelişme örgütleriyle yetenekli öğrenciler arasında bağlantı kurmak, gençliğin kapasitelerini sosyal teşebbüs planlama araçları vasıtasıyla geliştirmek ve öğrenciler için akıl hocaları ve konferanslar ve yarışmalar aracılığıyla çeşitli ağlara erişim sağlamak.
www.nsef-india.org
 

AFIF TABSCH, 24
Proje: Aie Serve
Ülke: Beyrut, Lübnan
Afif, Lübnan gençliğinde yeni bir gönüllülük ruhu geliştirmek saygı, kabul ve sevgi değerlerini teşvik amacıyla, gençliği güçlendirmeye yönelik bir STK olan Aie Serve’nin kurulmasına katıldı. Aie Serve yaşları 18 ile 30 arasında değişen yüzlerce genci topluluklarına katkıda bulunmak için ihtiyaçları olan beceriler, bilgi, araçlar ve ağlarla eğitmektedir. 
www.aiserve.org

SAMBAT CHOAN, 27
Proje: Self Help Toplum Merkezi
Ülke: Siem Reap, Kamboçya
Sambat,  Kro Bei Riel kırsal toplumunda yaşayan aileler ve çocukların yaşam kalitesini artırmak ve onlara bedava eğitim olanakları sağlamak amacıyla Self Help Toplum Merkezi’ni (SHCC) kurdyu. SHCC’nin faaliyetleri arasında 3 ila 20 yaşlarında 1700 öğrenciye hizmet veren bir okulun işletmesi, İngilizce derslerinin temini, sosyal hizmet ve anaokulu programları, bilgisayar, sanat ve elişi dersleri ve toplum gelişme hizmetleri yer almakta.
www.shcccambodia.org
 
BENJAMIN FAIVOVICH, 24
Proje: Emprendejoven (Gençlik Girişimciliği)
Ülke: Santiago, Şili
Benjamin, yaşları 14 ile 18 arasında değişen genç insanları, girişimciliğe bir hayat biçimi olarak yanaşmalarını teşvik etmek amacıyla Emprendejoven’i kurdu. Dört yıl önce Emprendejoven yöntemleriyle eğitilmiş öğretmenlerle çalışan gençler programa katılmamış olanlara kıyasla ortalama yüzde 8 fazla maaş almaktadır. Benjamin 2011 yılında YouthActionNet® Küresel Ağ’a üye olan Universidad Andres Bello’nun ACCIONJOVEN Ödülü’ne layık görülmüştü.
 
GÖKDEN İPEK YOSUNLU, 21
Proje: Annemin Kilimleri
Ülke: Mersin, Türkiye
Gökden, çalışma hayatında yer alamayan köylü kadınların aile ekonomilerine gelir sağlaması yönünde hizmet eden bir geri dönüşüm projesi. Projede ayrıca, çöp olarak atılan birçok maddenin aslında dönüştürülebilir hammaddeler olduğu bilincinin kazandırılması da amaçlanıyor. Gökden 2011 yılında YouthActionNet® Küresel Ağ’a üye olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Genç Sosyal Girişimci Ödülü’ne layık görülmüştü.
http://anneminkilimleri.weebly.com
 
CRISTIAN JONTHAN VÉLEZ RAMIREZ, 25
Proje: Amazon’da Daha İyi Yaşam Kalitesi için Deneysel Çevre Eğitimi
Ülke: Iquitos, Peru
Cristian, Amazon’da Daha İyi Yaşam Kalitesi için Deneysel Çevre Eğitimi programıyla yaklaşık 15 bin öğrenci ve topluluk üyesinin Amazon’un doğal zenginliğini korumak ve muhafaza etme çabalarına katılmalarını sağlayan eğitsel atölyeler yapmakta.
www.acobia-dwazoo.org
 
DANG HONG THAI, 22
Proje: EcoFire
Ülke: Hanoi, Vietnam
Vietnam’daki düşük gelirli toplulukların acil sağlık ve çevre sorunlarını karşılamak üzere teknolojik çözümler üreten sosyal bir girişim olarak EcoFire’ı kurdu. Pirinç sapları gibi tarım atıklarından üretilen, yenilenebilen bir yakıt olan Eco Carbon satışı faaliyetlerin merkezinde yer almakta.  
 
AGUSTIN LORENZO RODRIQUEZ AKE, 26
Proje: Caza Sonrisas (Gülümseme Arayışı)
Ülke: Merida, Meksika
Agustin, hastanede yatan çocukları, kendi iyileşme süreçlerine olumlu duygular besleyen oyunlarla katılmaları için güçlendiren Caza Sonrisas ‘ı kurdu. Çocukken kanser tanısı konan Agustin, hastanede yatmanın travmatik etkisini ve olumlu duyguların iyileşmedeki önemli payını ilk elden yaşamıştı. Bugüne kadar 3-16 yaş aralığında 350’den fazla genç hasta, Caza Sonrisas‘ın eğitimli kolaylaştırıcıları ağı vasıtasıyla yenilikçi oyunlarla tanıştı. Üniversitelerin tıp ve sağlık bilimi programlarıyla işbirliğiyle girişimi Meksika geneline yayma planları yapılmakta. Agustin, 2011 yılında YouthActionNet® Küresel Ağ’a üye olan Universidad del Valle de México’nun UVM Sosyal Gelişim Ödülü’ne layık görülmüştü.

 


Ödül alan diğer “Küresel Genç Liderler”

MIRIAM REYES OLIVA, JANE NAMPIJJA, RAFAEL HENRIQUE SIQUEIRA RODRIGUES, MUHAMMED KISIRISA, ARUN KRISHNAMURTHY, LACHLAN RITCHIE, TOLULOPE SANGOSANYA, GABRIELA CHUMPITAZ AGUIRRE, BESA LUCI.

Yorum yazın