Hayvan hakları Yaşam

Gönüllü rehber köpekler

Yazan: Feyzan Aybar
Rehber Köpekler Derneği Başkanı görme engelli Avukat Nurdeniz Tunçer (solda) ve köpeği Kara, Eski İngiltere Büyükelçisi Richard Moore'un eşi Maggie Moore (sağda) ve rehber köpeği Star.

Rehber Köpekler Derneği Avukat Nurdeniz Tunçer, rehber köpeği Kara’nın çalışma koşullarını “İş zamanlarında profesyonel bir iş kadını ama gün bitip işler tamamlandığında onun da bir özel hayatı var” diye tanımlıyor.

Rehber Köpekler Derneği, görme engelli bireylerin toplum içerisinde kendilerine olan güvenlerini arttırarak daha özgür hareket etmelerine yardımcı olmak amacıyla 2 Ekim 2014’te Avukat Nurdeniz Tunçer tarafından kurulmuş bir dernek. Kendisi de görme engelli olan Tunçer “Bu amacımızı rehber köpekler sayesinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diyor. 

Nurdeniz Tunçer’in, 2013-2017 arasında Türkiye’de görev yapan ve birçok kişinin de sevgisini kazanan İngiltere Büyükelçisi Richard Moore ve eşi Maggie Moore’la tanışması derneğin kurulmasında önemli bir dönüm noktası. Kendisi gibi görme engelli olan Maggie Moore’un rehber köpeğini gören Nurdeniz Tunçer bu uygulamanın Türkiye’de de olması gerektiğini düşünüyor ve Maggie Moore’un da öncülüğüyle ilk adımlarını atıyorlar.

O zamandan beri birçok yeniliğe imza atmış ve büyük değişimlere yol açmış bir dernek olarak çalışmalarına devam eden bu yepyeni dernekle ilgili birçok insanın aklına haliyle birçok soru takılıyor. Bunlardan biri de kullanılan köpeklerin nasıl seçildiği ve bu durumun hayvan hakları ihlaline girip girmediği.

Avukat Nurdeniz Tunçer, rehber köpeği Kara’nın hayatında büyük değişiklik yarattığını söylüyor. (Fotoğraf: Feyzan Aybar)

Kendisi de avukat olan Tunçer, köpeklerin haklarının kesinlikle ihlal edilmediğini, böyle bir durumun söz konusu dahi olamayacağını, sadece rehber köpek eğitimine cevap veren adayların rehber köpek olduğunu cevap vermeyenlerin ise bunun için zorlanmadığını belirtiyor. Eğitimlerin her zaman pozitif olmasına dikkat ettiklerini de belirten dernek başkanı, hayvan haklarına ve köpeklerin ruhsal ve fiziksel durumlarına büyük özen gösterildiğinin ve köpekerin mutlu köpekler olması için uğraşıldığının altını çiziyor. Eğitim sonrasında sahiplendirilen köpeklerin de takiplerinin dernek tarafından yapıldığını anlatıyor. Eğitime cevap vermeyen köpeklerin ise diğer engelli gruplar için eğitimlere tabi tutulduğunu ancak bu eğitimlerde de kesinlikle zorlanmadığını, istekli köpeklerle devam edildiğini belirtiyor.

Kendi rehber köpeği Kara’yla bizzat ilgilenen ve bakımına, ihtiyaçlarına her daim özen gösteren Tunçer “Kara, iş zamanlarında profesyonel bir iş kadını ama gün bitip işler tamamlandığında onun da bir özel hayatı var” diyor. Sözlerini “Hedefimiz disiplinli ve eğitimli en önemlisi de mutlu köpekler” diye bitiriyor.

Yeni kurulmuş bir dernek olarak yapmaları gereken çok şey olduğunu belirten Tunçer, çalışmalarının devam ettiğini, Kara’nın kendi hayatında inanılmaz bir değişime sebep olduğunu ve her geçen gün görme engellilerin hayatlarını değiştirebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor. Türkiye’deki rehber köpek bilincinin geliştirilmesi ve yayılması adına titizlikle uğraşılıyor.

Yorum yazın