Gündem Medya Sosyal medya Söyleşi

Groop app rüzgarı

Yazan: Ahmet Eminoğlu

Son dönemin popüler uygulamalarından biri olan Groop app ile ilgili bilinmeyenleri fikir babası ve geliştiricilerinden, aynı zamanda şirket ortağı Mehmet Uygun’la konuştuk.

Moderatörler tarafından her gün yenilenen ve güncel konuların tartışılmasını 12’şerli gruplar üzerinden sağlayan yeni bir akım ortaya çıkaran “Groop app”i, fikir babası ve ortaklarından Mehmet Ertan Uygun‘a sorduk. 1995 İstanbul doğumlu olan Uygun, liseyi Açı Koleji’nde okuduktan sonra Koç Üniversitesi’nde makine mühendisliği bölümüne girdi. Geçtiğimiz yıl üniversiteden mezun olan Uygun, üniversite arkadaşları Cem Kaçmaz ve Berk Özak’la birlikte”Groop app”in kurucuları arasında yerini aldı.

Mehmet Ertan Uygun

Groop app tam olarak nasıl işliyor?

Moderatörlerimiz tarafından her gün belirlenen konular altında insanların rahatça tartışıp fikrini açıklayabileceği 12’serli gruplar oluşturuyoruz.

Belirlenen konu başlıkları gündeme göre mi belirleniyor yoksa üye olan insanlar kendi topiclerini belirleyebiliyor mu?

Konularımızın hepsi moderatörler tarafından her gün yenileniyor. Özellikle güncel konular olmasına özen gösteriyoruz. Dolayısı ile bazen zorlanabiliyoruz. Her gün, hem güncel, hem yeni, hem de insanların fazlasıyla dikkatini çekebilecek konular bulmak zor. Kullanıcılarımız konu belirleyemiyor ama istedikleri gibi tartışmakta serbestler tabii.

Konu başlıkları sizin süzgecinizden geçiyor mu? Bazı konuları belirlerken bir çizginiz var mı yoksa özellikle şu sıralarda ülkemizde konuşması bile sıkıntılı olan siyasi konularla ilgili rahatça gruplar kurulup tartışılabiliyor mu?

Bizim, ortaklar olarak açılan konulara bakma gibi bir durumumuz olmuyor. Zaten moderatörler bizim neye tamam neye hayır diyeceğimizi biliyorlar. Kendileriyle de anlaşırken nasıl bir mantalitemiz olduğunu açıklıyoruz. Dolayısı ile o konuda çok rahatız. Dediğiniz gibi siyasi konular sıkıntı yaratabiliyor. Siyaset dışında her konuyu koyuyoruz ama tamamen moderatörlerin kontrolünde oluyor.

İnsanlar burada gruplarda tanışıp arkadaş olabiliyor. Sizce Groop app az ya da çok Tinder’a benzer bir görev görüyor mu?

Evet, insanlar bu platformda rahatça arkadaşlık kurabiliyor. Zaten kurulurken asıl amacımız buydu. İnsanlar sadece kendi sosyal medya hesaplarında var olan ya da numaraları kayıtlı olan insanlarla iletişim kuruyor. Biz bir tartışma ortamı kurarak insanların ilgi duyduğu ya da fikrini belirtmek istedikleri bir ortamda tanışmalarını istedik. Tinder görevi gördüğünü düşünmüyorum. Diğer insanları tanıştırmaya yönelik uygulamalar çoğunlukla bir ilişki başlatmak üzerine oluyor. Neredeyse hepsi fiziksel görünüşü ön planda tutuyor. Bu da normal, çünkü insanlar ilk başta dış görünüşe bakıyor. Biz insanları tanıştırmayı amaçlıyoruz evet ama bir ilişki başlatmak için değil. Arkadaş olarak. Bu tartışma gruplarında da insanların birbirleriyle fikirleri örtüşen, sohbet etmekten keyif aldıkları insanlarla tanışmalarını istiyoruz. Zaten fikirleri örtüşenler birbirlerini ekleyebiliyorlar.

İleride özellikle insanları tanıştırmaya yönelik ayrı bir şey eklemeyi düşünüyor musunuz?

Zaten biz burada insanların tanışmasına yönelik bir şey yapıyoruz. Ama daha önce de söylediğim gibi diğer arkadaşlık uygulamalarından farklıyız. Şu anda ayrı bir uygulama açmayı ya da özellikle insanları tanıştırmak üzere bir şey eklemeyi düşünmüyoruz.

Uygulamanın bugüne kadar indirilme oranı umduğunuz gibi mi? Tepkiler ne yönde?

Son üç aydır beta sürecindeydik. Hedefimiz 50 bin indirme almaktı, 75 bin kez indirildik. İlk iki ay zaten buraya getirmeden önce Kanada’da bir deneme sureci başlatmıştık. Tepkilerin iyi yönde olması üzerine burada da başlattık. Şu zamana kadar kötü bir geri bildirim almadık. Sadece sizin de ilk başta sorduğunuz gibi üyeler kendi konularını oluşturmak isteyebiliyor. Bu özellik ne zaman eklenecek gibi sorular geliyor. Ama biz böyle bir şey yapmayı düşünmüyoruz.

Groop app’i Android telefonlarda ne zaman göreceğiz?

Bize en çok gelen sorulardan biri de bu. Türkiye’de Android kullanıcılarının sayısı da bir hayli fazla. Android çok yakında çıkıyor. Sonrasında kapsamlı reklam çalışmalarına başlanacak zaten.

Yorum yazın