Doğa

‘Halk nükleer santral istemiyor’

Yazan: Mehmet Özen

Japonya’da meydana gelen deprem sonrası hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali’nin radyasyon yaymasının ardından, hükümetin Mersin-Akkuyu’da ve Sinop’ta yapmayı planladığı nükleer santralleri istemeyen nükleer karşıtları bugün İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nin önündeydi. Eylem yalnız İstanbul’da değil, aynı anda Mersin ve İzmir’de de başladı. Küresel Eylem Grubu, Yeşiller Partisi ve Greenpeace Akdeniz’in öncülüğünde yapılan eyleme yaklaşık iki bin kişi […]

Japonya’da meydana gelen deprem sonrası hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali’nin radyasyon yaymasının ardından, hükümetin Mersin-Akkuyu’da ve Sinop’ta yapmayı planladığı nükleer santralleri istemeyen nükleer karşıtları bugün İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nin önündeydi. Eylem yalnız İstanbul’da değil, aynı anda Mersin ve İzmir’de de başladı.

Küresel Eylem Grubu, Yeşiller Partisi ve Greenpeace Akdeniz’in öncülüğünde yapılan eyleme yaklaşık iki bin kişi katıldı. İstiklal Caddesi’ni boydan boya kaplayan radyoaktivistler, el ele tutuşup zincir oluşturarak slogan attı. Yaşlısından gencine eyleme katılanlar arasında bebeklerini protestoya getirenler de vardı. Ara ara durup Japonya’da tsunamiden ölen binlerce insan için çömelip “Güneş, rüzgâr bize yeter” diyen grup “Akkuyu, Fukuşima olmayacak” sloganları attı. Çömelmenin ve sonrasında hızlıca koşmanın da bir anlamı vardı: “Nükleer santral sızıntısı hızla yayılacak”.

“Nükleer felaket, santrali cinayettir”

Eyleme bebeğiyle gelen Sinem Akkül, “Çocuğuma iyi bir dünya bırakmak için bu eyleme katılmak istedim. Hükümetin sesimizi duymasını ve nükleer santral kurma inadından vazgeçmesini istiyoruz” diyordu. Saat 16.00’da başlayan eylemden bir saat sonra basın açıklaması yapıldı. “Nükleerin felaket, nükleer santrallerin ise cinayet olduğunu düşünenler” imzalı basın açıklamasını Yeşiller Partisi sözcüsü Ümit Şahin yaptı. Japon halkının önce deprem ve tsunamiyle, ardından Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyasyon kirlenmesiyle ağır bir darbe aldığını dile getiren Şahin, “Yakınlarını kaybeden, evinden yurdundan olan ve radyoaktif kirlenme tehlikesiyle iç içe yaşamak zorunda kalan Japon halkının acısını ve endişesini paylaşıyoruz” dedi. “Çernobil felaketinin 25’inci yılında Fukuşima, nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli ve öngörülemez risklerle dolu olduğunu gösteriyor” diyen Şahin, nükleer enerji tarihinin yüzlerce kazayla dolu olduğuna dikkat çekti.

Rusya bile gözden geçiriyor

Fukuşima patlamasının ardından Almanya, Fransa, ABD, İsviçre, Çin, Venezüella ve hatta Türkiye’ye nükleer reaktör kurmak isteyen Rusya’nın nükleer enerji programlarını gözden geçirdiğini dile getiren Şahin, hükümetin inatla Akkuyu’ya nükleer santral kurmak istediğini ifade ederek “Hükümet ne yazık ki nükleer yangına körükle gidiyor” dedi.

Eylem sözcüsü Şenol Karakaş, başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın nükleer patlama ile tüp gaz patlamasını karıştırdığını ifade ederek, eyleme gelen gruba “Tüp gaz AKP” sloganları attırdı.

“Nükleerden korkmuyorsan Allah’tan kork!”

Eyleme Akkuyu’dan geldiğini ve 30 yıldır nükleer santral karşıtlığı mücadelesi verdiğini söyleyen Mehmet Ali Yılmaz, nükleer santralin teknik zorunluluk olmadığını ve siyasi bir tercih olduğunu ifade etti. Çernobil ve Fukuşima’nın nükleere bakışı değiştirdiğini söyleyen Yılmaz, Akdeniz’e nükleer yapmak bomba atmaktan farksız. Tayyip Erdoğan, nükleerden korkmuyorsan Allah’tan kork!” dedi.

Greenpeace Akdeniz sözcüsü Hilal Atıcı ise Türkiye’nin inatla “hayır”, hükümetin ise inatla “evet” dediğini belirterek, hükümetin enerji devrimini gerçekleştirmesiyle devrileceğini belirtti. Küresel Eylem Grubu adına konuşan Nuran Yüce, tek dertlerinin insanlara nükleer enerjinin ne olduğunu anlatmaya çalışmak olduğunu ifade ederek, “Nükleer, bir yaşam karşıtlığıdır. Hükümetin artık sokağa kulak vermesi gerekiyor” dedi.

Greenpeace’in birçok eylemine gelen ve bu protestoda da grubu yalnız bırakmayan oyuncu Pelin Batu da Sinop ve Akkuyu’nun, Fukuşima ve Çernobil gibi olmasını istemediğini söyledi.

Yorum yazın