Doğa

İstanbul neden koktu?

Yazan: Bensu Kaplan

Önceki sabah Avrupa yakasında hissedilen kokunun gerekçesi olarak radon gazı dile getirilse de uzmanlar aynı görüşte değil.

Önceki gün sabah saatlerinde İstanbul Avrupa yakasında hissedilen yoğun kokunun nedeni belirsiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kendilerine bu yönde bir şikayet ulaşmadığını söylerken, HaberVs’nin görüşüne başvurduğu uzmanlar, araştırma yapılmadan kesin bir cevap verilemeyeceğini söylerken, farklı olasılıklar üzerinde duruyor.

“Metan gazı olabilir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak kokunun kaynağının kanalizasyondan yayılan metan gazı olabileceğini düşünüyor. Kaynak’a göre kanalizasyondan sürekli çıkan ancak hissedilmeyen metan gazı, o sabah İstanbul’da yoğun sis olması ve rüzgar esmemesi nedeniyle havada asılı kalmış olabilir. Kaynak bu olasılığı şöyle açıklıyor:

“Nem yeryüzüne çöktüğü zaman hava rüzgarsız ise sis olur. O sabah İstanbul’da yoğun bir sis söz konusuydu. Koku, Avrupa yakasının en yüksek semtleri Gayrettepe, Mecidiyeköy, Maslak ve Zincirlikuyu’da hissedildi. Kanalizasyon şebekesinden çıkan metan gazı, hava rüzgarsız ise dağılma imkanı bulamıyor. Aslında kanalizasyondan sürekli metan gazı çıkıyor. Ancak su kullanımının neden olduğu akıntı nedeniyle dağılıyor. Su kullanımının yani kanalizasyondaki hareketliliğin en az olduğu saatlerde hava da basıksa, mazgallardan çıkan gazlar havada asılı kalabiliyor. Kokunun yüksek yerlerde hissedilme sebebi bu olabilir.”

“Radon ya da başka bir gazdan kaynaklanamaz”

Doğada her şey arasında ilişki kurulabileceğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bir inceleme yapmadan kokunun kaynağı hakkında yargıya varılamayacağı görüşünde. Kokunun, radon ya da başka bir gazdan kaynaklanmadığını düşünen Kadıoğlu, çöpten yayılma olasılığını daha yüksek görüyor.

Aynı bölümden Prof. Dr. Selahattin İncecik de radon gazı konusunda meslektaşıyla aynı görüşte: “Sosyal medyada vatandaşlar ‘radon gazı olabilir’ diyor. Radon gazı ölçümlerini üniversitemizde yaptık. Bundan kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu konu hakkında inceleme yapılmadan kokunun nedeni hakkında kesin bir şey söylenemez” dedi.

“Emisyon da olabilir”

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Selami Demir’e göre de kokunun kaynağı tespit etmek kolay değil. Ancak araç emisyonlardan kaynaklanabileceği de ihtimaller arasında: “Bazıları çöp kokusu diyecektir ama çöp deposu ağları, Levent ve Beşiktaş gibi bölgelere uzak. Sebep araç emisyonları da olabilir. Araç emisyonlarının keskin bir kokusu vardır, yanmış hidrokarbon deriz bunlara. Bayram tatilinden sonra artık herkes İstanbul’da ve trafik çok yoğun, o bölge özellikle trafikten etkilenen bir bölgedir. Tabii inceleme yapılmadan kesin bir şey diyemeyiz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi HaberVs‘nin sorusuna, önceki sabah Avrupa yakasının yüksek kesimlerinde yoğun bir koku duyulduğu yönünde bir şikayet ulaşmadığını ve aldıklarını takdirde inceleme başlatacaklarını cevabını verdi.

Yorum yazın