Sanat

Kadınların direnişi, direnişin sineması

Yazan: Günce Kılıç

13 Mart'ta 13'üncü kez perdelerini açan Filmmor Gezici Kadın Filmleri Festivali 60 filmle 6 kenti dolaşıyor.


Tüm geliri Rojava ve Şengal kamplarına aktarılacak olan 13. Uluslararası Gezici Filmmor Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 13 Mart- 27 Nisan arasında gerçekleştiriliyor. Bu sene 6 şehir gezecek olan festivalin sloganı ise; “Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması

12 yıl önce “Kadınlar Sinema Yapıyor” diyerek, kadınlarla kadınlar için yola çıkan festival, 13 Mart Cuma günü Galatasaray Lisesi’nden Pera Müzesi’ne kadar yapılacak olan yürüyüşle 13’üncü kez perdelerini açacak. Her sene verilen Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü’nün bu seneki sahibini bulmasının ardından da film gösterimlerine başlanacak.

6 şehirde gösterim

Farklı şehirlerdeki bağımsız kadın örgütleriyle ortak bir çalışma yürüten festival bu yıl 6 kenti gezecek. İstanbul’dan başlayarak ardından; Denizli, Bodrum, Diyarbakır ve Adana’ya gidecek olan festival, son olarak 25 Nisan cuma günü İzmir’deki izleyicilerle buluşacak. 27 Nisan pazar günü perdelerini kapatacak festivalde 25 ülkeden 60’ın üzerinde film izlenebilecek.

“Kadınların Sineması”ndan “Bedenimiz Bizimdir”e

Film seçimlerinde önce memleket, sonra dünya gündemini esas alan Filmmor’un filmleri bu sene dört alt başlıkta toplanıyor. “Kadınların Sineması”, “Kendine ait bir cüzdan”, “Cins-iyet-ler” ve “Bedenimiz Bizimdir” diyen festivalin, bu seneki ortak gösterim yönetmenleri ise Margarethe Von Trotta ve Nahid Persson Sarvestani.

İran Devrimi Filmmor’da

İran devrimi sonrasında İsveç’e iltica etmek zorunda kalan ancak İranlı kadınlara dair filmler çekmeyi sürdüren yönetmen Nahid Persson’un bu sene 3 filmi toplu gösterimlerde izleyici ile buluşacak.

Yönetmen, ‘Çalınmamış Devrimim’ filmi ile İran’da tutuklu olmaya ve işkenceye dair anlatılmamış bir hikayeyi festivalde gözler önüne sererken, bir diğer filmi ‘Kraliçe ve Ben’ ile izleyiciyi İran Şahı’nın ve eşi Farah’ın dünyasına yakınlaştırıyor.

Alman sinemasından kadın portreleri

Toplu gösterimin diğer bir kahramanı yönetmen Margarethe Von Trotta’nın sineması ise güçlü kadın karakterlerin yaşadığı hayat zorluklarını 5 filmi ile izleyiciye aktaracak. Trotta aynı zamanda Filmmor yönetmenle söyleşiler kısmında da izleyicileri ile bire bir buluşmaya hazırlanıyor.

Neden “Direniş?”

Filmmor’un kurucularından yönetmen Ülkü Songül, festivalin bu yılki başlığını “Bütün kadınların hayatı hep bir şeylere direnmekle geçiyor. Bir şey giymek için önce babanla kavga ediyorsun, sonra büyüyorsun dışarda erkekler, sonra biraz daha büyüyorsun devletle mücadele etmeye başlıyorsun. Her şeyimize biz direnerek sahip oluyoruz”  sözleriyle açıklıyor.

Yorum yazın