Gündem

Kentler, çınarlar ve Erdoğan

Yazan: HaberVs

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Aralık 2012: “Bizim medeniyetimizde ağacın çok özel, çok önemli bir yeri, sembolik bir değeri vardır.”

Başbakan Tayyip Erdoğan Ankara Pursaklar’da 4 Aralık 2012’de katıldığı, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı’nın “AK Kadınlar Ormanı” açılış töreninde, kentlerdeki anıtsal ağaçların önemine dikkat çekmişti. Erdoğan’ın bu konuşma ile, İstanbul Fatih Ormanı’nda konut projesi gerçekleştirmek isteyen Ali Ağaoğlu’na gönderme yaptığı yorumu yapılmıştı.

Bizim medeniyetimizde ağacın çok özel, çok önemli bir yeri, sembolik bir değeri vardır” diyen Erdoğan, hükümetinin ağaca ve ormana verdiği değeri anlattığı konuşmasının bir bölümünde şunları şunları söylemişti:

Osmanlı Devleti’nin inşa ettiği bütün mimari eserlerin avlusunda ve çevresinde asırlık çınarların görülebileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Sultan Ahmet’in, Süleymaniye’nin, Şehzade Cami’nin, Yenicamii’nin Eyüp Sultan’ın avlusunda ve etrafında yaşı birkaç asır öncesine uzanan çınarlar ve sedirler görürsünüz. Her biri tıpkı o camilerin minareleri gibi özgürce gökyüzüne, semaya uzanır. Aynı şekilde sarayların, külliyelerin, medreselerin, köşklerin, kervansarayların etrafında da asırlar boyunca ayakta kalmış çınarlar, sedirler, uzun ömürlü ağaçlar görürsünüz” dedi.

Bunun sadece İstanbul’da değil birçok şehirde görülebileceğini ifade eden Erdoğan, “Ecdadımızın kök saldığı her şehirde birkaç yüzyıl, birkaç asır yaşında çınarlarla, anıt ağaçlarla karşılaşırsınız. Bunun bir anlamı var elbette. Ecdadımız yaptığı her bir mimari eserin en az bir çınar kadar uzun ömre sahip olmasını, en az bir çınarın ömrü kadar insanlığa, milletimize hizmet etmesini arzuladı. Gerçekten de o ağaçların her biri asırlar boyunca milyonlarca kuşa yuva olmuş, her birinin gölgesinde en az on nesil yetişmiştir. O ağaçların her biri bulundukları semte bir mimari eser kadar güzellik katmış, bulunduğu semtin havasını değiştirmiştir” diye konuştu. Erdoğan, şunları kaydetti: ”Bu zarif anlayış ecdadımızın kurduğu medeniyetin neden bir merhamet medeniyeti olduğunu, neden bir sevgi medeniyeti olduğunu çok iyi anlatıyor çok iyi sembolize ediyor. Biz de bu anlayıştan hareketle bu topraklara sahip çıkıyor, geçmişten aldığımız ilhamla geleceğimizi şekillendiriyoruz. Bir yandan milletimize asırlar boyunca hizmet edecek eserler bırakırken diğer yandan ülkemizin her bir karışını ağaçlandırıyor, şehirlerimizi ormanlarla, parklarla yeşillerle buluşturuyoruz.”

Kaynak: DHA

 

Yorum yazın