Genel

Sahte kampanyaya kanma, kontörünü kaptırma!

Yazan: Mine Savaş

Kimileri için cep telefonu, hayatın olmazsa olmazlarından biri. Ne ekonomik kriz, ne de telefon şirketlerinin dudak uçuklatan tarifeleri cep telefonundan vazgeçmemize engel olamıyor. Durum böyle olunca da bir kaç dakika bedava konuşmak ya da ücrete tabi olmayan mesajlar çoğu insanın ilgisini çekiyor. Haliyle işi bilen ünlü markalar, promosyona gidiyor ve yapılan alışveriş karşılığında bedava konuşma […]

Kimileri için cep telefonu, hayatın olmazsa olmazlarından biri. Ne ekonomik kriz, ne de telefon şirketlerinin dudak uçuklatan tarifeleri cep telefonundan vazgeçmemize engel olamıyor. Durum böyle olunca da bir kaç dakika bedava konuşmak ya da ücrete tabi olmayan mesajlar çoğu insanın ilgisini çekiyor. Haliyle işi bilen ünlü markalar, promosyona gidiyor ve yapılan alışveriş karşılığında bedava konuşma veya kontör dağıtıyor. Aslında buraya kadar hiçbir problem yok. Ürünü alan da kontörü dağıtan da hayli memnun görünüyor. Ta ki iş dolandırıcılığa gelene kadar…

Dolandırıcılık konusunda sınır tanımayan birileri, şirketlerin promosyon çalışmalarını paravan olarak kullanıyor. Bedava kontör kazanmak için uğraş veren aboneler de cep telefonuna gelen şüpheli aramalara ya da mesajlara inanarak istenenleri yaparsa işte o zaman işler değişiyor ve bu sefer dolandırıcı, bedava kontörün tadını çıkarmaya başlıyor. Zira dolandırıcı, vaat ettiği kontörü vermek için belirli miktarda kontör talebinde bulunuyor. Örneğin, bin kontör kazanmak isteyen kişilerin 250 ya da 500 kontör göndermesini istiyor.

Ramazan ayında Pepsi’nin başlatmış olduğu “Pepsi Yaşatır Seni Kampanyası” ile kampanyalı ürünlerden çıkan şifreyi gönderen herkese (kampanya süresince) her gün on kontör veya iki buçuk dakika hediye ediliyor, çekilişe katılanlar arasından on kişiye bin TL., bir kişiye 10 bin TL. ve üç kişiye de 100 bin TL. hediye kartı veriliyordu. Kampanya 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle sona erdi. Fakat dolandırıcılar için kampanyanın herhangi bir tarih sınırlaması bulunmuyor. Çünkü kampanyanın üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen dolandırıcıların gönderdiği, “Değerli abonemiz, Seda Sayan’ın başlatmış olduğu Pepsi Yaşatır Seni Kampanyası’ndan Ramazan’a özel 100 bin ve 10 bin TL. ödül ikramiyesinden hattınız yarışmaya katılmış, yarışma sonucunda hattınız 10 bin TL. ödül ikramiyesi kazanmıştır. Bilgi ve işlem için 0539 661 25 42 Pepsi Danışma Hattı’nı arayınız” mesajı ile kampanyanın hâlâ devam ettiği izlenimi veriliyor.

Telefonuna bu tarz mesaj gelenler veya mağdur durumda kalanlar da Pepsi Danışma Hattı’nı arıyor ve gerçeği öğreniyorlar. Pepsi ise durumu engellemek için mesaj gönderen dolandırıcıların cep telefonu numaralarını alarak, savcılığa bildiriyor. Başarılı bir reklam kampanyası yaptıkları için bu tarz istenmeyen durumların yaşandığını belirten Pepsi İletişim Danışmanlığı Departmanı, kullanıcıları sürekli uyardıklarını ve insanların bu tarz mesajlara kanmamaları gerektiğini söylüyor.

SMS sahtekarlıklarının ardı arkası kesilmiyor

– Turkcell Haziran 2009’da abonelerden çok sayıda SMS dolandırıcılığı şikayeti alındığını, bunların belirli birimlerde toplanarak abonelerle paylaşıldığını, konuyu savcılıklara intikal ettirdiklerini açıkladı ve bu tür dolandırıcılıklardan korunma konusunda en büyük görevin abonelere düştüğünü belirtti.

– Ağustos 2009’da Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Hukuk Komitesi Başkanı Av.Faruk Hançer, operatörlerle yaptıkları görüşmeler sonucunda SMS yoluyla yapılan dolandırıcılığın yüzbinlerce liraya ulaştığını tespit ettiklerini açıkladı.

– Nisan 2009’da çıkan bir başka kontör dolandırıcılığı hikayesi: Size tanımadığınız bir numaradan mesaj geliyor. Açtığınızda ise bu mesajın size gelmediğini hemen anlıyorsunuz ama okumadan da geçemiyorsunuz. Çünkü “Anne ne yapıyorsun, kaç gündür senden haber bekliyorum. Bu ay da mı maaşınızı vermediler…” ile başlayan oldukça duygusal bir metin ilginizi çekiyor.
Mesajın sonuna geldiğinize gerçekte annesinden para isteyen ve ailesinden farklı bir şehirde okuyan genç bir kızın durumuna üzülüyorsunuz. En azından mesajın yanlışlıkla size atıldığına inanıp genç kızı uyarmak istiyorsunuz. Aradığınızda telefonu duygusal bir ses tonuyla genç bir kız açıyor. Ağlamaklı bir ses tonuyla özür diliyor ve mesajı yanlışlıkla gönderdiğini söylüyor. Siz de yutkunarak telefonu kapatıyorsunuz. Ancak dakikalar geçmeden vicdanınız sizi yeniden “Üzgün, zor durumdaki” genç kızı aramaya itiyor.
Arıyorsunuz sonrası malum, size bir hesap numarası veriyor: Artık gönlünüzden ne koparsa!
(Haber 7)

Yorum yazın