İstanbul Bilgi Üniversitesi santral yerleşkesinde yeni güvenlik uygulamaları bugün hayata geçiriliyor. Hizmete girdiği 2007’den beri Bilgi mensuplarının ve ziyaretçilerin herhangi bir kimlik kontrolüne tabi olmadığı santralistanbul’a girişler kartlı giriş sistemiyle sağlanacak. Öğrenci ve personelin yerleşime erişimini sağlayan servis araçlarının (shuttle) kullanımı da kimlik kontrolüyle gerçekleşecek.
Bilgi Üniversitesi’nin Kuştepe ve Dolapdere yerleşkelerine girişler daha önce de kimlik kontrolüyle sağlanıyordu. Ancak içinde Enerji Müzesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve restoranların bulunduğu, kamuya açık nitelikteki santralistanbul’a girişlerin kısıtlanması, bu düzenlemenin hangi gerekçelerle yapıldığı sorunu gündeme getirdi.
HaberVs’nin sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Ege Yazgan, güvenlik kontrolünün “Son dönemde yaşanan üzücü terör olayları nedeniyle, İçişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla İstanbul Valiliği ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) dikkat çekmesiyle” uygulamaya geçirildiğini belirtiyor. Diğer üniversite yerleşkeleri gibi güvenlik ve denetimin okul yönetiminin sorumluluğunda olduğunu, böyle olmasaydı güvenliğin tıpkı Taksim meydanı gibi emniyet tarafından sağlanacağının altını çiziyor. Amacın patlayıcı madde, silah türü tehlikeli maddelerin girişini engelleme olduğunu söyleyen Yazgan “Bunun için kapılarda detektör, x-ray gibi kontroller oluşturulması gerekiyor. Ancak, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın her girdiklerinde bu kontrolden geçmesi hem gereksiz bir sıkışıklığa yol açacak, hem de mensuplarımızdan şüphe ediyormuş bir görüntü yaratacaktı. Bu nedenle, tüm Bilgi mensuplarının kontrolden geçmelerine gerek kalmadan giriş yapabilmeleri için kartlı giriş sistemi oluşturduk” diyor.
Ancak x-ray taramaları Bilgi mensubu olmayan ziyaretçiler için geçerli. Santralistanbul ziyaretçileri, yerleşkeye sebep sorulmaksızın kimlik kartı karşılığında alacakları ziyaretçi kartları ile geçerek giriş yapabilecekler. Bu uygulama hafta sonları da devam edecek. Güvenlik önlemleriyle birlikte, üniversite servislerinin kullanımı da Bilgi mensuplarıyla sınırlandı.
Rektör Yazgan: “Olması gereken”
Yazgan, güvenlik için getirilen bu uygulamanın amaçlandığı üzere bir güvenli alan yaratıp yaratmayacağını sorusunu, “santralistanbul yerleşkesi ülke konjonktüründe çok kolay bir hedef ve bu uygulama caydırıcı bir nitelik taşıyor” diye cevaplıyor. Bu konuda rektör olarak kişisel sorumluluğu olduğunu belirten Yazgan’a göre bu “ülkenin bulunduğu konjonktürde ‘olması gereken’ bir uygulama.”
Bilgi Rektörü, kartlı giriş sisteminin, çalışanların giriş çıkış saatlerinin denetlenmesi için kullanılabileceği eleştirisini ise şöyle yanıtlıyor: “Giriş çıkış saatleri kayıt altına alınmayacak. Alınması durumunda bile işe yaramaz bilgiler. Öğretim elemanlarımız açısından bazı hassasiyetlerin doğmasını anlıyor ve saygı gösteriyoruz. Bilgi Üniversitesi’nin bilim insanı ve eğitmen vasfına sahip öğretim kadrosunun çalışmalarının ofis ortamı ile sınırlı olmadığının bilincindeyiz. Akademik kadronun belirli saatlerde mesai yapmak gibi bir değerlendirmeye tabi tutulmasının anlamsız bir uygulama.”
Hoşgeldin BİLGİ’li, “Turnikeye Hayır!”
Diğer yandan, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrenci kulüpleri ve öğrencilerinin kurduğu Bilgi Koordinasyon bugün saat 12:00 de turnike uygulamasını protesto etmek için yerleşkenin ana giriş kapısında (tarihi kapı) toplanma çağrısı yaptı. Çağrı metninde turnike uygulamasının kabul edilemez bir kontrol aracı olduğuna vurgu yapan Bilgi Koordinasyon, turnikelerin güvenlik sorununu çözemeyeceğini savunuyor.
[…] Bilgi Üniversitesi Santral yerleşkesinde başlayan turnike uygulamasını protesto eden öğrenciler arasından bir heyet Rektör Prof. Dr. Ege Yazgan ile görüştü. […]
[…] Bilgi Üniversitesi Santral yerleşkesinde başlayan turnike uygulamasını protesto eden öğrenciler arasından bir heyet Rektör Prof. Dr. Ege Yazgan ile görüştü. […]