Gündem Koronavirüs günlüğü Yaşam

Covid-19’a karşı Yanındayız

Yazan: Pınar Tahirler
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (PUAM) uzmanlarının Covid-19'dan etkilenen çalışanlara sunduğu psikolojik destek hizmeti çevrimiçi seanslarla yürütülüyor (Fotoğraf: PUAM).

FSMVÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi uzmanları, Covid-19 geçiren, yakınlarını kaybeden ve salgınla mücadelede ön saflarda çalışanlara, çevrimiçi seanslarla ücretsiz psikolojik destek sunuyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yanındayız projesi ile, koronavirüsten etkilenen insanlara ücretsiz psikolojik destek sunuyor. Covid-19 tanısı konmuş, salgın nedeniyle yakınlarını kaybetmiş ve bu nedenlerle sıkıntı yaşayan insanlar, çevrimiçi seanslarda uzman psikologlardan destek alabiliyor.

Covid-19 geçirmiş olanlar ve birinci derece yakınları, sağlık çalışanları aileleri, yakınlarını virüs nedeniyle kaybedenler Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi‘ne (PUAM) başvurabiliyor. PUAM Müdürü Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, “Kadim vakıf kültürünün sürdürüldüğü bir eğitim kurumuyuz. Her zaman önceliğimiz topluma destek olmak ve toplumla birlikte refah için çalışmak. Bu bakış açısıyla projemizi, koronavirüsten etkilenen vatandaşlara doğrudan hizmet veren farklı sektörlerdeki insanları da kapsayacak şekilde genişlettik” diyor.

Başvurular e-posta ile yapılıyor

PUAM Müdürü Doç Dr. Itır Tarı Cömert

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora yapan terapist adayları tarafından yürülen çevrimiçi terapilere başvurular, e-posta yoluyla yapılıyor.

Covid-19 geçirenler ve ailelerinin yanı sıra,  hastalar ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanları, virüsle mücadelede ön saflarda görev yapan emniyet, belediye, itfaiye, kriz yönetimi, Kızılay, sivil toplum çalışanları  bu hizmetten faydalanabiliyor. Cömert, “Salgın, depresyon, anksiyete, bulaşma kaygısı, ölüm korkusu, yakın kaybı sonucunda travmatik deneyim, sosyalleşmenin azalması nedeniyle yalnızlık gibi birçok psikolojik problemi hayatımıza getirdi. Proje ile bu bozuklukların uzamasını engelleyecek kısa süreli hızlı müdahaleler yaparak psikolojik ilk yardım faaliyeti yerine getirmeyi amaçlıyoruz” diyor.

Kaygı ile baş etmeye yönelik çalışmalar uygulanıyor

Randevu isteğinde bulunan danışanların çoğunluğunun sağlık çalışanlarının oluşturduğunu vurgulayan Itır Comert, bu gurubun özellikle mesleki tükenmişlik, yorgunluk ve kaygı gibi duygusal sorunlar yaşadığını belirtiyor.  Seanslarda genel olarak kaygı ile baş etme becerilerine yönelik çalışmalar, depresif duygu durumunu daha stabil hale getirmek için davranışsal yapılandırmalar, kayıp ve yas sürecine ilişkin çalışmalar yapılıyor. En çok karşılaşılan durumlar ise bulaş kaygısı, genel kaygı, depresyon, tükenmişlik, travma deneyimleri gibi başlıklar.

Desteğe ihtiyaç duyanlar bilgi almak ve randevu oluşturmak için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin web sitesi puam.fsm.edu.tr‘yi kullanabilir ve sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilir.

 

Yorum yazın