Medya

Kült, kültlere karşı

Yazan: Duygu Sipahioğlu

Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi Kültnisan ayında piyasaya çıktı. Dört ayda bir yayınlanacak akademik ve aynı zamanda okunabilir bir “kültürel incelemeler” dergisi olma amacında. Etimolojik olarak, toprağı ekip biçmek, terbiye etmek anlamına geliyor. Kült isminin seçilmesinin nedeni ise hem kültürle ilgili bir dergi olduğunu sezdirmek ve kültlere karşı olduklarını belirtmek. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler […]

Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi Kültnisan ayında piyasaya çıktı. Dört ayda bir yayınlanacak akademik ve aynı zamanda okunabilir bir “kültürel incelemeler” dergisi olma amacında. Etimolojik olarak, toprağı ekip biçmek, terbiye etmek anlamına geliyor. Kült isminin seçilmesinin nedeni ise hem kültürle ilgili bir dergi olduğunu sezdirmek ve kültlere karşı olduklarını belirtmek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden, Kültürel İncelermeler Yüksek Lisans Programı İdari Asistanı, Mesut Varlık Kült isminde karar kılınmasının bir diğer nedenini de şöyle açıklıyor:
“Kült isminde karar kılmamızın en büyük nedeni, Aziz Nesin’in kendisine “Nesin?” sorusunu soyadı olarak seçmesindeki motivasyondur. Derginin kapağına her baktığımızda, dünyanın kültlerle yaşadığını hatırlayacak ve bu dergide bunun için ne yaptığımızı sorgulayacağız.”

Kültürel incelemeleri 20. yüzyıl başında Avrupa’da akademik ve entelektüel çevrelerde yaşanan “disiplin” tartışmasının bir sonucu olarak tanımlayan Varlık. “Özellikle sosyal bilimlerdeki ve pozitif bilimlerdeki birbirini görmez/duymaz boyuta gelen uzmanlaşma, neredeyse her bir disiplini dünyadan soyutlanmış birer laboratuarın içerisine hapsetmeye başlamıştı” diyor. Bugün artık kültürel incelemelere ihtiyaç olup olmadığı tartışmalarının da Kült’te yer alacağını derginin bu anlamda kendi alanını da sorgulayacağını anlatıyor. Bu sebeple ilk sayılarında Slavoj Zizek’in “Kültürel İncelemeler Üçüncü Kültüre Karşı” makalesini yayınladıklarını da sözlerine ekliyor.

Kültgenç akademisyen adayları ve yüksek lisans öğrencilerinin yayın kurulunda olduğu, kontrol kadrosunu ise akademisyenlerin oluşturduğu bir dergi. Ortak bir dünya görüşüne sahip birkaç kişinin bir araya gelerek çıkardığı bir dergiden çok, hayata, dünyaya dair farklı dertleri, söyleyecek sözü olan insanların içinde bulunduğu bir kadro oluşturmaya çalıştıklarının altını çiziyor Varlık.

Kültiçerik olarak her sayısında dosya konusu olan bir dergi. İlk Özel Dosya konusu “Kanon” ikinci sayıda ise “Kültür” konuşulacak. Kült Kayıt, Kült Bakış, Kült vs, Kült Deneme, Serbest Bölge bölümlerinde ise dosya konusundan farklı konular da işleniyor. Örneğin Kült Bakış bölümü dünya ve Türkiye gündemini “kültürel incelemeler” açısından inceliyor. Kült vs. ise kültürel incelemelerin kendisini tartışıyor. Çevirilere de yer verecek olan dergi Türkçe literatüre bu yolla katkıda bulunmayı umuyor. Kült hakemli bir dergi. Özellikle dosya konularında yayınlanan bütün makaleleri hakemli. Bunun dışındaki bölümlerde ise hakemli olan ve olmayan makalelerin yer alacak olmasını ise “Derginin tamamı hakemli makalelerden oluşsaydı, biz ne yaparsak yapalım, ‘okunabilir’ bir dergi olmayı, belki bazı sayılarımızda sağlayabilirdik ama sürekli hale getiremezdik.” diyerek açıklıyor Mesut Varlık.

Kült Dergisi kapaklarında Ressam Yüksel Arslan’ın eserleri kullanılıyor. Doğal malzemeleri kullanarak ürettiği resimlere “arture” adını veren Yüksel Arslan, uzun zamandan beri Fransa’da yaşayan uluslararası üne sahip bir sanatçı. Yüksel Arslan’ın “arture”larının hem kapaklarda hem de dergi içinde kullanılacak olmasının siyasi bir bakış açısıyla ilgisi olmadığını ise şu sözlerle anlatıyor Varlık:
“Kültlere karşıyız, mücadele vereceğiz gibi sözler söyleyince hemen sol bir kimlik aranıyor elbette. Bu arayış temayülünün kökeninde Türkiye’deki sorunlu siyasi ortamı aramak gerekir belki de. Yayın Kurulunda ve Hakem Kurulunda çok farklı siyasi görüşlere sahip insanlar var. Yüksel Arslan ismi, dünya resim tarihine kazınmıştır. Resim yapmaktan kaçınarak da ressam olunabileceğinin derdindedir. Kült gibi tıptan müziğe, tarihten sinemaya birçok disiplini bünyesinde barındırmaya çalışan bir dergi için Yüksel Arslan gibi dünyanın entelektüel birikiminden beslenerek ‘arture’lar üreten bir ressam, bizim için olabilecek en büyük lütuftu. Yüksel Arslan, ‘Arture, resme (painture) karşı,’ diyor, bizler de ‘Kült, kültlere karşı’ diyoruz.”

Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan dergi Punto tarafından dağıtılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Van, Erzurum, Antakya, Kütahya, Eskişehir, Mersin, Kocaeli, Antalya, Batman, Sakarya, Trabzon ve Kıbrıs’ta satışa sunulan dergi satışa sunulmayan yerlere de abonelik yöntemiyle ulaştırılıyor.

Yorum yazın