Eğitim Medya Sosyal medya

Bilgi ve Mediawise işbirliğiyle #acabadoğrumu

Yazan: Umut Cenk Akduman
Dijital Medya Okuryazarlığı projesinin tanıtım toplantısı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralitanbul Kampüsü'nde bulunan Enerji Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Mediawise ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçen Türkiye Dijital Medya Okuryazarlığı Projesi’ne katılanlar on günlük program boyunca Fox TV sunucusu İsmail Küçükkaya’nın sunduğu eğitim videolarını cep telefonlarına gelen mesajlardan izleyebilecek.

Dijital medya okuryazarlığı ve dezenfermasyon karşıtı çalışmalar yapan ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Mediawise, İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle yaptığı işbirliği çerçevesinde Türkiye Dijital Medya Okuryazarlığı Projesi’ni başlattı.

Mideawise Program Direktörü Alex Mahadevan, 2018’de gençlerle başladıkları dijital okuryazarlık projesini daha ileri yaş gruplarıyla devam ettirdiklerini belirterek dezenformasyonun üstesinden gelmek için gerçek doğrulayıcıların da içinde yer aldığı uluslararası bir ağla çalıştıklarını, gerçeğin kazanması için üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen proje tanıtımına katılan Fox TV sunucusu İsmail Küçükkaya, projenin ekran yüzü olarak #acabadoğrumu etiketiyle yayınlanan videolar için kamera karşısına geçti. Toplantıya Mediawise yöneticileriyle birlikte Bilgi İletişim, Sosyal ve Beşeri Bilimler fakültelerinin dekanları ve öğretim üyeleriyle birlikte projede yer alan doğrulama platormları Doğruluk Payı ve Teyit.org temsilcileri de katıldı.

Söyleşide İsmail Küçükkaya, en çok instagram hesabını kullanmayı önemsediğini belirterek, kendisine Instagram, Twitter ve Whatsapp gibi sosyal medya hesaplarından her gün çok sayıda tuzak mesaj geldiğini söyledi. 2019’daki yerel seçimlerde iki siyasetçinin moderatörlüğünü yaptığı sırada kendisi hakkında taraflı sunucu olduğuna dair pek çok yalan haber yapıldığını anlatan Küçükkaya, manipülatif bilgiye karşı mücadele etmenin önemine inandığını, bu yüzden projede gönüllü olarak yer aldığını ifade etti: “Muhalif ve iktidar kesimine ait sosyal medya hesaplarını eşit şekilde takip etmeme rağmen, her iki kesim de bir tarafa daha yakın olduğuma dair yanlış haber yapıyor ve bu tarz durumlar yalan haberlerin ne kadar kolay yapılıp yayılabileceğini bize gösteriyor. Bir bilgi var ve ‘Bu doğru mu?’ sorusunu sorarak, bir takım mekanizmalarla haberleri ve bilgilerin doğruluğunu teyit etmemiz gerekiyor.”

Dijital okuryazarlık eğitimlerine, bu QR kodu mobil telefonunuza okutarak kolaylıkla katılabilirsiniz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, sosyal medyanın ortaya çıkışının bazı demokratik süreçleri doğurduğunu fakat bununla birlikte, anti demokratik dışlayıcı, baskılayıcı ve ötekileştirici etmenlerin var olmasına da sebep olduğunu belirterek, bunları engellemek için sivil topluma çok büyük bir görev düştüğünü vurguladı.

Daha çok yetişkinleri hedefleyen Dijital Medya Okuryazarlığı Projesine katılan herkese on gün boyunca Whatsapp’tan özel video bağlantıları geliyor. Proje paydaşlarından Teyit.org Eğitim İçerikleri Sorumlusu Esra Özgür, Projenin internetteki doğru ve yanlış bilgi akışını tespit etmekten ziyade medya okuryazarlığına katkı sağlayacağını, bunun da ‘teyitçi gibi düşünmenin’ ilk adımı olacağını dile getirerek bu amaçla bir ekosistem şekillendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Projeye katılmak için https://api.whatsapp.com/send?phone=14159157741&text=BA%C5%9ELA linkine tıklamak ya da mobil telefondan sayfadaki QR kodu okutmanız gerekiyor. Bundan sonra açılan WhatsApp sayfasında beliren “Başla” mesajını gönderdiğinizde telefonunuza on gün boyunca her gün bir eğitim videosu linki alıyorsunuz.

Yorum yazın