Yaşam

İkinci bahar’ın adresi

Yazan: HaberVs

Aslıhan Birgülabirgul@medyakronik.com 1950’li yıllardı. Mahalle komşusu iken filizlenmişti aşkları. Birbirlerine hiçbir zaman açılamamışlardı ama aşkları ilkokul sıralarında da devam etmişti. Aşkın dillendirilemediği zamanlardı. Ali’nin, kurşun kalemlerinin ucunu çakıyla açıp Ayşe’nin önüne koyup kaçarak anlattığı aşkı, kaçamak bakışlar, göz süzmelerle karşılığını bulurdu.Birbirlerinden haberli, birbirlerine vurgun ama hiçbir zaman konuşmadan aynı tutkuyla devam etti aşkları. İlkokul bitip […]

Aslıhan Birgül
abirgul@medyakronik.com

1950’li yıllardı. Mahalle komşusu iken filizlenmişti aşkları. Birbirlerine hiçbir zaman açılamamışlardı ama aşkları ilkokul sıralarında da devam etmişti. Aşkın dillendirilemediği zamanlardı. Ali’nin, kurşun kalemlerinin ucunu çakıyla açıp Ayşe’nin önüne koyup kaçarak anlattığı aşkı, kaçamak bakışlar, göz süzmelerle karşılığını bulurdu.
Birbirlerinden haberli, birbirlerine vurgun ama hiçbir zaman konuşmadan aynı tutkuyla devam etti aşkları. İlkokul bitip de yatılı öğretmen okulunu kazanınca Ayşe, aşklarını söze bile dökememişken ayrılık girdi araya. Birbirlerinden habersiz, dile kolay 50 yıllık bir ayrılık. Araya başka aşkların, evliliklerin, çocukların, ayrılıkların, boşanmaların girdiği yarım asırlık bir ayrılık…
Artık ikisinin de torun sevecek yaşlarda olduğu, aşkın çakıyla kalem ucu açarak değil cep telefonlarından kısa mesajlarla ya da elektronik postalarla ilan edildiği günlerdir. İkisi de bekârdır. Kimse kimseden haberdar değildir. Anne babalarının yalnızlığına çare bulmak isteyen çocukları da birbirlerinden habersiz, birisi annesini birisi babasını üye yapar internet üzerinden faaliyet gösteren aynı çöpçatanlık sitesine. Bilgisayar teknolojisini bilmeyen anne babaları yerine yazışmaları da kendileri yapar çocukların. Derken iş karşılıklı telefonların alınmasına kadar gider ve çocuklar aradan çıkar. İlk telefon konuşmasında tanırlar birbirlerini. 60’lı yaşlarını sürerken dili değişse de masumiyeti bozulmayan aşkları, 50 yıllık ayrılıktan sonra 15 gün içinde yapılan bir nikâhla son bulur.

Film değil gerçek

İnsana, “bu kadarına da pes” dedirtecek bir film senaryosunu hatırlatan bu hikâye tamamıyla gerçek aslında. İsimlerinin yayımlanmasına karşı çıktıkları için uydurma isimlerle hikâyelerini anlattığımız kahramanlarımız ikinci baharlarını çocukluk aşklarıyla yaşamaya devam ediyorlar. Bu imkânsız aşkı mümkün kılan şey ise geçtiğimiz aylarda faaliyete geçen annemevlenecek.com ve babamevlenecek.com isimli internet siteleriydi. Müşterilerinin isteği doğrultusunda isim vermeden hikâyeyi anlatan sitenin genel koordinatörü Yusuf İnan üyelerin mahremiyetine, yaşları ve konumları gereği çok önem verildiğini belirttikten sonra sitenin kuruluş hikâyesini şöyle anlatıyor:
“Yine kendi sitelerimizden biri olan ve 25 bin çiftin yuva kurmasını sağlayan disikus.net sitesi sayesinde evlenen doktor bir bayanın, annesi için bizden yardım istemesiyle aklımıza geldi bu düşünce. Annesinin kendileriyle kalması sonucu eşiyle problemler yaşamaya başlayan bayan, ‘En kısa sürede annemi evlendirmek zorundayım aksi halde kendi evliliğim tehlikeye giriyor. Bu konuda bir şeyler yapamaz mısınız?’ dedi. Daha sonra bu tip talepler çoğalmaya başlayınca bu siteyi kurmaya karar verdik.”

Niye sadece babalar denmesin?

Bekâr anne babalara hitap eden ve her yaştan üyesi bulunan bu iki siteye sadece evlenmek isteyenlerin üye olabildiğini belirten İnan farklı isimde iki ayrı site kurmalarının nedenini de, “Kadınların ‘nerede eşitlik? Neden annem değil de babam?’ demesini önlemek” diye açıklıyor. Web adresleri farklı iki sitenin çalışma sistemi ve verdiği hizmet aynı olmasına karşın kadınların annemevlenecek.com, erkeklerin ise babamevlenecek.com sitesine üye olduklarını belirten İnan, “Üyeler daha sonra da birbirlerinin sitesine kayıt olarak iletişim kuruyorlar. Yaşları geçkin olanların üyeliklerini de çocukları yapıyor. İlginçtir çocukları, anne ve babaları için seferber olmuş durumda. Anne-babalar bilgisayar kullanamadıkları için yazışmaları çocuklar yapıyor. Ama bu durumdan sıkılan anne-babalar da arayıp çözüm istiyorlar. Kimse karışmadan, kendilerinin yapabileceği bir sistem bekliyorlar” diyor.

10 bin üye

Eylül ayı başında açılan iki sitenin üye sayısı 10 bini bulmuş durumda ve her geçen gün de artmaya devam ediyor. Büyük bir çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan üyelerin yüzde 70’i üniversite veya lisansüstü eğitimli ve şu ana dek 25 çift yeniden dünya evine girmiş bile. İnan, üyelerinin 24 saat boyunca telefonla arayıp sorunlarını ilettiklerini, yaşları geçkin olduğu için de kimi zaman azarladıklarını söylüyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

E-mail adresinizi girerek ücretsiz kayıt oluyorsunuz. Üyeliğinizin doğruluğunu kontrol etmek için e-postayla mail adresine şifreniz gönderiliyor. Rumuzunuza karar verdikten sonra giriş yaparak kendinizle ilgili detay bilgileri dolduruyorsunuz. Mesleğinizden alkol ve sigara kullanımınıza kadar pek çok soruyla karşılaşıyorsunuz. Hepsine doğru cevap vermelisiniz, ne de olsa hayatınızı birleştirecek birini arıyorsunuz. Ardından karakterinizi tanımlayacak özellikler bölümü geliyor, bu bölümü de doldurduktan sonra en güzel resminizi ekleyerek ana sayfaya ulaşıyorsunuz. “Üye ara” bölümüne müstakbel eşinizde aradığınız özellikleri belirttiğinizde size en uygun üyeler karşınıza çıkıyor. Beğendiğiniz kişinin profilini incelemenin dışında sınırsız mesaj göndermek ve mesaj almak isterseniz özel üye olmanız lazım. Özel üyeliğin yıllık ücreti 25 YTL, bir haftalık ücreti 9 YTL.

Yorum yazın