Spor

‘NBA artık daha yumuşak’

Yazan: Kaan Deniz Türen

Eski NBA yıldızları ve kimi yorumcular, ligin yeni yıldızlarını yumuşak buluyor. Veteranların hedefinde James Harden, Stephan Curry, Lebron James gibi isimler var…

“Benim dönemimde yapamazdın!”

National Basketball Association (Ulusal Basketbol Birliği) ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla NBA hayranlarının çok sevdiği tartışma konularına bir yenisi eklendi. Bugünün en gözde oyuncularının, ligin eski yıldızlarına karşı oynasalardı başarılı olamayacağı iddia ediliyor.

Tartışmaya sadece yorumcular değil NBA’in eski oyuncuları da dahil olmaya başladı. Dennis Rodman, Rasheed Wallace, Gilber Arena ve Michael Jordan bu isimlerden bazıları.

“LeBron ile oynaması çok kolay”

Basketbol efsanesi Michael Jordan’ın takım arkadaşı ve NBA şampiyonu Dennis Rodman Overtime’a verdiği bir röportajda Lebron James’ i tutmanın çok kolay olduğunu, kendisinin ve Scottie Pippen’ın bunu rahatlıkla yapabileceğini çünkü LeBron’un hiçbir özel hareketi olmadığını savundu. Rodman’a göre James, sadece topu içeri sürerek smaç basabiliyor:

“(…) yaptığı başka bir şey yok; oyunu çok basit ve sade. Sahip olduğu tek şey cüssesi. Benim dönemimde ondan çok daha büyüklerini durdurmuştum. Ayrıca Scottie Pippen daha o pota altına gelemeden onu durdururdu.”

 “Michael Jordan oynasaydı, bütün rekabeti bitirirdi”

ESPN’ de spor yorumculuğu yapan Stephen A. Smith katıldığı bir yayında, “Michael Jordan (MJ) hâlâ parkede olsaydı bütün rekabeti bitirir ve maç başına en az 40 sayı atardı” dedi. Jordan’ı ligin en değerli oyuncularından James Harden ile kıyaslayan Smith şöyle devam etti:

“MJ oynasaydı Harden’dan daha da iyi olurdu çünkü MJ sadece sayı atmakla kalmıyor aynı zamanda defans da yapıyor. Harden sizi ofansif hareketleriyle (top sürme, üçlük, serbest atış) mahveder ki bence MJ bunları zaten yapıyordu. Asıl üstünlüğü top çalma ve defansif yeteneği ile sağlardı.”

Jordan hakkında yorum yapanların anlamadığı şeyin, Jordan’ın sadece rakibini yenmeyi değil aynı zamanda zihinsel olarak da ezmeyi amaçladığını olduğunu savunan Smith, ona karşı oynayan basketbolcuların bir daha böyle bir duruma düşmek istemeyeceklerini iddia etti.

Rasheed Wallace: “Benim dönemime göre yumuşak”

Detroit Pistons formasıyla 2004’te NBA şampiyonluğu kazanan pivot Rasheed Wallace ise konuk olduğu “MILLION DOLLAZ WORTH OF GAME” adlı podcast’te kendisine sorulan, Stephen Curry, James Harden gibi dönemin yıldızlarıyla ilgili  soruyu, “Benim dönemimde olsalar çok yumuşak sayılırlardı” diye cevapladı. Fakat en çok dikkat çeken yorumu NBA tarihinin en iyi iki basketbolcusundan sayılan Lebron James hakkında söyledikleri oldu:

“Benim dönemimde de başarılı olabilme ihtimali var fakat bugün bulunduğu yere gelemezdi. Genç çocuk oynuyor, ama benim dönemim çok farklıydı. Şimdiki gibi bir canavar olabilir miydi? Bilemiyorum.”

Gilbert Arenas: “Neye göre kıyaslıyoruz?”

Tartışmayı anlamsız bulan eski oyuncular da yok değil. FUBO SPORTS’ a verdiği bir röportajda bu tartışmalar hakkında ne düşündüğü sorulan eski oyunculardan Gilbert Arenas farklı dönemlerdeki oyuncuları kıyaslamayı saçma bulduğunu çünkü basketbolun hangi kurallar ile oynandığının önemli olduğunu vurguladı.

“Oyuncuları hangi düzlemde kıyaslıyoruz. Bugünün basketbolcularını eskiye götürürseniz onları ‘hapishane basketbolu‘ tarzında oynama zorlamış olursunuz. Eğer eskileri şimdiki hızlı oyun tarzında oynamaya zorlarsanız buna ayak uyduramazlar çünkü onlarda da bu yetenek ve beceriler yok.”

Dennis Rodman’ın iddiasının saçma olduğunu savunan Arenas’a göre Rodman, 2,06 boyunda ve 95 kilo olan LeBron James’i savunma olasılığı yok ve ancak kendisi gibi oyun kurucuları savunabilir.

Rasheed Wallace – Lebron James rekabetinin kısa tarihi

Rasheed Wallace 1995 yılında NBA çekilişinde birinci turda dördüncü olarak Washington Bullets (bugünkü Washington Wizards) tarafından seçildi ve 2010’a kadar başarılı bir kariyer geçirdi, şampiyonluk yaşadı. 15 yıllık basketbol kariyerindeki en iyi döneminin 1999-2000 ile 2006-2007 olduğu söylenebilir. Lebron James 2003 yılında NBA draftına katıldı ve ilk turda birinci seçilerek NBA kariyerine başladı. Kısacası Rasheed kariyerinin zirvesini yaşadığı yılların tam ortasında.

MBS: Maç başına sayı; MBR: Maç başına ribaunt; MBA: Maç başına asist; MBB: Maç başına blok; MBTÇ: Maç başına top çalma; PER: Oyuncu verimliliği

Rasheed ve Lebron yıllarca aynı konferansta karşılıklı mücadele etti. Yukarıdaki istatistikler, Rasheed Wallace’a göre “Lebron’un bugünkü gibi bir canavar olamayacağı” döneme ait. Lebron James’ in NBA’deki ilk iki yılında iki basketbolcu tam yedi kere karşılaştı.

MBS: Maç başına sayı; MBR: Maç başına ribaunt; MBA: Maç başına asist; MBB: Maç başına blok; MBTÇ: Maç başına top çalma; PER: Oyuncu verimliliği

Rasheed Wallace emekli olduğunda (2009-2010 sezonu) Lebron James altı kere Allstar’a seçilmiş, iki defa konferans finallerine çıkmış, NBA finalinde boy göstermiş, iki defa All-Defensive takımına, altı kere All-NBA takımına seçilmiş ve arka arkaya iki defa yılın en değerli oyuncusu ödülünü kazanmıştı. Eğer 2009-2010 sezonunda jübilesini yapmış olsaydı, NBA Hall Of Fame’ine katılmış olurdu. Wallace’ın söylediklerinin aksine Lebron’un 2009-2010 yılları arasındaki baskınlığı Wallace emekli olduktan sonraki yıllardaki (2010-2017) ile neredeyse aynı.          

Yorum yazın