Gündem

Roboski, sorumlularının peşinde

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Roboski katliamının sorumlularının hâlâ ortaya çıkartılamaması Taksim'de protesto edildi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri ve birçok sivil toplum kuruluşu, Roboski katliamını protesto etti.

HDK, 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının, Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 sivili bombalayarak öldürmesinin  altıncı ayında, Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yaparak, yaşananları unutturmayacaklarını dile getirdi.

HDK adına açıklamayı okuyan Erdal Demiral, Başbakan Erdoğan’ın yaşanan olayı sahiplenip orduya teşekkür etmesinin vicdanları yaraladığını hatırlattı. Demiral, Meclis Araştırma Komsiyonu’nun “soruşturmalardan bir şey çıkmadı” açıklamalarının katliamın üzerini örtme girişimleri olduğunu vurguladı:
 “Erdoğan hükümetinin ısrarla bu olayın üzerini örtmek istemesinin nedeni, bu katliamın kendisinin emriyle yapılmış olmasıdır. Eğer soruşturma derinlere inerse, karşımıza Başbakan ve hükümeti çıkacak. Bu yüzden Erdoğan, özellikle olayın tazminatla kapatılması taraftarlığını pervasızca yapmaktadır.”

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Roboski nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı eleştiren Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Akel’in gazeteden kovulmasının, “basına yönelik bir ayar çekme” olduğu söylendi.

Basın açıklamasına katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, konuşmasını ana dilinde yapacağını belirttikten sonra, Kürtçe bir açıklama yaptı. Eylem sırasında sık sık “Katil Erdoğan”, “Hepimiz Kürdüz”, “Biji Bıratiya Gelan” sloganları atıldı.

Aynı saatlerde, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) yönelik baskın ve gözaltıları protesto eden emek bileşenleri ile dayanışmak amacıyla HDK üyeleri oturma eylemi yaptı.

KESK üyeleri pankart ve sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na gelerek, HDK üyelerine destek verdi. KESK temsilcisi tarafından burada yapılan basın açıklamasında, “Kendinden olmayan herkese kin duyanların yarattığı öfke dalgaları gözaltı ve tutuklamalarla, ‘şafak operasyonları’yla girdaba dönüşerek emek ve demokrasi güçlerinin boğulmaya çalışıldığı” belirtildi.

Yorum yazın