Gündem

'Esra Arsan'sız Bilgi olmaz'

Yazan: Zeynep Sarsılmaz
Ertan Önsel

Bilgi Üniversitesi öğrencileri, Doç. Dr. Esra Arsan’ın işten çıkarılacağı haberine tepkilerini Santral yerleşkesinde düzenlediği eylemle verdi.

Doç. Dr. Esra Arsan’ın 1 Temmuz itibariyle İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle ilişiğinin kesileceği haberi sosyal medyada öğrencilerin arasında hızla yayıldı. Arsan’ın işten çıkarılmasının, Yeni Akit gazetesinin 25 Mayıs’ta yayınladığı “Üniversitede bir PKK yandaşı” başlıklı haberle ilgisinin olduğunu iddia eden öğrenciler, üniversitenin bir açıklama yapmasını istiyor.

Konunun üzerinden üç gün geçmesine rağmen sessiz kalan fakülte ve üniversite yönetimine kızgınlığı ve şüpheleri artan iletişim öğrencileri, dün sosyal medya sitelerinde kısa sürede örgütlendi. Öğrencilere Esra Arsan’ın arkadaşları da destek verdi. Öğrenciler bugün saat 14:00’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Santralistanbul kampüsünde kararı protesto etmek amacıyla kantin binası önünde buluşup fakülte yönetiminin bulunduğu binaya, oradan da rektörlük binasına yürüdü.

İki saati aşkın süre devam eden eyleme yaklaşık 250 öğrenci katıldı. Üniversitenin akademik ve idari kadrosundan da katılımcıların olduğu eyleme Esra Arsan’ın yıllardır birlikte çalıştığı arkadaşlarından destek gelmedi. Eylemde “Esra Arsansız Bilgi olmaz”, “Esra hocanın yanındayız”, “Bilgili uyuma hocana sahip çık”, “Hocamızı geri istiyoruz”, “Akademik özgürlük istiyoruz”, “Ekonomik değil akademik verimlilik” sloganları atıldı.

Fakülte binasında öğrencilerle karşılaşan Esra Arsan “Biz birbirimizi çok seviyoruz zaten. Orada bir sorun yok. Çok teşekkür ederim gerçekten. Beklemediğim bir şeydi bu. Çok mutlu ediyor beni tabii öğrencilerimin böyle destek olması. Sağ olun. Her kurum insanlar olmadan da yaşar, önemli değil ama bizim sevgimiz baki” diyerek öğrencilerinde verdikleri desteklerden ötürü teşekkürlerini iletti.

Esra Arsan’ın ve fakülte dekanı Halil Nalçaoğlu’nun odasının da bulunduğu koridorda toplanan öğrenciler yaptıkları basın açıklamasında “Hocamız ülkemizin gerek yazılı gerek görsel medyasının sus pus olduğu bu günlerde, basın özgürlüğünden yana duruşunu korurken, 'gazeteciler artık tutuklanarak öldürülüyor' dediği için Yeni Akit gazetesi tarafından hedef gösterilmiştir. Bu hedef göstermenin hemen ardından, okul yönetiminden hocamıza destek gelmediği gibi, haberlerin yayılmasının hemen ardından Esra Hoca'nın görevine son verdi. Bu etik dışı durumu, bizler Esra Arsan'ın öğrencileri olarak protesto ediyoruz” diyerek şikayetlerini ilettiler.

Daha sonra rektörlük binasına geçen öğrenciler, binaya yaklaştırılmadı. Açıklama sadece, grup temsilcilerine yapıldı. Rektör okulda olmadığı için yönetim adına konuşan üniversite genel sekreteri Çağrı Bağcıoğlu konuya ilişkin “Dekan Halil Nalçaoğlu’nun basın açıklamasında da belirttiği karar, fakültenin kendi iç işleyişi, verimliliği ve yapılanmasıyla ilgili bir karardır. Halil hocanın da inisiyatifiyle Esra Arsan’la anlaşılarak verilmiştir. Zaten takdir edersiniz ki İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, hele ki İletişim Fakültesi’nde böyle ideolojik bir sebeple hareket edilmez. Ahmet Şık hocamızın tutuklanması sırasında tutumumuzu gördünüz. Verimlilik konusuna gelirsek, tabii ki üniversite yapısında verimlilik konusunda öğrencilerin fikri önemli ama takdir edersiniz ki son karar yönetimin kararı. Zamanlamanın kötü olduğu konusunda haklısınız. Ancak okulun resmi yöneticisi olarak bu kararın kesinlikle ideolojik bir karar olmadığını en büyük güvenceyle verebilirim” dedi.

Bağcıoğlu henüz resmileşmemiş olan karardan dönülebilir mi sorusunun üzerine “Biz böyle bir pazarlık yapmıyoruz. Bu tamamen fakülte içerisinde kendi aralarında konuştukları, yaptıkları bir anlaşma.  Size en güzel açıklamayı yapacak olan dekan Halil Nalçaoğlu ve hocanız Esra Arsan’dır” diyerek konuyla ilgili açıklamayı iletişim fakültesi dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu'na bıraktı.

Dekan Nalçaoğlu daha sonra fakültedeki odasında grubu temsilen beş öğrenciyle görüştü.  Görüşmeden sonra dışarıda bekleyen gruba açıklama yapan İletişim Fakültesi öğrencisi Gülfem Karataş, Nalçaoğlu’nun görüşmede Esra Arsan'la ilgili kararın Yeni Akit gazetesinde çıkan haberle bir ilgisi olmadığını, tamamen kişiler arasında alınmış bir karar olduğunun altını çizdiğini söyledi.

Halil Nalçaoğlu ise görüşmenin ardından basına bir  açıklama yapmadı. Ancak fakültenin Doç. Dr. Esra Arsan'la yollarını ayırması konusunun Yeni Akit'in haberinden yaklaşık bir hafta önce fakülte bünyesindeki bir toplantıda gündeme geldiğini doğruladı.

Yorum yazın