Sanat

Altın Portakal’dan Hollywood’a

Yazan: Özge Erel

46.sı düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nin ödüllü filmleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu genç bir yönetmenin de yapıtı var. Efe Conker’in bol ödüllü filmi “Geri Dönüşüm Günlüğü” Türkiye’nin en köklü film festivalinden de boş dönmedi ve kısa film dalında Digital Film Academy Ödülü’ne layık görüldü. Conker bu ödülü, Mustafa Dok’un “Köy” ve Cahit Çeçen’in “Tamirci […]

46.sı düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nin ödüllü filmleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu genç bir yönetmenin de yapıtı var. Efe Conker’in bol ödüllü filmi “Geri Dönüşüm Günlüğü” Türkiye’nin en köklü film festivalinden de boş dönmedi ve kısa film dalında Digital Film Academy Ödülü’ne layık görüldü. Conker bu ödülü, Mustafa Dok’un “Köy” ve Cahit Çeçen’in “Tamirci Çırağı” filmleriyle paylaştı. 10–17 Ekim 2009’da gerçekleşen festivale 234 kısa film başvurmuş ve 26 film yarışmaya hak kazanmıştı.

Efe Conker ödülünü almak üzere Antalya’ya gelemedi. Çünkü Aydın Kuşadası’nda askerlik görevini yerine getiriyordu. Telefonla ulaştığımız genç yönetmen, törene katılıp, Antalya’da ödülünün keyfini yaşayamamaktan dolayı burukluğunu dile getiriyordu: “Ödüller beni motive ediyor. Çünkü yoğun mesai ve inançla hazırladığım projelerin başarıya ulaştığını görüyorum. Ayrıca yaptığım işlerin tanınması açısından önemli bir fırsat. Maalesef ödül almayan filmler gerektiği ilgiyi göremiyor.”

Altın Portakal, Conker ve filminin ödül aldığı ilk festival değildi. Bir objenin zaman içindeki karmaşık öyküsünü aktaran, 4 dakika uzunluğundaki “Geri Dönüşüm Günlüğü” ilk ödülünü 2008’de Amerika’nın Los Angeles kentinde düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Film Festivali’nde “en iyi deneysel film” dalında kazandı. Film bu yıl, 16. Altın Koza Film Festivali’nde de aynı kategoride ödüllendirildi. Ve en son, Galatasaray Üniversitesi’nin düzenlediği kısa film festivalinde ise “en iyi görüntü yönetmeni” dalında ödüle uzandı. Ayrıca Cannes ve Ankara film festivallerinde de gösterime hak kazandı.

Efe Conker
İstanbul’da 1985 yılında doğan Efe Conker İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık ve Sinema ve Televizyon bölümlerinde öğrenim gördü. Sinemaya, proje asistanı olarak çalıştığı PTT filmiyle başladı. Bu film için çalışırken çektiği kısa filmin iyi tepkiler almasıyla reklam yerine film yapımcılığına yöneldi. Anka Film’de çalışırken Treasure of Ugarit filminde yapım asistanı olarak görev aldı. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de ödül alan Geri Dönüşüm Günlüğü, ulusal ve uluslar arası birçok festivalde gösterildi, ödüller aldı.

Conker kazandığı ödüllere sevinse de, başarının yenilenmesi gerektiği görüşünde. 28 Temmuz’da, askere gitmeden hemen önce tamamladığı yeni kısa filmi Çek O Pis Gözlerini Üzerimden (Move Your Dirty Eyes Off) ile yeni festivallere katılarak, yeni ödüller kovalıyor. Film, yarışmaya hak kazandığı Los Angeles’taki Cross Cultural Film Festivali’nde 7 Kasım’da gösterilecek. Türk sinemasının yükselen oyuncularından Hatice Aslan’la beraber Saadet Işıl Aksoy ve Ahmet Mümtaz Taylan’ın da rol aldığı filmin 8 Kasım’da Hollywood’da yapılacak törenden ödülle dönmesi bizi şaşırtmamalı.

Bu arada, bol ödüllü Geri Dönüşüm Günlüğü’nün fragmanını www.efefilm.com dan izleyebilirsiniz.

Digital Film Academy
Altın Portakal Film Festivali’nde Efe Conker’i kendi ismini taşıyan özel ödülle destekleyen Digital Film Academy (FDA) , merkezi New York’ta bulunan bir film okulu. İstanbul Şişli’de de bir şubesi bulunan okul, orijinal internet sitesinde kendini şöyle tanımlıyor: “Eğlence endüstrisinde yaşanan dijital evrim, maliyetleri çarpıcı bir şekilde azaltarak film üretim akışını değiştirdi. Bağımsız sinemacılar artık, bir başkasına ihtiyaç duymadan kendi hikâyelerini yazıyor, filme alıyor ve montajlayabiliyor. Ancak bu sevindirici gelişme, bu yolda yürümek isteyenlerin kendi yaratıcılıklarını somut ürünlere çevirebilecek görsel ve teknik beceriye hakim olmasını gerektiriyor. DFA, yetenekli insanların teknolojinin ulaştığı noktaya gelebilmesi için çaba harcıyor.” Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de sinema sektörünün deneyimli isimlerinin eğitim verdiği DFA, kamera kullanımından oyuncu yönetimine, film yapımından sinemanın farklı disiplinlerine birçok farklı program sunuyor.

Yorum yazın