Genel

“Darbe Günlükleri” Deniz Kuvvetleri’nin bilgisayarından…

Yazan: HaberVs

Ahmet Şıkahmets@medyakronik.com Noktadergisinin kapatılmasına, Eski Deniz Kuvvetler Komutanı Özden Örnek’in “Bana ait değil” diyerek şikâyetçi olmasıyla eski Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün de “yalan haber yapmak” iddiasıyla yargılanmasına neden olan “Darbe Günlükleri”nin, Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki bilgisayarından elde edildiği kanıtlandı. Tarafgazetesinin 26 Mart günü yayımlanan manşet haberinde, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, yürütülen soruşturma […]

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

Noktadergisinin kapatılmasına, Eski Deniz Kuvvetler Komutanı Özden Örnek’in “Bana ait değil” diyerek şikâyetçi olmasıyla eski Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün de “yalan haber yapmak” iddiasıyla yargılanmasına neden olan “Darbe Günlükleri”nin, Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki bilgisayarından elde edildiği kanıtlandı. Tarafgazetesinin 26 Mart günü yayımlanan manşet haberinde, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, yürütülen soruşturma kapsamında tanık olarak bilgisine başvurduğu Görmüş’ten aldığı günlüklerin kopyasının emniyet birimlerine yaptırılan incelemesinde günlüklerin Örnek’in bilgisayarından çıktığı belirlenerek bir rapor haline getirildi.
Günlüklerde anlatılan Sarıkız ve Ayışığı adlarıyla 2004’te yapılmak istenen darbe girişimlerini haber haline getirdiği için “Yalan haber yapmak ve iftira atmak” suçlamasıyla Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Görmüş’ün avukatı Ümit Kardaş, 11 Nisan’da görülecek 4. duruşmada mahkemeden emniyetin konuyla ilgili raporunun istenmesini talep edeceklerini söyledi. Kardaş raporun gelmesinden sonra müvekkili Görmüş’ün beraat etmesi gerektiğini belirterek, “Yani yalan haber yapılmadığı gibi tam aksine bir anayasal suçla ilgili yapılan hazırlıklar kanıtlanmış olacak. Bu durumda günlüklerde adı geçen dönemin kuvvet komutanlarının da anayasal bir suç olan darbe girişimi nedeniyle yargılanmalarının önü açılmış olacak” dedi.

Darbe Günlükleri’nin kaynağı
Tarafgazetesinde Mehmet Baransu imzasıyla yayımlanan habere göre, Ergenekon soruşturması savcısı Öz Nokta Dergisi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün de bilgisine başvurdu. Savcı Öz, 7 Mart 2008 günü tanık olarak 2.5 saat süreyle ifadesi aldığı Görmüş’ten Ergenekon operasyonuyla ilgisi olup olmadığını araştırmak amacıyla “Darbe Günlükleri”nin bir kopyasını da aldı. Savcı Öz, bilgisayar ortamında yazılı olan günlüklerin incelenmesi için emniyetin ilgili birimlerine gönderdi. Geçen hafta sona eren teknik inceleme sonunda ise günlüklerin, Özden Örnek’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda kullandığı bilgisayarından çıktığı belirlendi. Tarafgazetesine bilgi veren bir emniyet yetkilisi metinlerin orijinal halinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki hangi bilgisayardan çıktığının resmi bir yazıyla belgelenerek rapor haline getirildiğini söyledi.

“Emekli paşalara yargı yolu açılacak”
Hakkında açılan davada, “Basın yoluyla alenen hakaret ve iftira” suçlarını işlediği iddiasıyla 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası istenen Görmüş’ün avukatlarından Ümit Kardaş ise sözkonusu raporun mahkemeye ulaşması halinde beraat edeceklerini belirterek, günlüklerde adı geçen kuvvet komutanları ile diğer askerler hakkında da dava açılmasının yolunun açılacağını söyledi. Görmüş’ün 4. kez hâkim önüne çıkacağı 11 Nisan’daki duruşmada mahkeme heyetinden raporun emniyetten istenmesini talep edeceklerini belirten Kardaş, “Mahkeme heyeti bu talebi nazar-ı dikkate alacaktır. Bu resmi raporun dosyaya girmesinden sonra ise müvekkilim Görmüş hakkında beraat kararı verilmesi gerekiyor. Yani yalan haber yazıp iftira atmadığı kesinleşmiş olacaktır. Bu karar kesinleştikten sonra, tabii ki bu darbe teşebbüsünde bulunan kişiler hakkında da bir yasal süreç başlatılması lazım. Hakkımızdaki kesinleşmiş beraat kararının ardından biz de bu talepte bulunabiliriz. Müvekkilime hakaret atılıp iftirayla yargılandı diye şikâyetçi olacağımız gibi, anayasal bir suç olan darbe girişimi hakkında da gerekli yasal soruşturmayı yapın diyeceğiz” dedi.

“Ferhat Sarıkaya örneği savcıları engelledi”
Günlüklerde adı geçen kuvvet komutanları ile diğer askerler hakkındaki yasal sürecin, konuyla ilgili haber yayımlandıktan hemen sonra başlatılması gerekirken bunun yapılmadığını söyleyen Kardaş şöyle devam etti: “Sözkonusu haberde, yani günlükte adı geçen kişiler hakkındaki soruşturmayı sivil savcıların yapması gerekiyordu. Çünkü bu kişiler emekli olmuş ve haliyle sivil hayattaki insanlardı ve Askeri Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilecek bir suç değildi. Ancak nedense Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosya hakkında görevsizlik kararı vererek işi askeri savcılığa havale etti. Burada bir görevi ihmal sözkonusu ki bu kararın alınmasında da Şemdinli bombalamasını soruşturan ve hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten atılan savcı Ferhat Sarıkaya’nın başına gelenler etkili oldu diye düşünüyorum.”

“Türkiye ciddi bir virajda”
Genelkurmay Başkanlığı’nın, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kendisine gönderdiği dosyayla ilgili olarak “herhangi bir kanıt bulunamadığı” sonucuna varmasıyla dosyanın kapatıldığını belirten Kardaş şöyle devam etti: “Sivil savcıların görevini yapmayarak, suça konu filleri işleyen kişilerin askerler olduğu bir davada dosya askeriyeye havale edilerek soruşturmaya gerek duyulmadığı kararı alınmış oldu. Yani hukuki değil fiili bir durum oluşturuldu. Yani sivil savcılığın görevi kapsamındaki bir soruşturma kanunlara aykırı bir şekilde görevli olmayan bir savcılığa havale edildi ki buna da hukuki değil fiili durum denir. Görmüş’ün yargılandığı davada beraat çıkması halinde, ki öyle olması gerekiyor, o zaman bu görev konusunda sivil savcıların daha hassas davranmaları gerekiyor. Ama şimdi ortaya çıkan yeni durum karşısında da öngörülen süreçte de aynı şey olur mu olmazı mı kuşkularım var. Bu iş Şemdinli’den buraya kadar geldi. Eğer o zaman savcı Sarıkaya’ya sahip çıkılsaydı bu iş çözülürdü. Bugün gelinen kritik noktada iktidardaki AKP açısından bu olaydan ders aldılar mı almadılar mı, yoksa yine yeni bir uzlaşmaya mı gidecekler hep beraber göreceğiz. Uzlaşalım demek pislikleri halının altına süpürmektir. Şu anda Türkiye bu noktada ciddi bir virajda. AKP için varlık ya da yokluk anlamına gelecek bu süreçte eğer yine uzlaşalım diyerek konu kapatılırsa sonu aydınlık görünmüyor.”

Noktadergisinin 29 Nisan-4 Mart 2007 tarihli 22. sayısında, “Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayşığı. 2004’te iki darbe atlatmışız” başlığıyla yer alan kapak haberinde Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu belirtilen günlükler yayımlanmıştı. Habere göre Örnek’in günlüklerinde, 2004’te dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’la planlanan darbe girişimlerine ilişkin ayrıntılı anlatımlar yer alıyordu. Günlükte Yalman ve Eruygur’un başını çektiği bütün kuvvet komutanlarının bir biçimde katıldığı “Sarıkız” kodlu darbeden ümit kesilince bu kez Eruygur’un tek başına “Ayışığı” ismi verilen bir operasyona giriştiği anlatılıyordu.

Yorum yazın