İstanbul Etiler’de Akatlar mahallesinde bulunan veteriner kliniğinden, geçtiğimiz haftalarda on adet papağan ve 12-13 yaşlarında kalp hastalığı ve kalça problemi olan 2 adet Pug cinsi köpek çalındı. Olayın ardından, veteriner hekimlerinin çalıntı ilanları vermesi üzerine köpekler bulundu, ancak kuşlardan haber alınamıyor.
Sara krizi ve başka hastalıklar sebebiyle bakılamayarak kliniğe bırakılan her biri 5 bin lira civarında fiyatı olan papağanlar 22 Mart’ı 23’üne bağlayan gece yavrularıyla birlikte çalınıyor. Yaşadıkları olay nedeniyle son derece üzgün olduklarını belirterek olayın gerçekleşme anını HaberVs ile paylaşan Veteriner Hekimi Gözde Çetin Kasap, sabah bahçeden içeri girerken tüm pencerelerin açık olduğunu, bazı ilaçların ve mamaların dışarıya savrulduğunu, aynı zamanda bekleme salonundaki tüm eşyaların da etrafa saçıldığını söylüyor.
Kasap, ameliyathane ve diğer bölümlerde hasta sahiplerine ait hayvanlarının alınmadığını, ancak kendi sahiplendikleri hasta kuşların hiç birinin yerlerinde bulunmadığını belirterek, “Ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olan papağanlarımız, kafesleri sökülerek kaçırıldı. Bu anı gördüğümde klinik başıma yıkıldı. Üzüntümü tarif edebilecek kelime bulamıyorum. Papağanlarımızın bulunması için sosyal medya desteğine ihtiyaç var. Onları çalanların, bu papağanların ilaç kullanmaları gerektiğini aksi takdirde yaşamayacaklarını bilmesi gerekli” diyor.
Papağanların hikayesi 6 yıl önce başlıyor
Kasap, papağanlarla tanışma hikayesinin 6 yıl önce, epilepsi hastası olan “Çilek” ismindeki Afrika gri türündeki papağanın kliniğe getirilmesiyle başladığını söylüyor. Ömür boyu yeşil reçeteli Diazem adındaki bir ilacı kullanmak zorunda olan ve ayrıca sağ gözü tümörlü ve sol bacağı felçli olan Çilek papağan, hiçbir şekilde uçamıyor.
Kasap, bir diğer papağanları olan “Tezcan”ın ise 1.5 yıl önce kliniğe getirildiğini ve kuşun üçüncü sahibi olduklarını söyleyerek, bunun sebebini papağanın çok agresif ve aşırı derecede saldırgan olmasına bağlıyor. Tezcan’ın yanına yaklaşıldığında çok fazla bağırarak, kendini yolmaya başladığını ve korkak bir kuş olduğunu söyleyen Kasap, “Hasta sahibimiz, papağanın evde yalnızlıktan mutsuz olduğunu düşünerek, bize vermek istedi ve biz de aldık. Tezcan, sürekli olarak Çilek ile zaman geçirirdi hatta kafesten saldığımızda bile dolabın altında, kendilerine yuva yaptıkları yerde uyurlardı” diyor.
6 yıldır klinikte olan “İvana” ismindeki Sultan papağanı da ayak parmaklarının ve bacaklarının çarpık olması sebebiyle uçamıyor. Papağan sahibi, kırılan sol kanadına kaynak yapılan kuşu, hasta olması sebebiyle sahiplendirmek istiyor ancak gönüllü kimseyi bulamıyor. Bunun ardından Kasap, kliniğe getirilen İvana papağanı, kardeşi “Coco” ile beraber sahiplendiklerini ve İvana’nın bacaklarının tam 4 ay bandajda kaldığını söylüyor. İvana’nın bu tedaviden sonra bacakları ve ayak parmakları yüzde 65 oranında düzeliyor.
“Bidi” adındaki Sevda papağanı ise 5 sene önce sahibinin evlenmesi üzerine kliniğe bırakılıyor. Kasap, Bidi’nin gözlerinin yüzde 40 oranında görmediğini ve eşi “Diren” ismindeki papağanın yanından hiç ayrılmadığını söylüyor. 5 adet yavrusu olan Bidi’nin, 2 yavrusu sağlıklıyken diğer üçünde bir takım sağlık problemleri mevcut.
Kendini sürekli yolan “Ceku” ismindeki Afrika gri papağanı, sahibinin sürekli iş için şehir dışına çıktığı vakitlerde kliniğe bırakılıyor. Ceku’nun diğer kuşlarla çok iyi anlaştığını ve kinikte olduğu zamanlarda kendini pek yolmadığını belirten Kasap, bunun esas nedeninin stres değil, Circovirus denilen viral bir hastalık olduğunu ve klinikteyken düzenli beslendiğini ve ömür boyu kullanması gereken ilaçlarını saatinde aldığını da sözlerine ekliyor. Sahibinin iş dönüşü Ceku’yu almasıyla papağanın kendine zarar vermeye başladığını söyleyen Kasap, “Hasta sahibi, Ceku’nun evdeyken kötüleşip kendini yolması sebebiyle onu başkasına vermek istedi ancak verecek kimseyi bulamadı. Bunun üzerine de ben sahiplendim ve yaklaşık 1 yıldır bizimle” sözleriyle papağanlarla olan hikayesinin nasıl başladığını anlatıyor.
Köpekler bulunuyor
Hekimlerin, çalınan hayvanların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmasının ardından, Pug cinsi köpekler olaydan iki gün sonra Esenyurt’ta bulunuyor. 15-16 yaşlarındaki çocuklar tarafından boyunlarına ip bağlanmış bir şekilde yolda sürüklenerek satmaya götürülen köpekler, yoldan geçen bir kadın tarafından 200 TL’ye satın alınıyor. Sosyal medyadaki ilanları gören kadın, kliniği görüntülü arayarak köpeklerin tespit edilmesini sağlıyor. Hekimler tarafından tespit edilen köpekler, ertesi gün kadının evinden teslim alınıyor.
Veteriner Gözde Çetin Kasap, kayıp papağanların bir an önce bulunması için herkesin yardımını bekliyor.