Gündem

Adaletin 200’ü!

Yazan: HaberVs
Görkem Keser

Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanışının 200’üncü gününde, adalet için bir çift sözümüz var! 18 Eylül Pazar saat 13:30’da Galatasaray’da buluşuyoruz

HaberVs editörü Ahmet Şık ve gazeteci Nedim Şener 195 gündür haksız yere cezaevinde. Daha önce hiç görmedikleri ancak Silivri Cezaevi’nde tanıştıkları Oda TV Genel Koordinatörü Doğan Yurdakul (65) ile aynı hücreyi paylaşıyorlar. Yurdakul, 3 Mart tarihinden bugüne göremediği eşi Güngör Yurdakul’u dün, bu hücredeyken kaybetti.

Sadece Oda TV iddianamesiyle suçlanan 9 gazeteci değil; Türkiye cezaevlerinde 68 gazeteci, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan en az 45 gazeteci hakkında verilmiş mahkümiyet kararları var. 150’ye yakın gazeteci yakın dönemde cezaevine girme tehdidi altında. Gazeteci ve medya kuruluşları hakkında devam eden 2000’den fazla dava ve 4000’den fazla soruşturma var.

9 Eylül Cuma günü yayınlanan Oda TV iddianamesi gazetecilerin, mesleklerini hangi koşullar altında sürdürdüğünün en güncel ve somut bir kanıtı.

Ahmet Şık ve Nedim Şener, hiç tanımadıkları Doğan Yurdakul, Ahmet’in tanımadığı ve Nedim’in ise sadece bir kez telefonda konuştuğu Soner Yalçın, yine hiç tanımadıkları ya da meslekleri gereği yıllar önce görüşüp haber yaptıkları eski emniyetçi ve MİT mensuplarıyla birlikte Ergenekon Terör Örgütü’ne üye olmak ya da hizmet etmekle yargılanıyor.

Dahası, Ahmet ve Nedim örneğinde olduğu gibi bir gazeteci, özgürlükten mahrum edilme nedenini bile hücrede geçirdiği 6 ay sonunda öğreniyor! Dava için belirlenen ilk duruşmanın tarihi ise 22 Kasım 2011. Gazetecilere, haksız bir suçlama karşısında kendilerini savunma hakkı bile en az 265 gün tutuklu kaldıktan sonra veriliyor!

Tüm bunlara dikkat çekmek, Türkiye’deki yargının sorgulanması gerektiğini unutmamak ve adaletin can çekişmesine sessiz kalmamak adına Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) olarak 18 Eylül Pazar saat 13:30’da İstanbul Galatasaray meydanında toplanıyoruz.

Türkiye’de basını çevreleyen görünmez duvarları görünür kılmak için 18 Eylül Pazar günü Galatasaray meydanında buluşalım.

Ana sloganımız “Adaletin 200’ü”

Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanışının 200’üncü gününde, tutuklanmalarına sebep olan iddianamenin yayınlanmasının hemen ardından adalet için bir çift sözümüz var!

Ana sloganımız “Adaletin 200’ü”
Adaletin 200’ü; çünkü açıklanan iddianamenin içeriği, bir insanın -tıpkı Ahmet ve Nedim gibi- gıyabında yapılan konuşmalar (konuşma iddiası) nedeniyle tutuklanabildiğini, söz konusu iddiayı duyabilmek için de aylarca cezaevinde beklemek zorunda kalabildiğini gösteriyor.

Adaletin 200’ü; çünkü iddianame hükümetlerin/cemaatlerin aleyhine olabilecek, onları yıpratabilecek haberlerin suç unsuru taşıdığı izlenimini yaratıyor.

Adaletin 200’ü; çünkü Ahmet ve Nedim gibi onlarca gazeteci, yaptıkları araştırmalar, yazdıkları haberler nedeniyle cezaevinde tutuluyor, onlarca yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Öte yandan;
Adaletin 200’ü; çünkü biz gazeteciler yargıya madalyonun öteki yüzünden de bakıp, adaletin yerini bulmasını istiyoruz.
Adaletin 200’ü; çünkü gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gazetecilere dava açılmasının adalet kavramıyla çeliştiğini biliyoruz.
Adaletin 200’ü; çünkü Ahmet ve Nedim -açılan davalardan manipülatif haberciliğe- basında etik ve özgürlük mücadelesinde biz gazetecilerin iki-sembol-yüzü…

Arkadaş,
Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın bugün daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir desteğe ihtiyacı var. Artık net biçimde ortaya çıktı ki Ahmet ve Nedim’i tutuklatan güç hukukun gücü değil. Bu tutukluluğu sona erdirecek gücü de salt hukukla bulmak mümkün olmayacak.

Arkadaş,
Ahmet ve Nedim bizim sembolümüz. Onların özgürlüğüne kavuşması, Türkiye’de basını çevreleyen görünmez duvarlardan, açık hava hapishanesinden iki tuğla çekmek anlamına gelecek. Gazetecilik etiğine sahip çıkan bir grup gazeteci, bu tuğlaları kırma çabasıyla aylardır faaliyet gösteriyor. 18 Eylül’de vereceğiniz destek, Ahmet ve Nedim’in yanı sıra gazetecilerin bu çabasını da bir adım öteye taşıyacak..

Özetle,
Basın açıklamasında buluşalım.
Sadece Ahmet ve Nedim için değil tüm tutuklu/yargılanan gazeteciler için sloganlar atalım.
Sadece tutuklu gazeteciler için değil ‘medya’yı değiştirmek için yürüyelim.

Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları

Yorum yazın