10 Aralık'ta Ankara'da “ayrımcılığa kırmızı kart gösteren” futbol karşılaşmasını, Ankara’nın Gayri Resmi Gazetesi Solfasol'den Gözdem Tubay, HaberVs için yazdı.
İsmi Mahmut ama Nergis diye anılmak istiyor. Sadece iki saniye bu ruh halini düşünün. Düşünün yeter. Bu ve farklı binlerce hikâye… Ama bunun top oynamakla ne alakası var!
Hayatta kendi kurgularımız, yazgılarımız var, seçimlerimiz, isteklerimiz… Aynı düşünmek zorunda değiliz, aynı yolda ilerlemek zorunda ise hiç değiliz. Bize “doğal”, bize “doğru” gelmiyor olabilir. Hatta bize “acayip” geliyor olabilir. Bütün “doğal”, “doğru”, “acayip”ler tartışmaya açık! Ama hiçbiri, onlara “uzaylı gibi davranılması”na gerekçe oluşturamaz. Hem şiddete, ayrımcılığa maruz kalıyorlar, hem de dünyada dünyalı yerine uzaylı gibi yaşıyorlar.
İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında açılış, 10 Aralık gecesi bir dostluk maçıyla yapıldı. Bir yanda Gençlerbirliği taraftarlarının takımı Alkaralar ve Öteki Bisiklet karması, karşıda da Ankara’nın Gayri Resmi Gazetesi Solfasol ve Kaos-GL karma takımı. Hakem ise ayrımcılık yüzünden işinden olmuş bir isim: Halil İbrahim Dinçdağ. Eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlik yapılmasına izin verilmiyor. Yahu arkadaş olay spor, mevzu futbol… Sana ne, kime ne onun bunun cinsel tercihinden… Sevişmeyeceğiz ya maç yapacağız. Hem de gazozuna! Hem de homofobiye kırmızı kart çıkartacağız! Sonuç 5-5. Dostluk kazandı.
Gelelim arka plana… Yine aynı akşam gittiğimiz Nefes Bar’da tek kişilik gösterisinde Esmeray, yaşadıklarını anlattı. Travesti olmayı, öteki olmayı… Her anlattığıyla izleyenleri kahkahalara boğsa da esasen müthiş bir gerçeklikti sahnedeki, anlattığı çoğu hikâye çok acı, çok üzücüydü. Merak edenler için görülmeye değer bir dram sahneleniyor.
Aynı duygu, düşünce, yaşam tarzında olmasak da uğradıkları ayrımcılıklara ses çıkarmak gerek, seçtikleri yolu tartışmak değil mevzu…
Biraz daha hoşgörü, biraz daha empati… Daha az yargı; daha çok spor, sanat!