Gündem

Basın özgürlüğü ve CHP’ye karşı rötarlı taciz kozu

Yazan: Ragıp Duran

Gazeteci Ragıp Duran,OdaTV baskınının ardından tutuklanan Ahmet Şık ve Nedim Şener için gösterilen tepkilerin yaygın medyada sönümlendirilmesi ve gündemin değiştirilmesi için, İklim Bayraktar, Nazlı Ilıcak, Güneri Civaoğlu gibi isimlerin ve CHP’nin içinde olduğu bir taciz skandalının ortaya atıldığını düşünüyor. Duran’ın yazısını gercekgundem.com ile eşzamanlı yayınlıyoruz. Nedim Şener’le Ahmet Şık’ın, Savcılığın henüz ve hâlâ açıklamadığı ‘’gizli’’ […]

Gazeteci Ragıp Duran,OdaTV baskınının ardından tutuklanan Ahmet Şık ve Nedim Şener için gösterilen tepkilerin yaygın medyada sönümlendirilmesi ve gündemin değiştirilmesi için, İklim Bayraktar, Nazlı Ilıcak, Güneri Civaoğlu gibi isimlerin ve CHP’nin içinde olduğu bir taciz skandalının ortaya atıldığını düşünüyor. Duran’ın yazısını gercekgundem.com ile eşzamanlı yayınlıyoruz.

Nedim Şener’le Ahmet Şık’ın, Savcılığın henüz ve hâlâ açıklamadığı ‘’gizli’’ (!) delillerle tutuklanması, siyasi iktidar ve stepnesi F tipi cemaati çok rahatsız etti, hatta paniğe sevk etti.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı, özel yetkili savcı… herkes açıklama yaptı. Siyasi iktidar yanlısı köşe yazarlarının çoğunluğu bile bu kampanyaya karşı çıktı.

18. dalgayı başlatan ve Oda TV bilgisayarlarında bulunduğu iddia edilen belgeleri Oda TV yöneticileri ve avukatları reddetti . Bu belgelerin, virüslü e-mail yoluyla dışarıdan kendi bilgisayarlarına gönderilmiş olduklarını söylediler. İçeriği ve söylemi itibarıyla da üretildiği izlenimi uyandıran bu belgeler temelinde evler, işyerleri basıldı, gazeteciler gözaltına alındı ve sonra da tutuklandı.
Nedim’le Ahmet’in Savcılık sorgulamaları gazetelerde soru-cevap ve tam metin olarak yayınlandı. Bu metinlerden de anladık ki, Savcılık Nedim’le Ahmet’in gazetecilik faaliyetleri ile ilgileniyor. Özel olarak Hanefi Avcıve Sabri Uzun konuları üzerinde duruyor. Nedim’le Ahmet’i Oda Tv’yle ilişkilendirme gayreti var. Yasadışı örgüte üyeliğe ilişkin somut bir olay, olgu hatta kuşku ya da örgütle ve yönetimi ile organik ilişki konularında hiçbir ip ucu yok.

Türkiye kamuoyu, başta Nedim’le Ahmet’in meslekdaşlarının dayanışması sayesinde, bu gözaltı kampanyasını içine sindiremedi, ikna olmadı. Üstelik ‘İktidar, polis ve savcı marifetiyle, cemaat desteğiyle suçsuz gazetecileri tutukluyor.Türkiye’de basın özgürlüğü çiğneniyor’ algısı, tüm toplumda güç kazandı. Yurtdışından, başta AB ve ABD’den gelen tepkiler de bu imajı güçlendirdi.

Nedim’le Ahmet’i içeri atan akıl(!) suskundu. Hala AKP’yi savunmakta ısrar eden 2-3 gazeteci de zor durumda kaldı. Bu süreç böyle gelişirse, AKPde F tipi de daha da büyük kayıplara uğrayabilirdi. Gündem değiştirilmeli, Nedim’le Ahmet’in suçluluğu kanıtlanmalıydı, kanıtlanamıyorsa, bu konu gündemde daha fazla kalmamalıydı.

Hastanın durumu ağırlaşıyor, acil müdahale

İşte medya literatüründe ‘Spin Doctor’ (Döndürücü Tabib ?!) denilen , ‘Gündemi kendi lehine çevirmek için haber tahrifatı, haber gizleme ya da manipülasyon yapan’ bu kimseler, Bayraktarve Ilıcak-Cıvaoğlu hadiselerini ortaya attı. Haberin ilk çıkış kaynağı önemli. Medyada yer alan bilgilere göre Bayraktar haberinin kaynağı, Savcılığa göre Oda Tv’de ele geçirilen bir belge. Yani aslında Savcılık!

Somut bir tarama yapmak gerek: Bayraktar haberi hangi gazetede ne kadar yer aldı? Bu haberlerde kullanılan dil daha çok kimi haklı çıkarıyor? Kimi suçluyor?

9 Mart Çarşamba sabahı gazetelere baktım, gün boyu da İnternet sitelerini ve TV haber kanallarını izlemeye çalıştım. Ayrıntılı döküm yapabilecek kadar not almadım ama aşikar bir şekilde Bayraktar haberi esas olarak iktidar yanlısı medyada çok geniş yer buluyor. Bu kesimin medyası keza Ilıcak-Cıvaoğlu ilişkisi haberine de geniş vermiş. Tesadüf olmasa gerek, iktidar yanlısı medya Ahmet’le Nedim hakkındaki gelişmelere pek yer vermiyor.

Kadim gerici

Bu arada Ilıcak vakasına da kısaca değinmek istiyorum. Ekranların zaping düşmanı bir hanımefendi, Soner Yalçın’ın çok eski bir ajandasında Cıvaoğlu ile ilişkisi hakkında bir not bulundu diye etrafı velveye verdi. Kimsenin görüşemediği o kara gözlüklü ve özel yetkili savcı ile 3.5 saat görüştü. Neymiş efendim? Ilıcak, Yalçın’dan şikayetçiymiş. Dedikodu yayılır gerçek sanılırmış.

İki nokta: Önce Ahmet’in ErtuğrulMavioğluile birlikte yazdığı Ergenekonkitabından bihaber savcı böyle eften püften bir konu için bir gazeteciye 3.5 saat ayırıyorsa, sorumlusu olduğu soruşturma ile ile ilgili en önemli kitabı neden okuyamadığını belki anlayabiliriz.

İkincisi, tüm medya camiası Ahmet’le Nedim’in tutuklanmaları üzerine yoğunlaşmışken, bir gazeteci olarak Ilıcak’ın ıvır zıvır bir bahane ile olsa da, Savcı Bey ile görüşürken , hani merak, hani profesyonel dürtü, meslekdaşlarımızın tutuklanmasına yol açan gizli belge ve delilleri sorması beklenmez mi? Ilıcak’tan çıt yok. Belki de sordu da Savcı’dan çıt yok!
Zaten Ilıcak, Ergenekon soruşturmasına, hakkındaki kişisel dedikoduların yaygınlaşmaması amacıyla eğiliyor. Bir başkası da ‘Darbe Günlüklerini ben yayınladım o değil’ diyor. Herkes kendini mi kurtarmaya çalışıyor nedir?

Değiştir!

Şimdi, siyasi iktidar ve F tipinin üzerinde yoğunlaşan eleştiri ve kuşku tabakasını delmek ve ortadan kaldırmak gerekiyordu. Bayraktar bu süreçte ortaya çıktı. Teke Tek programında Altaylı ile sohbeti sırasında ikna edici, güven verici bir kişi görüntüsü vermedi bir çok çevreye. Ama konu cazip: Sarışın, genç bir kadın, iktidar partisinden bir yetkili, ana muhalefet partisinin eski ve yeni başkanları, taciz iddiası, gizli çekim hazırlıkları vesaire… Kim olsa ilgi duyar böyle alengirli ve seksi konulara. Bu yemeğe sos olarak biraz da ciddiyet kazandırmak için Halk TV’nin satışı meselesini eklediğinizde Nedim’le Ahmet haksız yere içeri atılmış kimin umurunda. Halka eğlence gerek!

Gerçi taciz iddiasının tarihi 24 Ocak. Bugün 9 Mart. Bayraktar hanımefendi, olaydan sonra 43, Oda TV’nin basılmasından sonra yaklaşık 10, Ahmet’le Nedim’in tutuklanmasından sonra da 3-4 gün beklemiş ve sonra sahneye çıkmış. Bu rötarlı taciz bir dizi açıklamaya muhtaç.

Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü devletin nasıl kutladığına dair garip bir gelişme de medyada kısaca yer aldı. 13 yıl hapse mahkum olmuş olan taciz suçlusu Hüseyin Üzmez tahliye edildi. Bir gün önce kadınlar sokakta tacize karşı ayaklanmışken bağımsız yargı böyle bir suçluyu tahliye ediyor. BDP Eş Başkanı Demirtaş da, “AKP, Üzmez’i milletvekili adayı yapsın” diyerek tepkisini koydu.
Bayraktar haberleri Üzmez’in tahliyesinin derin ve ayrıntılı bir şekilde işlenmesini de engelledi.

Doktor belki iyi ama hasta ölüyor

Somut olarak dönelim biz yine güzide medyamıza: Bayraktar ve Ilıcak-Civaoğlu haberleri nedeniyle, çünkü gün 24 saat ve bir gazetede en fazla 10 haber sayfası var, bu çakma haberler ortaya çıktığından beri Nedim ve Ahmet’le ilgili haber sayısı azalıyor. Bayraktar olayı haksız tutuklamaları gölgeliyor, karartmaya çalışıyor. Bu açıdan bakıldığında belki de kısa vadede bu egemen gücün Spin Doctorları kısa vadede de olsa başarılı sayılı: Gözler, dikkatler belki bir kesim için ve belli bir süre için, Ahmet’le Nedim’den uzaklaştırılıp Bayraktar ve Ilıcak’a yöneltildi. Medyatik aktörlerdeki bu yapay değişiklik sayesinde konu da Ergenekon Soruşturmasından CHP’nin ‘kirli’ iç dünyasına çevrilmiş oldu. Ellerini oğuşturanları görür gibiyim: He he he…Hem Ergenekon tutuklamalarındaki eleştiri oklarından kurtulmuş olduk hem de muhalefete bindirdik!

Bizde iktidarın ve onun medyasının temel misyonu muhalefeti eleştirip kınamak ya… Bu nedenle yeni başlayan seçim döneminde bu tür belden aşağı, belden yukarı ama her halükarda beyinden altta bir dizi daha operasyona tanık olacağız.

Spin Doctor’luğun son dönemlerdeki şahikası, ABD Genel Kurmay Başkanının 2003 Irak saldırısı öncesinde, BM Güvenlik Konseyinde slaytlar eşliğinde yaptığı tarihi sunumdur. Bu sunuma göre Irak’ta somut olarak kitle imha silahları vardı ve eğer bunlara el konulmazsa dünya yeni bir Hitler’in pençesine düşecekti. Egemen yani global medya o zaman bu yalanı çok iyi yaydı. Sadece 8 sene sonra ABD’nin Irak’daki haline bakın…Kitle imha silahlarını hiç kimse bulamadı. Çünkü yoktu. Ve ABD, neredeyse tüm dünyanın baskısı karşısında Irak’ tan askeri olarak geri çekilmek zorunda kaldı.

Yakın dönem medya tarihi, Spin Doktorluğun bir tek kalıcı başarı örneğini yazamadı.

Siyasi iktidarı, F tipini, hak hukuk tanımayan kamu görevlilerini, Bayraktar da kurtaramayacak bu gidişle.

Ne demişler: Yürü bre Hızır Paşa!

Yorum yazın