ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), bütün kullanıcıların internet üzerindeki tüm verilere, kaynak sağlayıcıların ve hükümetlerin kısıtlaması olmadan, özgürce ve eşit şartlarda ulaşabilmesini sağlayan ağ tarafsızlığı ilkesini dün (14 Aralık) yaptığı oylamayla feshetti. Süreç boyunca gerçek insanların kimlik bilgileri kullanılarak FCC’ye bir milyondan fazla sahte yorumun gönderildiği açığa çıktı, ağ tarafsızlığını savunan aktivistler ise mücadeleye devam ediyor.
Oylama iki Demokrat Parti delegesinin ret oyuna karşın, Federal İletişim Komisyonu Başkanı Ajit Pai ve Cumhuriyetçi iki delegenin oy çoğunluğuyla kabul edildi. Ajit Pai oylamadan önce yaptığı konuşmada, rekabeti teşvik ederek tüketicilere yardım ettiklerini, bu şekilde geniş bantlı servis sağlayacılarının özellikle düşük servis sağlanan bölgelerde daha güçlü şebekeler kurma olanağına sahip olacaklarını belirtti.
Popüler içerik sağlayıcısı Netflix geçtiğimiz haftalar boyunca korumayı sürdürdüğü sessizliğini bozarak, karara karşı hukukî mücadeleye gireceğini duyurdu:
We’re disappointed in the decision to gut #NetNeutrality protections that ushered in an unprecedented era of innovation, creativity & civic engagement. This is the beginning of a longer legal battle. Netflix stands w/ innovators, large & small, to oppose this misguided FCC order.
— Netflix US (@netflix) December 14, 2017
Netflix dün akşam saatlerinde resmi Twitter hesabından yaptığı duyuruda “Eşi benzeri görülmemiş bir yenilenme, yaratıcılık ve sivil katılım döneminde yürürlüğe giren ağ tarafsızlığı ilkesinin kaldırılması yüzünden hayal kırıklığına uğramış durumdayız. Bu uzun sürecek hukuki bir mücadelenin başlangıcıdır. Netflix, FCC’nin vermiş olduğu bu yanlış kararının karşısında, küçük ya da büyük tüm yenilikçilerin yanında durmaktadır” dedi.
Getirilen düzenlemenin büyük şirketlere haksız bir avantaj sağlayacağını ve tüketici aleyhinde olduğunu düşünen aktivistler de mücadeleye hız veriyor.
ABD Kongresi düzenlemeyi feshetmeye çağrılacak
Ağ tarafsızlığını savunanların grupların atacağı ilk adım ABD Kongresi’ni Congressional Review Act (CRA) çerçevesinde, FCC’nin aldığı kararı geçersiz saymaya çağırmak olacak. Bu yasa ABD Kongresi’ne, devlet kurumları tarafından yapılan bütün federal düzenlemeleri feshedebilme hakkı tanıyan bir yasa) yasası kapsamında yapılan düzenlemeyi hükümsüz bırakmaya çağırmak olacak. İnternet özgürlüğü savunucusu sivil toplum örgütü Free Press’in sözcüsü Timothy Karr’a göre, CRA an itibariyle sahip oldukları en büyük şans.
İtirazlar mahkemeye taşınacak
Ağ tarafsızlığı yanlısı veya tüketici hakları için çalışan birçok sivil toplum örgütü, mahkemenin kararı bozması umuduyla FCC’yi dava etmeye hazırlanıyor.
Electronic Frontier Foundation oluşumunun yöneticisi Corynne McSherry, yasal süreci FCC’nin ekonomik ve teknik kanıtları görmezden geldiğine ve yorumlama süreci içinde sayısız ihlalde bulunduğuna dikkat çekmek üzerine ilerleteceklerini belirtiyor.
Sahte yorumlar
New York Başsavcısı Eric Schneiderman yürüttüğü bir inceleme sonucunda on binlerce New York’lunun kimlik bilgilerinin sahte yorumlar için kullanıldığını keşfettikten sonra, FCC’ye sürecin arkasında kurulmuş bir tezgah olduğunu söyleyen açık bir mektup yazmış.
Başsavcı Schneiderman tarafından yapılan incelemenin ardından 18 Birleşik Devletler başsavcısı FCC’yi yapılacak oylamayı ertelemeye davet eden bir dilekçe imzalamış.
Sözü geçen dilekçeden bir bölüm: “New York başsavcısı Schneiderman tarafından yürütülen araştırmada FCC’nin eline ulaşan yorumlarla ilgili açığa çıkan çeşitli unsurlar her ABD vatandaşında, demokratik sürecin bütünlüğüne ilişkin tehlike çanlarına sebep olmalıdır. Kamuya açık bilgilerin dikkatle gözden geçirilmesi, gerçek şahısların isimleri kullanılarak sahte yorumlar gönderildiğini ortaya koymuştur. Hatta, ülke genelinden bir milyonu aşkın sahte yorum gönderilmiş olabileceğini düşünüyoruz. Bu devasa boyutta bir kimlik hırsızlığıdır ve demokrasilerde birinin sesinin çalınması özellikle kaygılandırıcı bir durumdur.”
Araştırma şirketi Pew Research Center’ın raporuna göre ise FCC’ye ağ tarafsızlığı konusuyla ilgili girilen yorumların yüzde 80’inden fazlası botlar (internet robotları) tarafından girilmiş. Toplam yorumların sadece yüzde 3’ü tamamen doğrulanmış. Hatta bazılarında ölü insanların isimleri yazıyor.