Gündem Üniversite

#İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim

Yazan: HaberVs

Üniversite öğretim elemanları, öğrenci ve mezun girişimleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, üniversitelerde öğretime online devam edilmesi kararının geri alınması için sosyal medyada kampanya yürütüyor.

Kahramanmaraşta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Kredi ve Yurtlar umu (KYK) yurtlarının depremzedelere açılması nedeniyle üniversitelerde öğretime online devam edilmesi kararının geri alınması için öğretim üyeleri ve öğrenci dernekleri tarafından çeşitli kampanyalar yürütülüyor.

Öğretim Üyesi ve Öğretim Elemanları Dernekleri Platformu, VÜDAM, Eğitim Sen ve Öğrenci inisiyatiflerinin katılımıyla 15 ve 18 Şubat 2023 saat 20:00’de iki twitter kampanyası düzenlendi. #iyileşmekiçinyüzyüze eğitim hashtagiyle başlatılan kampanyalara Eğitim Sen, BİRARADA, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (UNİVDER), Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VUDAM), Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, BOUN-Akademi – BÜ Direnen Öğretim Elemanları, BÜMEDeğer (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin alt grubu), Barış Akademisyenleri, ODTÜ Mezunları Derneği, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Boğaziçi Üniversitesi için Mezunları Girişimi, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği destek verdi.

Kampanyada paylaşılan metinlerde YÖK ün 17 Şubat’ta çok sayıda program için aldığı, “Nisan 2023’e kadar eğitimin online yürütülmesi” kararının, öğrencilerin ruh sağlığı ve eğitim açısından onulmaz eksiklere yol açacağı vurgulandı.

Öğretim elemanları, yayınladıkları metinde, Anayasanın 130 ve 131’inci maddeleri ile YÖK Yasası’nın 7’nci maddesinde verilen yetkilerin, YÖK’e ülke çapında tüm üniversitelerin eğitimini tek tip modele göre düzenleme yetkisi tanımadığı belirtildi. Bu nedenle üniversite senatolarının kendi eğitim-öğrenim takvim ve yöntemlerini belirlemekte özgür olduğu anımsatılarak, senatolara yetkilerini kullanma çağrısı yapıldı. Ayrıca yüzyüze eğitime en kısa zamanda başlanması için eylem ve etkinliklerin sürdürüleceği belirtildi.


Twitter kampanyasına destek için dile getirilen bazı görüşler şöyle:

Travmayı yaygınlaştırmanın kimseye bir faydası yok #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Gençler birbirlerine derman olurlar.  #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Sayın @erolozvar pandemi döneminde derinden sarsılan akademik hayatımızı bir de bu açıklama iler sarsmayın. Uzaktan eğitim çözüm değil daha da büyük bir gaflettir. #NisandegilMart da #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Yanlıştan dönmek erdemdir.
Hatasını kabul etmek insanı küçültmez.
Deneyin, göreceksiniz.
#İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Düşünülmeden, üniversitelere danışılmadan tepeden alınan  karalar sağlıklı olamaz. Bırakın gençler okullarında arkadaşlarıyla içiçe yaralarını sarsınlar.  #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Başka bir boyutta yeni depremlere sebep olmayın.  #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Bırakın biz, bizi iyileştirelim! #İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim
Beyim dedi bizim yolumuz, suyumuz yok, okulu ne yapacağız. Okul olursa yolunuz da olur suyunuz da dedim.#İyileşmeİçinYüzyüzeEğitim

Yorum yazın