Doğa Medya Sanat

Bozcaada ekolojik belgesel festivali Bifed’e 101 ülkeden başvuru geldi

Yazan: HaberVs
Bifed 2021

12-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) bu sene 9’uncu yılına giriyor. Covid-19 salgınından dolayı iki yıldır online olarak izleyicisiyle buluşan festival, bu sene tıpkı önceki senelerdeki gibi ziyaretçilerini yine Bozcaada’ya davet ediyor. Filmler her yıl olduğu gibi ücretsiz izlenebilecek.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali (BIFED) 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleştirilecek.

Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla yapılan; festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven’in üstlendiği, Green Film Network (GFN) üyesi BIFED’e, 2022’de 101 ülkeden toplamda binin üzerinde film başvurdu. Başvuran filmler arasında yerel halkların direniş öyküleri, iklim krizi, organik tarımdan Afrika’da kapana sıkışan mültecilere kadar geniş temalar öne çıkıyor.

Festivalin Ana Yarışma kategorisinde 15, Panorama kategorisinde 20 ve Türkiye Panorama kategorisinde ise 10 film bu sene izleyiciyle buluşacak. Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak soru ve sorunlarını kendi dillerinde, kendi üslupları ile anlatan ve çözüm arayan birbirinden etkileyici filmler, 2022 yılında da Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak.

Bu yıl başvuru sayısı önceki senelerin de ötesine geçen yalnızca öğrenci filmlerine açık kategori de yine festival kapsamında yer alacak.

Festivalin büyük ödülü Fethi Kayaalp (15.000 TL) ve ikincilik ödülü Madam Melpo (10.000 TL) adına veriliyor. Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin birincisi de 5.000 TL ile ödüllendirilecek.

BIFED’in bu seneki sloganı: Yeşil Barış ve Adalet

BIFED, 2020 yılından beri festivalin ana sloganı olan “Savunanları Savun” temasıyla, çevre haklarını savunurken git gide daha tehlikeli yollardan geçen iklim aktivistlerinin sesi olmaya devam edecek. 2021 yılı sloganı olan “Evimiz Yanıyor”un ardından, festivalin bu seneki sloganı ise “Yeşil Barış ve Adalet” olacak.

BIFED, ekoloji gerçeklerini belgesel aracılığıyla yaymaya çalışıyor. Her sene yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirerek yerel ihtiyaçları ilgilendiren önemli konularda izleyicileri dünyadaki tartışmaya davet ediyor. 2022 yılında da iklim krizinin merkezinde yer alan yerli halklar, kadınlar, göç ve mülteciler, festival filmlerinin seçiminde odaklanılan konular arasında yer alıyor.

Bu sene BIFED’de neler olacak?

BIFED bu yıl belgesellerin yanı sıra atölyeler, paneller ve soru-cevap etkinlikleriyle iklim krizi mücadelesinin kahramanlarını, iklim krizinin önemine ve aciliyetine inanan herkesle buluşturmak için pandemi arasının ardından adaya dönüyor. Festival, özlendiği gibi tüm ziyaretçi ve destekçilerini Bozcaada’da karşılayacak.

Festivalde bugüne kadar bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklar ve Bozcaada’nın yerel halkı ile birlikte film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirildi. Pestisitsiz tarım ve sağlıklı turizm ile ilgili konular da ön plandaydı. Gerçekleştirilen Yerel Tohum Festivali ile yerel tohumları dağıtmak ve yaygınlaştırmak BIFED’in görev edindiği konulardan biri. Bu yıl da Bozcaada’da tohum dağıtımı olacak.

Festivalin bir başka önemli faaliyeti de yıl içinde farklı festival, STK, okul, çevre örgütleriyle olan işbirlikleri olarak göze çarpıyor. Festival filmleri bugüne dek Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema evi, Diyarbakır Ekolojik Film Günleri, Aliağa Çevre Platformu, Marmaris Eğitim-Sen, Gümüşlük Uluslararası Müzik Festivali, Antalya Tabip Odası gibi farklı oluşum ve coğrafyalarda gösterildi. Filmler şimdiye kadar hiçbir maddi karşılığı olmadan gösterildi ve sene içerisinde farklı işbirlikleri ile gösterilmeye devam edecek.

Bifed 22BIFED destekçileriyle var olmaya devam ediyor

Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED; Bozcaada Belediyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi destekleriyle var olmaya devam ediyor. Ayrıca festivalimizin ana sponsoru Demirer Holding, Mey Diageo, Kadıköy Belediyesi, Sinematek/Sinemaevi Alba Prestige, Şişli Belediyesi, Goethe Enstitüsü, Hollanda Konsolosluğu, İsviçre Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Forumu ve Fransız Kültür Enstitüsü, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi kurumların sponsorluğunda ve VSI Group ile Ece Worx destekleriyle gerçekleşiyor. Ayrıca Bozcaada’daki yerel işletmeler ve yerel halkın güçlü dayanışmasıyla düzenleniyor; Rengigül, Aral Tatil Çiftliği, Eflatun Konukevi, Umut Denizi ve Nil Ada Konukevi, Mavi Beyaz, Yakamoz, Zeynep Gökçen ve Alper Akdeniz festivalin yerel destekçilerinden bazıları…

Festival filmleri ve jürisi çok yakında duyurulacak!

BIFED’in Ana Yarışma ve Gaia Öğrenci kategorisinde yarışacak belgeselleri seçecek jurileri ile bu kategorilerdeki belgeseller çok yakında bifed.org adresinde ve BIFED’in sosyal medya hesaplarından duyurulacak. Ayrıca 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’daki iki salonda ücretsiz olarak belgeselleri izlemek, atölye ve söyleşilere katılmak için Bozcaada’ya yolunuzu düşürmeniz yeterli! Adadaki festival destekçimiz olan konaklama işletmeleri büyük indirimlerle festival izleyicilerini ağırlamaya hazır olacak. Bu işletmelerin listesi de yakında festivalin internet sitesinden duyurulacak.

 

Yorum yazın