Gündem Koronavirüs günlüğü Tvsaire

İngiltere’de mahsur kalan Türkiye vatandaşları yardım bekliyor

Yazan: Mehmet Ali Yıldırım

Covid-19 pandemisi nedeniyle iki ülke arasında uçuşların durdurulmasıyla Türkiye vatandaşları İngiltere’de mahsur kaldı. Çektikleri bir video ile seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, Dışişleri Bakanlığı’ndan evlerine dönmek için haber bekliyor.


Covid-19 pandemisi nedeniyle Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki uçuşların 17 Mart’ta durdurulmasıyla bazı Türkiye vatandaşları İngiltere‘de mahsur kaldı. Seslerini duyurmak amacıyla bir video kaydeden vatandaşlar, Dışişleri Bakanlığı’ndan, ülkelerine dönmek için haber bekliyor.

İngiltere’de öğrenci statüsünde bulunup dönmek isteyen Türkiye vatandaşları, 23 ve 24 Mart günlerinde düzenlenen özel izinli uçuşlarla İstanbul’a getirilmişti.

Annesiyle beraber İngiltere’ye, ablasını ziyarete giden Yağmur Şenol‘un dönüş uçağı 20 Mart’taydı. Biletinin iptal olması üzerine Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu‘na başvuran Şenol, süreci şöyle anlatıyor:

“THY seferleri adeta yağmalandı”

“Biletler iptal olduktan sonra konsoloslukla iletişime geçtik ve bizden dönüş talebimiz için bir form doldurmamızı istediler. Turist ve öğrencilere öncelik verileceği, merak etmememiz, burada kalmayacağımız, onlardan haber beklememiz bize söylendi. Bu noktada bizim de bir hatamız oldu. Haber bekleyip hiç harekete geçmedik. Konsolosluğun düzenlediği sefere sadece Erasmus öğrencileri alındı. Sonra Türk Hava Yolları da kendi insiyatifinde dört sefer düzenlemiş ve bunları sosyal medya hesaplarından paylaşmış ama biletler adeta yağmalandı ve anında bitti. Konsolosluk da form dolduranlara bu seferleri haber vermedi.”

Konsoloslukla daha sonra iletişim kurduklarında sert yanıtlar aldıklarını belirten Yağmur Şenol, olayın bazı basın-yayın organlarına yansıdıktan sonra konsolosluğun tavrının değiştiğinin altını çizdi.

“Parası bittiği için parkta kalan biri bile var” 

Bir Türk dayanışma grubu bulduğunu söyleyen Şenol, bu grubun bir charter sefer için Dışişleri Bakanlığı’na bir liste hazırladığını söyledi. Diğer herkese ulaşamadıklarını belirten Şenol, konsolosluğun verilerine göre onlarla aynı durumda olan binlerce kişi olduğunu ifade etti.

“Bakanlığa iletmek adına bir liste oluşturduk, bu listede bile 25 turist ve 10 öğrenci var. Diğer kalanlar da çifte vatandaşlar, Ankara Antlaşması ile buraya gelip iş kuranlar, ama geçinemeyip dönmek isteyenler vs… Parası bittiği için Londra’da parkta kalan biri bile var.”

Yağmur Şenol gibi Türkiye’ye dönmek için talepte bulunan birçok Türkiye vatandaşının tek problemleri ise bu zor günleri evlerinde geçirmek değil. İngiltere’nin ulusal sağlık sistemi NHS (National Health System) ülkede turist olarak bulunanlara belli oranda yardımcı olabiliyor. NHS kuruluşlarında yabancılara test yaptırmak ücretsiz olsa da, tedavinin ilerleyen süreçlerinde kuruluş para talep edebiliyor.

Şu an kaldığı evde de yedi kişi olduklarını söyleyen Şenol, kimsenin dışarıya çıkmadığını ve evdeki bir kişinin sağlık çalışanı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği ise resmi sayfasında, yeni bir uçuş düzenlemesi olduğu takdirde kamuoyuna duyurulacağını duyuruyor ve büyükelçilik, ile Londra ve Edinburg başkonsolosluklarının sosyal medya hesaplarının takip edilmesini rica ediyor.

Yorum yazın