Hayvan hakları Koronavirüs günlüğü Tvsaire

Evcil hayvanlar ve koronavirüs

Yazan: Dila Özdoğan

“Koronavirüs ailesine mensup virüsler hayvanlara da bulaşabiliyor ancak Covid-19 hayvanlarda görülen bir virüs türü değil.” HaberVs Soruyor programının konuğu Veteriner Hekim Beril Günşen Dedecanoğlu sorularımızı cevapladı.

HaberVs Soruyor programının konuğu Veteriner Hekim Beril Günşen Dedecanoğlu, koronavirüs ailesine mensup virüslerin hayvanlara da bulaşabildiğini ancak Covid-19’un hayvanlarda görülen bir tür olmadığını belirtiyor:

“Biz veteriner hekimler, hayvanlarda hastalık oluşturan koronavirüslerle yıllardır iç içeyiz. Ancak ne hayvanlardan bize, ne de bizlerden hayvanlara bulaştığı ispatlanmış değil.”

Veteriner Dedecanoğlu’na göre hayvanlarda bulunan koronavirüs türleri, Covid-19’dan farklı ve insanlardaki gibi solunum güçlüğü, ateş gibi belirtilere neden olmuyor.

Dedecanoğlu, bu dönem içerisinde evdeki hayvanlarımızı dışarı çıkardığımızda çok dikkatli olmamız gerektiğinin altını çiziyor. Veteriner hekim, giysilerimiz virüs taşıyabileceği gibi, hayvanların da tüyleriyle virüs taşıyabileceğini söylüyor. Hayvanların alkol içermeyen, onların derisine uygun şampuanlarla dezenfekte edebileceğini söylüyor.

Evcil hayvan sahipleri için bu dönemin fırsat olduğunu düşünen Dedecanoğlu, patili dostları daha yakından tanımak için bu sürecin çok iyi kullanabileceğini öneriyor: “İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da stres bağışıklık sistemini etkiliyor, onları mümkün olduğu kadar stresten uzak tutarak bağışıklık sistemlerini güçlü tutabiliriz.”

Dedecanoğlu’na göre yine bu dönemde vitaminlerle evcil hayvanlarımızın bağışıklık sistemine takviye yapabiliriz. Kedi ve köpeklerin senelik aşılarının ise en fazla bir aya kadar ertelenebileceğini ifade ediyor.

Yorum yazın