Gündem

İzin: 15:52, Silivri kapanış: 17:00

Yazan: Gökhan Tan

Claudia Roth Silivri Cezaevi’ne gitti. Önce “olur”, sonra “10 günden önce olmaz” denerek geri çevrildi. Görüşme izni, basın toplantısı düzenlediği sırada verildi.

Avrupa Birliği Yeşiller Grubu ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan HaberVseditörü Ahmet Şık ile görüşme girişimi Adalet Bakanlığı’nın son dakikada verdiği izinle bir komediye dönüştü. Roth bir hafta önce yaptığı başvuruya dayanarak sabah saatlerinde Silivri’ye gitmiş ve cezaevi personeli tarafından kendine Şık ile görüşebileceği bilgisi verilmişti. Ancak yönetmelik gerekçe gösterilerek görüşmeye alınmadı. Gelişmeler üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Alman parlamentere izin bu toplantı sırasında, saat 15:52’de iletildi. İzin sadece bugünü kapsadığı ve cezaevine girişler saat 17:00’de sona erdiği için Roth’un görüşmesi gerçekleşmedi.

“Gücün ve iktidarın gösteriliş biçimi”

Hilton Oteli’nde saat 15:00’te basın mensuplarıyla bir araya gelen Claudia Roth, konuşmasına, Silivri Cezaevi’nde sabah yaşadıkları nedeniyle son derece tepkili olduğunu söyleyerek başladı.

22 Temmuz’da Adalet Bakanlığı’na resmi başvuru yaptığını, Alman Konsolosluğu’nun da bu bilgiyi TC Dışişleri Bakanlığı’na ilettiğini söyleyen Roth şöyle devam etti: “Resmi başvurumuz yaptık. Elbette cezaevinin kapısını çalıp ‘ben geldim’ diyecek halim yoktu. Cevap gelmemesi üzerine bugün cezaevine gittik. Ahmet Şık’ı ziyaret edebileceğimiz söylendi. Ama bir buçuk boyunca cezaevinde oyaladılar bizi. Skandal, bir Alman parlamenterin cezaevine alınmaması değil. Kötü olan şey gücün ve iktidarın gösteriliş biçimiydi.”

“Dalga geçiyorlar”

Claudia Roth’un verdiği bilgiye göre cezaevi savcısı, görüşme talep edilen günden en az 10 gün önce Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmasını söyleyen yönetmeliği gerekçe göstererek görüşmeye izin vermedi.

Cezaevinde verilmeyen izin, Claudia Roth’a, saat 15:52’de Silivri 2 No’lu Cezaevi Müdürlüğü tarafından gönderilen faks ile bildirildi. Basın toplantısının sonunda ısrarla çalan telefonuna cevap veren Roth’un çevirmeni Ulrike Dufner, iznin çıktığını müdürlükten gelen bu telefonla öğrendi.

Gelişmeler karşısında “Bizimle dalga geçiyorlar” diyen Roth tepkisini “Yönetmelik 10 gün diyorsa şimdi neden izin veriyorlar? Ya yönetmelikte ne yazıyorsa onu uygulayacaksın ya da bu durumlara düşmeyeceksin” sözleriyle dile getirdi.

Adalet Bakanlığı’nın verdiği görüşme izni sadece 28 Temmuz 2011 tarihinde geçerli olduğu için Roth’un saat 17:00’de görüşe kapatılan Silivri Cezaevi’ne gitme şansı kalmamıştı.

Türk ve Alman Parlamenterler Grubu Başkanlığı’nı da yürüten Claudia Roth, yarın sabah, öldürülen gazeteci Hrant Dink’in davasına katılmak üzere Beşiktaş Adliyesi’nde bulunacak ve daha sonra İstanbul’dan ayrılacak.

Yorum yazın