Gündem

Maden katliamı: “Bu kader yalnızca işçi sınıfının mı?”

Yazan: Asena Tunca
TTK Amasra

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra Müessesesi’nde 41 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından yaptığı basın açıklamalarına İstanbul ve Ankara’da devam etti.

İşçilerin, Türkiye Taşkömürü Kurumu‘na bağlı Amasra Müessesesi’nde 41 maden işçisinin katledilmesine tepkisi sürüyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri Bartın’ın Amasra ilçesindeki ziyaretlerinin ardından, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde dün yaptığı basın açıklamasında “Bu kader yalnızca işçi sınıfı için mi var?” diye sordu.

“Üzgünüz, öfkeliyiz” pankartı açılan eylemde basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “Türkiye’de işçi ölümleri “kader” denilerek normalleştirilmeye çalışılıyor” dedi.

Kaza veya kader değil, iş cinayeti

Katliamın önlenebilir olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Yaşananlar kaza ve kader değil. Bu yaşanan katliamlar önlenebilir ölümlerdir, iş cinayetidir. Madenlerde yaşadığımız bu kara tablonun nedeni yerin yedi kat altına giren madencinin yaşamıyla oradaki bir kazma sapı, herhangi bir iş makinesi arasında hiçbir fark görmeyen sermaye zihniyetinin sonucudur” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin katledildiğini ancak sorumluların hesap vermediğini aktaran DİSK Başkanı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin piyasaya açılmaması ve bağımsız denetim mekanizmaları olarak çalışması gerektiğini vurgularken sendikalaşmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısı yaptı.

Öte yandan, ülkenin birçok yerinde ve çeşitli sektörlerden işçiler katledilen 41 madenci ile dayanışmayı sürdürüyor. Emekçiler için saygı duruşu ve basın açıklaması yapan işçiler “Emeğin Türkiye’sini kuracağız” ifadelerini kullandı.

İmbat Madencilik emekçileri, Bartın’ın Amasra ilçesinde katledilen 41 madenci için baretlerini takarak saygı duruşunda bulundu.

 

Polkima işçileri, katledilen madenciler için “Fıtrat değil cinayet” yazılı dövizler taşıyarak anma yaptı.

 

Pulver Kimya işçileri, yaşamını yitiren madenciler için anma yaptı. Emekçiler, “Asıl yanan bizdik, siz kömür sandınız” yazılı döviz taşıdı.

 

Makina Tarım işçileri “Üzgünüz, öfkeliyiz” yazan pankart açarak hayatını kaybeden 41 madenci için dayanışma mesajları verdi.

 

DİSK Nakliyat İş Konya Bölge Temsilciliği “Bartın’daki iş cinayetinin sorumluları hesap verecek” dedi.

 

Çayırova Boru İşçileri, “Üzgünüz, öfkeliyiz” pankartı açtı. Saygı duruşunda bulunan emekçiler açıklama metni okudu.

 

Polmar emekçileri, TTK Amasra Müessesinde hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda.

 

Weidmann işçileri katledilen madenciler için “Üzgünüz, öfkeliyiz” yazılı pankart açarak açıklama metnini okudu.

 

Yorum yazın