Ekonomi Medya

“Medya Sahipliği” artık izlemede

Yazan: Tuğçe Çelik

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgülü ve Bianet ortaklığıyla hayata geçen Medya Sahipliği İzleme Projesi’nin açılışı dün yapıldı. Projeyle medya sektöründeki şeffaflığın artırılması hedefleniyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya Direktörü Christian Mihr, Türkiye’de bağımsız medyanın çok kritik bir noktadan geçtiğini, medyanın ötesinde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek “Gazetecilerin tutuklanması söz konusu ama darbe girişiminden sonra baskı ve tutuklamalar daha da arttı.” dedi. Mihr, Türkiye’de medyanın şeffaf olması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de medyanın çok ciddi güçlüklerle karşı karşıya bulunduğunu belirten RSF Siyasi İşler Bölüm Başkanı Ireneusz Fidos da “Bu izleme projesi sadece medyanın sahipliğini izlemekle kalmamalı, Türkiye’de ifade özgürlüğünün güçlenmesine de katkıda bulunmalı” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Medya Sahipliği İzleme Projesi’nin açılışı dün Taksim Nippon Hotel’de gerçekleşti. IPS İletişim Vakfı Bianet ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ortaklığında düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu üstlendi. Açılış konuşmalarının ardından “Medya Sahipliği İzleme” websitesi sunumu, Proje Direktörü Olaf Steenfadt 14796245_1070380099750057_994148873_otarafından yapıldı. Konuyla ilgili, Proje Sorumlusu Dilay Yalçın, Media Ownership Monitor Turkey siteleri hakkında bilgi verirken,  araştırmacılar Elif İnce ile Burcu Karakaş da 55 medya kuruluşana bilgi almak için mail attıklarını ancak kendilerine cevap verilmediğini ve muhatap bulamadıklarını söyledi.

Katılımcılardan Doç. Dr. Ceren Sözeri “Medyada şeffaflık yok, medya sahipleri şeffaflık varmış gibi gösteriyor. Böyle bir koşulda medya bağımsızlığından bahsedilemez” dedi. Yapılan sunumun ardından  “Medya Sahipliği ve İşsizlik Forumu” gerçekleşti. Forumda Türkiye’de medya sermayesinin özellikleri konuşuldu. Erol Önderoğlu, Medyanın politik finans durumuyla ilgili boyutuyla tartışılması gerektiğini belirterek ”90’lı yılları baz alarak sermaye ile ilgili inceleme yapabilirsiniz. Türkiye medyasına iktidar ve güç penceresinden bakanlar gazetecilik ve medya dünyasına bir kültür ve düşünsel birikim olarak bakmıyorlar” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ise 2013 yılında gerçekleşen Gezi olayından itibaren muhalif gazetecilerin işten atılmaya başladığını, istifa edenlerin arttığını ve medyada küçülen bir sistemin başladığının altını çizdi. Durmuş, bu sıkıntılı sürecin birbirlerine örgütlenerek veya sözleşmeler yapılarak düzeleceğini vurgulayarak konuşmasını noktaladı.

Proje sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum yazın