Gündem Medya Politika Sanat

Kültür sanata da KHK mührü

Yazan: Fırat Alkan

KHK ile kapatılan ilk kültür sanat dergisi Evrensel Kültür oldu. Evrensel Kültür ve kapatılan diğer yayınlar 1 Kasım Salı saat 11:00’de Mimarlar Odası’nda bir toplantı düzenliyor.

OHAL ile birçok gazete, dergi ve çeşitli yayına kapatma kararı geldi. Mühürlenen binalar, işlerinden olan yazarlar ve gazetecilerin yanı sıra yayınlanamadan tarihe karışacak olan yüzlerce sayfa bulunuyor. Bu “olağandışı” günlerde 1991’den beri yayın hayatına aralıksız devam eden ve bu ay 300’üncü sayısıyla 25’inci yaşını kutlamaya hazırlanan Evrensel Kültür dergisi kanun hükmünde kararname ile kapatılan ilk kültür dergisi oldu.

“Keşke öğrenebilsek”

Kararın açıklanması ile birlikte büyük bir üzüntü içinde olan Evrensel Kültür Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kara, KHK’nın içinde pek çok cümle kurulduğunu ama hiçbirinin 25 yıl boyunca doğru dürüst hukuki takibata bile uğramamış bir dergiyi nasıl olup da kapatıldığını açıklamadığını söylüyor. Kararın içindeki, suç teşkil eden yazı iddialarına karşılık Mustafa Kara, dergileri için “terör” iddiasıyla kapatma kararı çıkarılabiliyorsa, Türkiye’de hiç kimsenin ve hiç bir yayının güvende olamayacağı görüşünde. Kapatılmalarının ardında yatan gerçek nedeni bilemediklerini belirten Mustafa Kara, ülkede bu soruyu hükümete sorabilecek bir gazetecinin bulunmadığını dile getiriyor. Mustafa Kara: “İnternet sayfamızdan yaptığımız açıklamamızda da belirttik; bizi kapatan karara imza atanların Evrensel Kültür’ü okumadığına eminiz” diyor.

Evrensel Kültür’ün 25’inci yılını kutlayacağı 300’üncü sayısı şimdilik rafa kalkmış gözüküyor. 300’üncü. sayının yayınlanma şansının kalmadığını belirten Mustafa Kara bu konudaki temennisini şu sözlerle dile getiriyor: “Bu ülke, dayanışma ve direnişin pek çok biçimine tanıklık etti. Kimbilir belki başka dergiler dayanışma gösterirler, yazıların tümü yayınlanır.”

Evrensel Kültür dergisi binası yetkililerce mühürlendi.

Evrensel Kültür’ün 25 yıllık külliyatının ve  299 sayının ortada olduğunu hatırlatan Mustafa Kara: “Bin yıllardan süzülüp gelen insanlık kültürü elbet yolunu bulacak. Siz suyun önüne ne engel koyarsanız koyun, er geç akar ve yatağını bulur.” diyor.

Mesele sadece dergi değil 

Meselenin sadece Evrensel Kültür ya da kapatılan dergiler meselesi olmadığını belirten Mustafa Kara, OHAL koşullarında pek şans görünmediğini ancak hukuken hakklarını sonuna kadar arayacaklarını vurguluyor. Evrensel Kültür ve kapatılan diğer yayınlar, 1 Kasım Salı saat 11:00’de Mimarlar Odası’nda bir toplantı düzenleyecek. Onlarla birlikte tepki koyacak yazarları, sanatçıları ve yayıncıları  toplantıya davet ediyorlar.

Yorum yazın