Gündem

“Başbakan'ın ne dediğini anlamaz hale geldim”

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Belge, alkol yasağının hayat tarzına müdahale olduğu görüşünde.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Belge, üniversite kampüsleri ve üniversitelere bağlı kurumlarda içki satışının yasaklanmasına ilişkin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) rektörlüklere gönderdiği yazıyı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını ve son olarak da Santralistanbul’da içki satışının durdurulmasını HaberVs’ye değerlendirdi.

HaberVs: Başbakan’ın açıklamaları ekseninde, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve tüm üniversitelerin rektörlüklerine YÖK tarafından gönderilen yazı ve yaşanan olaylar sizce neyi ifade ediyor?
Belge: Bu durumun yaşanmasının nedeni, doğrudan doğruya Başbakan’ın bunu iş edinmesiyle ilgili bir durum. Başbakan’ın pek çok konuda ne yapmaya çalıştığını ve ne söylemeye çalıştığını anlamaz hale geldim. Tabi tüm bunların yanında “içtin-içmedin” meselesi hafif bir konu gibi görünebilir. Ama doğrudan doğruya bir hayat tarzına müdahale olduğu için, bence hafif ve üstünde durulmayacak bir konu değil. Gelecek açısından ürkütücü sinyaller içeriyor.

Tamirane’nin ruhsatının iptal edildiği söyleniyor. Ancak ruhsatı veya TAPDK belgesinin iptali gibi bir durumun söz konusu olmadığını öğrendik. Sizce bu durumun nedeni nedir?
Bunun ruhsat alma verme meselesi olduğunu düşünmüyorum. Doğrudan doğruya olabilecek en yukarıdan müdahaleler olmasaydı, kendi sürecinde bir sorun çıkmazdı. Başbakan’ın sağa sola telefonlar ettiğini biliyorum.

“Açılışı Başbakan yapmıştı”

“Başbakan sağa sola telefon etti” derken kimleri kastediyorsunuz?
İsimlerini boşver şimdi, bende kalsın. Ama Tamirane’ye İstanbul Emniyeti’nin olabilecek en rütbeli yetkililerinden birilerinin gelip, burada bu işi “yapmayacaksınız”, “satmayacaksınız” dediğini biliyorum.

Şaşırtıcı olan ise, Başbakan daha burası yokken ne olduğunu biliyordu. Müzenin açılacağını, burada bu lokantaların olduğunu kimse saklamadı, böyle olduğu kendisine söylendi. Seçim öncesi kendisi resmi açılış yaptı. Bunları bilerek bu açılışı yaptı.
Ancak, başka konularda da ne söylediğini anlamadığımı söylemiştim. O konularda da daha önceleri başka şeyler söylüyordu şimdi başka şeyler söylüyor, aynısı. Burada başka bir şey var. “Biz dinine saygılı bir partiyiz” değil, “biz dindar ve dinci bir partiyiz” mesajını vermeye karar vermiş… Onun gerektirdiği bir dönüşüm.

Belki üniversiteye gelenler arasında 18 yaşından küçük olanlar olduğu için böyle bir uygulamaya gidilmiş olabilir. Benim bildiğim 18 yaş ve üzeri kişierin Türkiye’de içki içmesi serbest..

Bir süre önce 24 yaşından küçüklerin konser, festival vb. alanlarda alkol kullanmasını engellemeye dönük bir düzenleme tartışılıyordu. Bunun ön hazırlığı olabilir mi?
Olabilir. İçki konusuna sembolik anlamından ötürü birileri çok önem veriyor. Kanun değşiikliğine gidebilirler. Ama şu an öyle bir kanun değişikliği olmadığına göre, buradaki iki lokantaya pahalı olması ve başka nedenlerle öğrencilerle dolup-taştığını görmüyordum. Burada yapılmak isteneni anlamak mümkün değil. Örneğin, İngiltere’de University of Essex’te pub var ve doğrudan öğrencilerin gittiğ bir yer.

5 Yorum

  • Bunda anlasilmayacak bir sey yok. Basbakan iyi bir müslüman degilmi?
    Islamiyette icki haram degilmi?
    Basbakan demokrasiyi tramvaya benzetmemismiydi?
    Fakat maalesef siz bunlari bildiginiz halde göz ardi edip yillarca Erdogani pohpohladiniz.
    Amaciniz neydi bilmiyorum fakat benim size ve sizin gibilere bir tavsiyem var
    önce kendinizi bir zeka testinden gecirin sonra da bir psikologa görünün.

Yorum yazın