Gündem

Suriyeli mülteciler 'belediyenin' kaçak işçisi

Yazan: Tuncay Bayram
Tuncay Bayram

İstanbul'un park yapımı projelerinde, Suriyeli mülteciler çalıştırılıyor. Taşeron firma “Başbakan tolerans gösteriyor, biz de onları çalıştırıyoruz” diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iktisadi kuruluşlarından İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş, park yapımı ve düzenleme projelerinde Türkiye’de çalışma izni ve sigortası olmayan Suriyeli mültecileri çalıştırıyor. Ağaç A.Ş. projelerini üstlenen taşeron firmalar, çalıştırdıkları mültecilerin bu yolla suç işlemesinin engellendiğini söylüyor.

Eyüp İlçesi’ne bağlı Silahtar mevkiindeki Nilüfer Parkı’nın yapımında çalışan çok sayıda Suriyeli mülteci bulunuyor. Haliç sahilinde yer alan, Miniatürk ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampusü’ne komşu olan  parkın yapımı için anlaşılan taşeron firma ERB Yapı, yetkilileri, mültecilerin çalışması konusunda sakıncalı bir durum olmadığını düşünüyor. Parkın Şantiye Şefi Yusuf Olgun’a göre piyasada çok fazla Suriyeli iş arıyor. İşçiye ihtiyaçları olduğunda Suriyeli veya Türk ayırt etmeksizin işe alım yaptıklarını ifade eden Olgun, “Paraya ihtiyaçları olduğu için günübirlik çalışmak isteyen çok sayıda kişi bize iş soruyor ve eğer o gün yapılacak işler varsa çalıştırıyoruz” diyor. Olgun, ayrıca, eğer herhangi bir alanda ustalığı olan Suriyeli varsa ve ustaya da ihtiyaç varsa, düzenli olarak da çalıştırabileceklerini de belirtiyor.

Bizim de işimize yarıyor!

Olgun, mültecileri çalışma izni ve sigorta olmadan çalıştırmaları konusunda “Bizim de işimize yarıyor açıkçası. Yapılacak ufak tefek iş olduğunda çalıştırıyoruz, iyi de çalışıyorlar ve işleri bittiğinde gidiyorlar” cevabını veriyor ve hemen arkasından ekliyor: “Sigorta yapmayı biz de istiyoruz ama T.C. vatandaşı olmadıkları için sigorta yapamıyoruz. Aslında sigorta çok da gerekli değil, zaten park işi olduğu için burada riskli bir durum da yok.”  

Başbakan tolerans gösteriyor, biz de…    

Bir başka ERB Yapı çalışanı Saha Mühendisi Gökçay Candaş da Suriye’deki savaş ortamı nedeniyle Türkiye’ye sığınan mültecileri Başbakan’ın görmezden geldiğine dikkat çekiyor: “Başbakan, ülkemize sığınan Suriyeli mültecilere tolerans gösteriyor ve onların çalışma izni olmadığı halde çalışmalarına göz yumuyor. Durum böyle olunca biz de tolerans gösteriyoruz ve onları çalıştırıyoruz.”

Bırakalım da hırsızlık mı yapsınlar?

Piyasada çok sayıda iş arayan Suriyeli mülteci olduğunu belirten Olgun, mülteci çalıştırmanın haklı ve hatta gerekli olduğuna dikkat çekiyor: “Adamlar savaştan kaçmış gelmiş buraya. Karısı çoluğu çocuğu hepsi aç. Çalışmak para kazanmak zorundalar. İş vermesek suç işlerler. Ne yapalım? Bırakalım da hırsızlık mı yapsınlar?”

Yasal düzenleme gerekiyor

Türkiye’de şu anda 700 binden fazla Suriyeli mültecinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Helsinki Yurttaşlar Derneği Mültecilik Koordinatörü Oktay Durukan, bu sayının artacağını ve Suriye’nin durumundan dolayı bu mülteciler bir süre daha Türkiye’de yaşayacağını öngördüklerini belirtiyor. Şu anda Türkiye’deki mültecilerin yasal olarak çalışmasının mümkün olmadığını belirten Durukan, bu insanlar için kesinlikle yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor:

“Mültecilerin yanlarında getirdikleri sınırlı sayıda kaynakları tükeniyor ve bitmek üzere. Bu insanlar savaştan kaçtı geldi ve geçinmekte zorlanıyorlar. Çalışıp kazanmaları ve ailelerine bakmaları gerekiyor. Ancak çalışma izinleri olmadığı için yasal olarak çalışamıyorlar ve kaçak iş arıyorlar. Kimisi buluyor kimisi bulamıyor. Bulanlar da parasını ya alabiliyor, ya alamıyor. Ancak yasal çalışamadıkları için parasını alamayan da sesini çıkartamıyor. Bu insanların bir şekilde temel ihtiyaçlarının karşılanması önemli. Bu kişilerin yasal olarak çalışabileceği düzenlemelerin yapılması gerekiyor.”

Mültecilerin temel hakları için elimizden gelen yardımı yapıyoruz

Mültecilerin çalışma izni ve sigortası olmadan herhangi bir işte çalıştırılmalarının doğru olmadığını söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Yetkilisi Selin Ünal, “Mültecilerin temel hakları için gerekli yardımı yapıyoruz ve devletle birlikte çadırda kalan veya çadırsız kalan tüm Suriyeli mültecilerin sorunlarını halletmek için birtakım çalışmalarda bulunuyoruz” diyor. Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerinin nüfusunun fazlalığına dikkat çeken Ünal, yaptıkları yardımın yeterli olamayacağını, devletin bu konuda yasal düzenleme yapması ve mültecilere yasal çalışma izni vermesi gerektiğini söylüyor.

Yorum yazın