Gündem

‘Yasadışı’ Dikmen Vadisi ‘sürgüne’ karşı

Yazan: Berfu Özbal
Berfu Özbal

Ankara Belediyesi tarafından muhatap alınmayan, Başkan Gökçek tarafından “yasadışı” ilan edilen Dikmen Vadililer “sürgüne” direniyor

ANKARA- Yukarı Dikmen Vadisi’nde kentsel dönüşüm projesi gerekçesiyle evleri yıkılmak istenen yaklaşık 600 gecekondu sahibi vadiyi terk etmemekte kararlı. 1980’li yıllarda vadiye yerleşen ancak tapuları olmayan ev sahipleri “hak sahibi”  görülmediği için mağdur. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) sunduğu şartları karşılamaya güçleri olmadığını belirten mahalleli, Doğukent ve Mamak Kusunlar’a gönderilmek istenmelerini ise “sürgün” olarak niteliyor.  

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler 11 ve 12 Ocak’ta yıkım için vadiye gelmiş ancak mahallelinin direnişi üzerine sahipsiz birkaç evi yıkarak ayrılmıştı. Belediye’nin Anadolu Ajansı’na (AA) 17 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre yıkım her an gerçekleşebilir. Başkan Melih Gökçek, okulların tatil olmasıyla birlikte evlerin bir gün içerisinde yıkılacağını dile getiriyor. 

Bu açıklamadan iki gün önce (15 Ocak) Beyaz TV ekranlarında “Yasal hakları yok. Ev istemiyorlar, kavga istiyorlar” diyen Başkan Gökçek, vadi sakinleri için “yasadışı örgüt” göndermesinde de bulundu. AA’nın haberine göre Gökçek’in bu görüşünü Belediye Meclisi'nde de tekrarladı:

Oradaki insanların çoğu makul insanlar… Başlarında onları tahrik eden insanlar CHP’li filan değil. Aşırı sol gruplara mensup ve dışarıdan gelen kişiler.”

35 senedir Dikmen Vadisi’nde yaşadığını belirten Tarık Çalışkan, “Kentsel dönüşüm dediğiniz benim için sürgün. Senelerdir yaşadığım yerden zor kullanılarak Ankara’nın ücra bir bölgesine, üstelik ulaşımdan eğitim ve sağlığa kadar henüz hiç bir alt yapının bulunmadığı bir bölgeye gönderilmek benim için sürgün değil de nedir?” diyor. Çalışkan,  kendilerine 500 milyar değerinde ev verileceğinin söylenmesi üzerine insanların sözleşme imzalayarak gecekondularını terk ettiğini ama yıl yıl geçmesine rağmen kimsenin vaat edilen evlere yerleşmediğini söylüyor.

Tapusu olduğu için hak sahibi sayılan mahallelinin bir bölümü evlerini terk etmiş durumda. Hak sahibi sayılmayanlara ise, dikmenvadisi.org sitesinde yer alan bilgiye göre, Mamak Kusunlar’da faizlerle birlikte 100 bin TL’ye mal olacak, TOKİ tarafından inşaa edilecek evlere taşınma “hakkı” tanındı. Vadi sakinlerinin çoğu bu ödemeyi yapabilecek güçte değil. En azından faiz işletilmemesini ve inşaat sürece kiralarının karşılanmasını talep ediyor.  Ancak Gökçek'le iki kez görüşmelerine rağmen talepleri karşılanmış değil.

20 senedir vadide yaşayanı söyleyen Ayşe Öksüz’e göre, Belediye uzun süredir bölgeye hizmet de götürmüyor. Kalp hastası olduğunu belirten Öksüz, mahallede düzgün oyla olmadığı için ambulans giremediğinden yakınıyor. Öksüz, mahallede kalmakta ısrar edenlerin rahatsız edildiğini, saldırılar nedeniyle ellerinde sopalarla yürümek zorunda kaldıklarını da ekliyor. Yine 30 yıldır burada yaşayan Kasım Arpacı ise mahalleye araç giremediği için çocukların soğukta okula yürüyerek gidip gelmek zorunda olduklarını ve korktuklarını dile getiriyor.

BÖ/GT

Yorum yazın