Gündem

'Üniversitenin verdiği cezalar dışarıdan dayatılıyor'

Yazan: Özgür Yedek

Açlık grevindeki Bingöl Üniversitesi öğrencilerine göre, üniversite yönetiminin kendilerine uyguladığı haksız cezalar dışarıdan dayatılıyor. Rektörlük ise cezaların “yasal” olduğu görüşünde.

Bingöl Üniversitesi Öğrenci Derneği üyesi öğrencilerin, üniversite yönetiminin keyfi olarak uyarı, kınama ve uzaklaştırma cezaları uyguladığı gerekçesiyle başlattığı açlık grevi ikinci günü geride bıraktı. Yedi öğrenci ve dört gönüllü, toplam 170 öğrencinin cezalandırılması nedeniyle 24 Şubat’ta 13.00’ten bu yana Eğitim-Sen Bingöl Şubesi önünde eyleme devam ediyor.

HaberVs’nin sorularını grevdeki grup adına  yanıtlayan Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, grevdeki öğrencilerin haftada bir değişeceğini ve üniversite bir geri adım atana kadar grevin devam edeceğini söylüyor:

“Mahkemenin beraat kararına rağmen ceza devam ediyor”

“Öğrencilere verilen cezalar keyfi. Örneğin bir öğrencimiz, ‘25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’ için basın açıklaması yaptığı, bir diğeri ise 2009’da Diyarbakır’da bir gösteri sırasında açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Aydın Erdem’i anma ile ilgili bir basın açıklamasına katılmak gerekçesiyle ceza aldı. Bunların izinli gösterilerdi ve hiç biri şiddet içermiyordu. 15 öğrenci ise, hiçbir eyleme katılmadıkları, bunu görüntü ve şahitler ile kanıtlamalarına, hatta mahkemede beraat etmelerine rağmen üniversite cezaları kaldırmadı. Özellikle 6-7 Ekim olaylarından sonra öğrencilerin üzerindeki baskı arttı. Biz, bu listelerin devletin silahlı ve kolluk güçleri tarafından üniversiteye dayatıldığını düşünüyoruz.”
Kılıç’a göre üniversite yönetimi, izinli eylemlere katılanlar ya da eylemlere katılmadığını ispat edenlerin ceza almayacağına dair taahhütte bulunmasına rağmen öğrencilerin mağduriyetini gidermek için adım atmış değil.

Metin Kılıç, öğrencilerin üniversite yerleşkesine dışarıdan giren kişilerce tehdit edildiğini, üniversite güvenliğinin öğrencileri bu insanlarla yüz yüze bıraktığını, kendisini korumak durumunda kalan öğrencilerin de ceza aldığını söylüyor:

“Dışarıdan ‘Ülkücüyüm’ diye okula gelip öğrencilerimizi tehdit eden madde bağımlısı insanlar var. Biz bunları belirtmemize rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Öğrencilerimiz de bu tehditlere karşılık verince ceza alıyor. Üniversite kendi güvenlik zafiyetini bizlere ceza vererek kapatmaya çalışıyor.”

Grevdeki öğrencilerin 48 saat sonra tıbbı müdahaleler gördüğünü belirten Kılıç “Üniversiteden adım bekliyoruz ve bu adım gelene kadar da eylem devam edecek” diyor.

HaberVs’nin sorularını doğrudan yanıtlamayan Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü ise, Hukuk Müşavirliği aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada ise şunları söylüyor:

Rektörlük: “Terör propagandası yaparak eğitim ve öğretime engel olmak..”

“Üniversitemiz yerleşkesinde bazı öğrencilere karşı sözlü ve fiili müdahalede bulunmak, cebir ve tehdit kullanmak, araçlarına zarar vermek, ayrıca fakültede derslere girerek terör propagandası yaparak eğitim ve öğretime engel olmak suçlarından dolayı üniversitemiz tarafından “Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği” çerçevesinde disiplin soruşturması açılmış olup, açılan soruşturma sonucunda eylemlerin niteliğine göre kınama, geçici uzaklaştırma cezaları uygulanmıştır. Ayrıca ifade edilen olaylarla ilgili olarak Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açılmış, bahse konu öğrenciler için “yaralama, terör örgütü propagandası yapma, cebir ve tehdit kullanarak eğitim ve öğretime engel olmak” suçların iddianame hazırlanarak Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır.

Öğrencilerin yargılamaları tutuklu ve tutuksuz olarak devam etmektedir. Üniversitemiz ve yargının bu işlemlerine tepki olarak bazı öğrenciler açlık grevi başlatmışlardır.”
(ÖY/GT)

Yorum yazın