Yaşam

2011’de Bilgi’nin “en”leri

Yazan: Berfu Özbal - Sühendan Ceren Kıral

Bilgililer en çok hangi gazeteyi okuyor, hangi cep telefonunu kullanıyor, hangi filmleri beğeniyor? HaberVs’nin dev araştırması!

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri bu bu yıl en çok hangi mekanı tercih etti, okulla ilgili en fazla şikayetçi oldukları konu hangisi, en sık hangi web sitesini ziyaret ediyorlar,  hangi marka telefon kullanıyorlar, bu yıl en çok hangi filmden etkilendiler?

Bilgi’de 2011’in “en”lerini belirlemek için gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçları Bilgi öğrencilerinin günlük yaşamla ilgili tercihlerini konusunda ilginç ipuçları ortaya koyuyor.

100 kişi üzerinde, anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; öğrenciler bu yıl en çok Asmalımescit ve Nişantaşı’nda zaman geçirmeyi tercih etti. Okulla ilgili en çok şikayet edilen konu ise So Cafe’nin yemek fiyatları. Öğrenciler Facebook kullanıcısı olmayı tercih ederken en çok ziyaret ettikleri web sitesi de facebook.com. “İncir Reçeli” bu yıl öğrenciler üzerinde en çok etki bırakan film. Telefon markası olarak “Blackberry” tercih edilirken, en çok okunan gazete “Hürriyet” oldu. Öğrencilerin en çok takip ettikleri dizi ise “Muhteşem Yüzyıl”. Bu yıl düzenlenen konserler arasında en çok Sıla’nın performansı beğenilirken, en çok dinlenen şarkı “Değmesin Ellerimiz”. Okula gelirken spor tarzda giyim tercih edilirken, en çok kullanılan aksesuvar ise saat.

Bilgililer'in favorisi Blackberry

Santralistanbul yerleşkesindeki Bilgi Üniversitesi öğrencileri ile yapılan araştırmaya göre, öğrenciler Blackberry markalı cep telefonunu tercih ediyor. Araştırmada, öğrencilerin yüzde 50’si Blackberry telefonları tercih ediyor. İkinci sırada ise yüzde 27’yle iPhone yer alıyor. Samsung markalı telefonlar yüzde 13’le 3’üncü, Nokia ise yüzde 10'la en son tercih edilen telefon.

Blackberry’i tercih edenlerin öncelikli sebebi Blackberry kullanıcıları arasında ücretsiz mesajlaşma imkanı sunan bbm servisi. (Blackberry messenger) Blackberry severler telefonun klavyesini sevdiklerini ve kullanımının rahat olduğunu vurguluyor. Birçoğu da dokunmatik telefon sevmediğini bu yüzden Blackberry’i tercih ettiklerini ifade ediyor. Sena Önder “Blackberry’nin kullanımı rahat ve popüler olması da kullanım sebeplerimden” yorumu öğrenciler için popülerliğin de bir tercih sebebi olduğuna işaret ediyor. Blackberry kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konu ise telefonun internet hizmetinde yaşanan sorunlar. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı öğrencisi Abidin Gündüz (22), Blackberry’i tercih etme sebeplerinden birini değiştirebilir bataryası olarak gösteriyor.  Gündüz’ün “Yanımda batarya taşıyıp, şarjım bitince pil değiştirebiliyorum. iPhone’da ise öyle bir imkan yok.” şeklindeki yorumu bu farkın kullanıcılar için önemli olduğuna işaret ediyor.

iPhone kullanıcılarının iPhone’u tercih etmelerinin en büyük sebebi ise, telefonun dokunmatik ekranı ve gelişmiş telefon uygulamaları. Kerem Gökbuget, iPhone’u Blackberrye göre daha erkeksi bulduğunu ifade ediyor. Öğrencilere göre iPhone’un tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise telefonun tasarımı. iPhone kullanıcıları birçok oyun ve uygulamaya erişebilmelerinin iPhone’u daha eğlenceli kıldığı görüşünde. Halkla İlişkiler bölümü 3.sınıf öğrencisi olan Şeyma Sürer (22), daha önce Blackberry kullandığını ve daha popüler bulduğundan iPhone ’a geçtiğini belirtiyor. Uygulamalar sayesinde çok şeye erişebildiğini söyleyen Sürer, iPhone’un hayatı hızlandırdığını düşünüyor.

Samsung markalı telefonlar ise bu araştırmada 3.sırada yer alıyor. Medya ve İletişim Sistemleri 3.sınıf öğrencisi Bahar Şen Kazancı iPhone severlerin aksine iPhone’u işlevsiz bulduğunu ve bu yüzden Samsung kullanmaya başladığını söylüyor. ITunes konfigürasyonunun kendisini zorladığını ve Samsung telefonundan çok memnun olduğunu ifade ediyor. Kazancı, iPhone’dakinin aksine herhangi bir bilgisayara bağlayıp bütün dosyalarına erişebildiğini belirtiyor. Psikoloji ve işletme ekonomi bölümlerinde çift anadal yapan Gökçe Ünal da (19) Samsung Galaxy kullanıyor. Ünal, “Ben aldığımda son çıkan telefondu. Avrupa’nın en iyisi olduğu söylendi. Araştırdım ve son çıkan olmasının yanısıra en iyisi buydu. İnce olmasını ve dokunmatiğini seviyorum. Sürümleri iyi.” diyor.

En çok okunan kitap “İskender”

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 16’sı bu yıl hiç kitap okumadığını belirtti. Birbirinden farklı birçok kitap adı verilirken en çok okunan kitap yüzde 4’le  Elif Şafak’ın “İskender”adlı romanı olurken ikinci sırayı Canan Tan’ın romanı “Piraye” aldı.

Öğrenciler Asmalımescit ve Nişantaşı’nda

Bu yıl öğrencilerin yüzde 10’u boş vakitlerini Nişantaşı ve Asmalımescit’te, yüzde 8’i Santralistanbul Starbucks’ta geçirdi.  Öğrencilerin yüzde 2’şerlik bölümü de Ortaköy, Bebek ve Bağdat Caddesi’ni tercih etti.

So Cafe’nin yemek fiyatları cep yakıyor!

En fazla şikayet edilen konu sıralamasında ise ilk sırayı SoCafe aldı. Fiyatları nedeniyle öğrencilerin yüzde 30’u So Cafe’den şikayet ederken, yüzde 20’lik bölüm derslerin ağırlığından ve shuttle saatlerinin yeterli olmamasından yakındı. Öğrencilerin daha küçük bir yüzdesi de, otopark alanının yeterli olmamasından, okul ücretinin pahalı olmasından, açık mekanlarda ısıtıcı olmamasından şikayetçi. Erken saatte başlayan ders ve sınavlar öğrencileri rahatsız eden sorunlar arasında.

En çok ziyaretçi Facebook’ta

Bu yıl en çok tıklanan web siteleri arasında yüzde 30’la  Facebook ilk sıradayken, Google yüzde 15’le  ikinci sırada. Ziyaret edilen diğer web siteleri, Twitter Milliyet,  9gag.com, Fanatik ve bilgi.edu.tr.

Twitter vs Facebook

Facebook ve Twitter arasındaki yarışta Facebook önde görünüyor. Öğrencilerin yüzde 65’i Facebook, yüzde 25’i Twitter kullanıcısı. Yüzde 5’lik dilim ikisini de kullanmayı tercih ettiğini belirtirken, yüzde 5’i hiçbirini kullanmıyor.

İncir Reçeli Bilgi’lileri de etkiledi 

Bu yılın en beğenilen filmi yüzde 16 oranla “İncir Reçeli” olurken, yüzde 11 ile “Twillight” serisinin son filmi “Breaking Dawn Part 1” ikinci oldu. Öğrencileri etkileyen diğer filmler ise yüzde 6 ile “Dedemin İnsanları”, “Hangover 2” ve “Immortals”. “One day” ve “Harry Potter” serisinin son filmi “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1” yılın filmleri arasındaki yerini aldı.

Blackberry cepte

Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilerin yüzde 43’ü telefonda Blackberry markasını tercih ederken, yüzde 26’sı iPhone kullanıcısı. Yüzde 21 oranla üçüncü sırayı Nokia alırken, yüzde 8 ile Samsung onu takip ediyor.

Öğrenciler “Hürriyet”çi

Öğrencilerin yüzde 39’u Hürriyet gazetesi okuyor. Yüzde 18’i Habertürk gazetesini takip ederken, Radikal yüzde 9’la üçüncü sırada yer alıyor.  Bilgi’de okunan diğer gazeteler ise Cumhuriyet, Taraf, Vatan, Sabah ve Fanatik.

Öğrenciler “Muhteşem Yüzyıl” takipçisi

Bu yıl en çok takip edilen dizi yüzde 18 ile “Muhteşem Yüzyıl”. Öğrencilerin yüzde 16’sı da 2011’de “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisinin takipçisi oldu.

Konsere gidecek vakit yok 

Bu yıl öğrencilerin yüzde 30’u konsere gitme fırsatı bulamadığını belirtti. Sıla’nın konser performansı, yüzde 20 ile öğrencilerin beğenisini kazandı.

Yılın şarkısı “Değmesin Ellerimiz”

Model grubunun “Değmesin Ellerimiz” adlı şarkısı öğrencilerin bu sene dilinden düşmedi. Yüzde 16 ile ilk sırada yer alan “Değmesin Ellerimiz”i , yüzde 15 ile Adele – Rolling in The Deep takip etti.

https://www.youtube.com/watch?v=W0h27aUlRtk

Öğrenciler Rahatına Düşkün

Öğrencilerin yüzde 70’i rahatlığa önem verdiğini ve spor kıyafetleri tercih ettiğini ifade etti. Bilgi’nin yüzde 19’u klasik giyim tarzını tercih ederken, yüzde 7’si “casual” tarzda giyindiklerini söyledi. “Giyim tarzım gününe göre değişir” diyenler ise yüzde 4’lük dilimde yer aldı. Aksesuvar konusunda ise saat öne çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 33’ü saati olmadan okula gelmediklerini söylerken, yüzde 16’sı çantasız yapamadığını belirtiyor.

Yorum yazın