Medya

30 Mart'ta bağımsız haber

Yazan: HaberVs*

“Yurttaş haberciler” ve gazetecileri buluşturan Dokuz8 Haber Ağı, yayına 30 Mart yerel seçimlerinde, yarın başlıyor.

“Yurttaş odaklı, çok paydaşlı haber ağı platformu” dokuz8 yayına 30 Mart Yerel Seçimleri’nde başlıyor.

Sosyal medyada faaliyet gösteren 140 Journos, Ötekilerin Postası gibi hesapların yanı sıra yine bağımsız yayın yapan Jiyan, Demokrat Haber, Emek Dünyası, Naber Medya, Park Gazetesi, Mühim Hadiseler gibi paydaşları dokuz8 Haber’e katkı sağlıyor. HaberVesaire de bu oluşuma destek veren yayın organları arasında.

30 Mart seçimlerine dair Türkiye’nin dört bir yanındaki gelişmeler, yurttaş gazeteciler ve gönüllüler tarafından haber merkezine aktarılacak. Platform bileşenlerinin, kendi mecreları yoluyla ya da doğrudan Dokuz8 haber merkezine ulaştırılacağı bilgiler, merkezdeki gazetecilerin editoryal süzgeciyle haber olarak servis edilecek. Haberler mümkün olduğunca İngilizce’ye de çevrilecek.

Seçim özel yayını için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi'nde iki merkez oluşturuldu.

dokuz8, sandık başında gönüllü çalışan, İstanbul'da Oy ve Ötesi ve Ankara'da Ankara'nın Oyları gruplarıyla da iletişim içinde olacak.

dokuz8 kurucu ekibinden Gazeteci Gökhan Biçici’ye göre dokuz8’in amacı “Herkesin katkıda bulunabileceği, öznesi olabileceği bir yapıyı harekete geçirmek.” Biçici, platformun oluşumunu, özellikle Gezi süreci sonrasında gerçek haber ihtiyacını karşılamaya çalışan girişimlerin ortak çabasına bağlıyor:

“Gezi sürecinde medyanın veremediği haberleri kendi imkanlarıyla üreten ve yayan ‘yurttaş gazeteciler’ ve habercilik çabasını o günlerde de sürdüren gazeteciler, bağımsız habercilik ihtiyacına en kolay cevap verebilecek olanlardı. Bu gruplar ve insanlar, kendi aralarında kurduğu ağı geliştirmeye ve ortak bir platformda toplamaya karar verdiler.”

Gökhan Biçici, dokuz8’in haber ağının genişliğini “Beşiktaş Çarşı grubundan, park forumlarına, sendikal kuruluşlara, farklı partilerin milletvekillerinden, sivil toplum kuruluşlarına kadar” diye tarif ediyor.

Yarın sabah (30 Mart) yayına başlayacak Dokuz8, bilgi/haber akışı için İstanbul, Ankara, Diyarbakır başta olmak üzere İzmir, Adana, Manisa, Mersin, Antalya, Çanakkale, Batman, Mardin, Bingöl, Urfa, Antep, Van, Eskişehir, İzmit (Gebze), Muğla, Denizli, Rize, Samsun gibi 20'nin üzerinde kentte gönüllü muhabirler ve gazetecilerle örgütlendi.

www.dokuz8haber.com

Twitter:  @dokuz8haber
Facebook: facebook.com/dokuz8haber

e-posta: dokuz8haber@gmail.com 

Yorum yazın