Gündem

Avrupalı gazeteciler de Türkiye için ayakta

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü’nde gazeteciler yine sokaktaydı.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) “5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü” nedeniyle Taksim’de yaptığı açıklamada, Avrupa’daki basın meslek örgütlerinin çeşitli ülkelerdeki Türkiye büyükelçilikleri önünde eylemler yaparak, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılmasını talep edeceklerini belirtti.

GÖP, yaptığı basın açıklamasında, medya üzerindeki yoğun baskılara, basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran uygulamalara son verilmesini istedi.

Eyleme katılan gazeteciler “Özgür Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır” pankartı önünde toplanarak, “Özgür Basın Susturulamaz“, “Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılsın”  sloganlarıyla bugün Taksim Meydanı’na yürüdü.

“74 gazeteci tutuklu”

GÖP adına basın açıklamasını okuyan Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye’de basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün ağır baskı altında olduğunu, 74 gazetecinin uzun süredir cezaevlerinde olduğunu ifade etti.

Abakay, başta Terörle Mücadele Yasası (TMY) olmak üzere birçok yasa nedeniyle iktidarı hedef alan en basit eleştirilerin “terör propagandası” ya da “terör örgütü üyeliği” kapsamında yorumlandığını, gazetecilerin bu sebeple cezaevlerine doldurulduğunu söyledi.
 
“ÖYM’ler gazetecilik ve gazetecilik faaliyetlerini yargılıyor”

Abakay,  ÖYM’lerin isimlerinin değiştirildiğini, adalet ve hukusuzluğun egemen olduğunu, gazetecilik faaliyetlerinin yargılandığını vurguladı.
“Yandaş olmayan” ve kendisine karşı görüşleri savunanlar üzerinde iktidarın baskı uyguladığını söyleyen Abakay, “Sessiz olmazsanız siz de onlar gibi cezaevlerini boylarsınız” tehditlerinin dışarıdaki gazetecilerle yayıncılar için tehdit unsuru olarak kullanıldığını açıkladı.

Hükümetin Kürtçe televizyon yayını yapmakla övündüğünü dile getiren Abakay, neden Kürtçe yayımlanan Azadiya Welat gazetesinin yönetici ve muhabirlerinin yargılanıp 130-140 yıla varan cezalar aldığını sordu.

“Türkiye’nin itibarı zedeleniyor”

Abakay, Türkiye’yi basın ve ifade özgürlüğü konusunda eleştiren Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nun Ak Parti Milletvekili Burhan Kuzu tarafından çöpe atıldığını, Merkezi ABD’de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) medya çalışanları üzerindeki baskıları dile getirdiği raporunun ciddiye alınmadığını hatırlattı:
“Aynı iktidarın temsilcileri geçen yıl CPJ’nin raporunu tutuklu gazetecilerin sayısını az gösterdiği için sahiplenmiş ve referans göstermiştir. Gazetecilerini, yazarlarını haksız ve hukuksuz gerekçelerle cezaevlerinde tutmak, Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası alanda itibarını zedelemektedir.”

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Suriye’de tutuklu bulunan Kameraman Cüneyt Ünal ile Ürdünlü muhabir Fehmi Kadumi’nin serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyleyen Abakay, medya sahiplerine de seslendi:
“Medya sahiplerine anımsatmak isteriz ki, gazetecilik doğruyu söyleme mesleğidir. Toplumsal sorumluluk gerektirir. Medyalarını bu amaçlar dışında, iktidarlarla iyi geçinmek ve gemlenemez bir kar hırsıyla kullananlar tarih karşısında sorumlu olacaklardır.”

Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine de değinen Abakay, yıllardır ölen, öldürülen, şehit edilen vatandaşların haberlerini yapmaktan yorulduklarını, şimdi de cezaevlerinde açlık grevinde yaşamını yitiren insanların ölüm haberlerini bu haberlerin üstüne eklemek istemediklerini söyledi. Yetkililerin yükselen seslere kulak vermesini isteyen Abakay, gazeteci ve yazarları, haksız ve hukuksuz  şekilde cezaevinde tutulan meslektaşlarına sahip çıkmaya ve mesleklerini savunmaya davet etti.

CNNTURK’te yayınlanan “Medya Mahallesi” programcılarından Gazeteci Ayşenur Arslan, OdaTv Davası’nın tutuksuz sanıkları Ahmet Şık, Nedim Şener, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan da eyleme katılanlar arasındaydı.

Yorum yazın