Gündem Tvsaire

Basın özgürlüğü 'ertelendi'

Yazan: Batuhan Acar - Ali Mut

İlk duruşması yapılan Oda TV davasında sanıkların tutuksuz yargılanma talepleri, “reddi hakim” isteği gerekçe gösterilerek dinlenmedi.

Gazeteciler, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Oda TV davası öncesinde, tutuklu yargılanan meslektaşlarının tahliye kararının çıkacağı konusunda umutluydu.

Duruşma öncesinde Ahmet Şık ve Nedim Şener'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) adına konuşan Eren Eğilmez, aylardır somut deliller olmadan cezaevinde tutulan ve tahliye talepleri defalarca reddedilen gazeteciler için duyulan umudu şu sözlerle özetliyordu: “Bugün mahkemenin karşısında tarihi bir fırsat var. Gazeteciler, arkadaşlarımız derhal serbet bırakılmalıdır.”

Mahkeme, Soner Yalçın ve bazı sanıkların avukatlarının yaptığı “reddi hakim” talebini kabul etti ve üst mahkeme olan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirilmesine karar verdi. Ancak bu kararını gerekçe göstererek sanıkların “tutuksuz yargılanma” isteklerini dikkate dinlemedi ve duruşmayı 26 Aralık tarihine erteledi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun Dönem Başkanı, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, duruşma sonrasındaki görüşlerini şöyle ifade ediyordu:

“Sabah duruşmaya girmeden önce içimizde az da olsa bir umut vardı. 'Acaba kurgulanmış bu davada bir yanlışlık yapılır da arkadaşlarımız serbest bırakılır mı' diye. Fakat gerek duruşmanın seyrinde ve gerek kararda bunun boş bir umut olduğu ortaya çıktı.”

Uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir heyetle yarın tutuklu gazetecilerin aileleriyle görüşeceklerini ve Ankara'daki temasları sonrasında bir rapor hazırlayacaklarını söyleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi ise, bu raporun Türkiye'nin utanç belgesi olacağının altını çizdi. (BA/AM/EÖ/GT)

Yorum yazın