Gündem Tvsaire

Gazeteciler olmayan suçlardan yargılanıyor

Yazan: Batuhan Acar - Ali Mut

İlhan Cihaner'e göre Ahmet Şık ve Oda TV davasında yargılanan gazetecilerin ceza mevzuatında tanımlanmış bir eylemi yok; hukuk ihlali yapılıyor.

Sanıkları arasında HaberVs editörü Ahmet Şık’ın da bulunduğu 10 gazetecinin yargılandığı Oda TV davasının ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.  İlk duruşmada sanıklardan Gazeteci Soner Yalçın’ın 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi başkanına yönelik reddi hakim talebinin değerlendirilmesi kabul edildi ve dilekçe 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.  Sanık avukatlarının tahliye talepleri ise hemen değerlendirilmek yerine ertelendi. Ahmet Şık’ın Avukatı Tora Pekin bu ertelemenin usule uygun olmadığı görüşünde.

Duruşmayı izleyenler arasında bulunan Erzincan eski başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise usül açısından yapılan hatanın davanın esasına göre çok hafif kaldığını düşünüyor:

“Tahliye talebinin değerlendirilmemesi bir usul hatası. Ancak gerek Ahmet Şık'ın gerek Oda TV davasında yargılanan diğer gazetecilerin TCK'da ya da ceza mevzutında tanımlanmış bir eylemi yok. Dolayısıyla tahliye talebinin görüşülmemesi, bu kadar büyük bir hukuk ihlali varken çok naif kalıyor. Çünkü eylem bir suç değil.”

Ahmet Şık’ın avukatlarından Tora Pekin, Savcı’nın tahliye talebine karşı verdiği mütalaada söz ettiği ağır suç  şüphesini de iddianamede göremediklerini dile getiriyor.

Davanın bir sonraki duruşması 26 Aralık saat 10:30’da  Çağlayan’da gerçekleştirilecek.
(BA/AM/EÖ/GG)



Yorum yazın