Sosyal medya Teknoloji Yaşam

Cepten fal sektörü hızla büyüyor

Yazan: Özge Özbay

Fal kültürü milattan önce 4000 yılına kadar dayanıyor ve en eski kültürlerimizden biri. Fal bakmanın binlerce çeşidi, inananı bir o kadar da inanmayanı var. Ne demişler; fala inanma falsız da kalma…

Son zamanlarda popülerleşen fal uygulamaları sayesinde artık dilediğimiz zaman, 24 saat fal baktırmamız mümkün. Binnaz Abla fal uygulamasının içerisinde kahve falı, el falı, yıldız falı, tarot falları gibi onlarca çeşit var. Faladdin’de ise sadece kahve falı bakılıyor. Fakat kahve falı her zaman daha fazla tercih ediliyor. Okulda, iş yerinde, evde, restaurantta bile türk kahvesi fincanının resmini çekerek ortalama yarım saat gibi bir süreyle falınıza ulaşabiliyorsunuz.

9 milyon kişi kullanıyor

Binnaz Abla ve Faladdin uygulamalarının kurucusu Sertaç Taşdelen de bu ilgiyi doğruluyor. Taşdelen’in girişimcilik macerası, yurtdışında bir firmada çalışırken annesinin arkadaşlarına telefon aracılığıyla fal baktırmasıyla başlamış. 12 kişilik bir yazılım ekibi olan Taşdelen’in kendisine bağlı toplam 500 falcısı var. Faladdin, 9 milyon kişi tarafından indirilen  ve her gün ortalama 1 milyon kişinin fal baktırdığı geçen her saat daha da fazla büyüyen bir uygulama.

Faladdin’e adınızı, doğum tarihinizi, ilişki durumunuzu ve içtiğinizin fincanın resimlerini yolluyorsunuz. Yoğunluğa göre ortalama 20 dakika içerisinde falınız hazırlanıyor. Söylenenler bu kadar doğru çıkınca da insanların akıllarında telefonlarımız mı dinleniyor soruları oluşmuş. Taşdelen Faladdin uygulamasını bir yapay zeka olduğunu ve bunu kullanıcıların verdiği bilgiler ve fincanın fotoğrafıyla çalıştığını dile getiriyor. Bu algoritma, gerçek kişiler tarafından hazırlanan yorumlarla sizin girdiğiniz bilgilerin harmanlanması sonucu size falınızı yolluyor.

Binnaz Abla uygulamasının ismi de ilham perisi olan annesi Binnaz Hanım‘ın isminden geliyor. Bu uygulamada ise sizin seçtiğiniz bilgilerle fincanınızı gerçek kişiler yorumluyor. Bu uygulama  ücretli. Kullanıcıların falcılara verdiği puanlara göre belirlenen fiyatlarda 100 TL’ye kadar çıkabiliyor. İngilizce seçeneği de olan uygulamanın yabancı takipçileri oldukça fazla.  Binnaz Abla’daki falcıların takipçileri o kadar fazla ki bir de “online olduğunda bildir” imkanı sunuluyor. Böylece takip ettiğiniz ve hislerine güvendiğiniz falcılara erişebilceğiniz zaman telefonunuza bildirim geliyor. Falınızı okuduktan sonra falcıya puan verip yorum yazabiliyorsunuz. Falcıların ücretlerini de bu puanlar belirliyor.

Kimine göre terapi kimine göre yalan

Yaşar Üniversitesi öğrencisi Hande C.(22) bu iki uygulamanın da sürekli müşterisi oluğunu ve fal baktırmanın ona bir tür psikolojik terapi gibi geldiğini söylüyor. Fal uygulamarı çıkmadan önce sokak sokak falcı aradığını söyleyen Hande C., artık dilediği zaman fal baktırmanın rahatlığını şu sözlerle anlatıyor: “Hepimiz stresli günler yaşıyoruz, sonucunu merak ettiğimiz olaylar, iş görüşmelerimiz oluyor. Kimi bu heyecanlı bekleyişi sigara içerek geçiriyor kimi ailesiyle arkadaşlarıyla sohbet ederek, koşuya çıkan ve kendini o an spora adayan bile var. Bu da öyle bir şey, ben de heyecanımı fal baktırarak dindiriyorum.”  Hande C. falcılara kritik bir dersten geçip geçemeyeceğimi bile sorduğunu söylüyor.

Batuhan U. ise (25) fala inanmayanlardan. Geleceği hiç kimsenin bilemeyeceğini ve falların hepsinin hikaye olduğunu söylüyor. ”İnananlara da baktıranlara da saygı duyarım, fakat bir Türk kahvesi fincanından veya kartlardan hiç kimse geleceği söyleyemez“ diyor. Hayatında sadece bir kere fal baktırdığını ve sadece güldüğünü söyleyen Batuhan U., falların para tuzağı olduğunu düşünüyor.

Yorum yazın