Spor

Euroleague’de 2018-2019 sezonunun “en”leri

Yazan: Mehmet Furkan Günay

Euroleague’de bugün açılacak yeni sezon öncesinde öne çıkan istatistikleri derledik.

Turkish Airlines Euroleague’de 2018-2019 sezonu bugün açılıyor. Türkiye’nin Fenerbahçe, Anadolu Efes ve Darüşşafaka Tekfen’le temsil edileceği yeni sezonda Daçka ve Efes ilk maçlarını deplasmanda oynarken, son finalist Fenerbahçe açılış maçında yarın Ülker Spor Salonu’nda Gran Canaria’yı konuk ediyor.

19 Mayıs 2019’da İspanya’nın Vıtoria kentindeki final maçıyla sona erecek bu yeni sezon öncesi, öne çıkan detayları ve sezonun en’lerini sizler için derledik.

En uluslararası takım: Baskonia (İspanya)

Euroleague listesine bildirdiği 16 oyuncusu 12 farklı milletten olan KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz İspanya temsilcisinin kadrosunda 1 Boşnak, 3 İtalyan, 1 Sırp, 1 Letonyalı, 1 Danimarkalı, 2 İspanyol, 1 Estonyalı, 1 Gürcü, 1 Fransız, 1 Litvanyalı, 2 Birleşik Amerikalı ve 1 Uruguay’lı bulunuyor.

Temsilcimiz Fenerbahçe de kadrosundaki 8 farklı ülkeden oyuncuyla bu listenin 3. basamağında yer alıyor. Kadrosuda sadece 2 İspanyol vatandaşı olan Baskonia ise “en az yerli bulunduran takım” sıralamasında da ilk sırada.

En yerli takım: Zalgiris Kaunas (Litvanya)
Geçen sezonun en büyük sürprizlerinden birine imza atarak Fınal-Four oynayan Zalgiriss, Litvanya basketbolunun ekol takımlarından. Bu sene de üst sıraları hedefleyerek sezona başlayan yeşil beyazlılarda, Euroleague kadrosundaki 13 oyuncunun 8’i Litvanyalı.

Euroleague’in yeni temsilcisi Buducnost’ta 15 oyuncunun 9’u Karadağlı iken, sezona favorilerden birisi olarak başlayacak Panathinaikos’ta da aynı sayıda Yunan oyuncu bulunuyor.

En az ABD’li oynatan takım: Fenerbahçe
Basketbolun beşiği Amerika Birleşik Devletleri, NBA’deki süper yeteneklerinin dışında Avrupa basketboluna da önemli isimler gönderiyor. Fenerbahçe başantrenörü Zeljko Obradovic ise az sayıda Amerikalı oyuncuya forma vermesiyle dikkat çeken bir koç. Yeni sezonda da Fenerbahçe kadrosunda Türk pasaportu da bulunan ve 2012 yılından beri Türkiye’de forma giyen Bobby Dixon dışında Birleşik Amerikalı oyuncu bulunmuyor.

En çok takıma sahip ülke: İspanya
İspanya, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da Turkish Airlines Euroleague’e gönderiği 4 takımla  listenin başında. İspanya Euroleague arenasında Barcelona, Real Madrid, Gran Canaria ve Baskonıa tarafından temsil edilecek.

En tecrübeli takım: Real Madrid (İspanya)
Yıllardır kadro istikrarı ve oyuncu kalitesiyle Avrupa’da hep zirveyi zorlayan Real Madrid’te takım bazındaki başarılar oyuncu tecrübesini de beraberinde getiriyor. Eflatun-beyazlılarda 15 oyuncu Euroleague’de toplam 1527 maça çıkarken, altyapıdan kadroya katılan 2000 doğumlu Melwın Pantzar ve yeni transfer Gabriel Deck dışında tüm oyuncuların bu ligde tecrübesi bulunuyor.

En tecrübesiz takım: Buducnost (Karadağ)
2002-2003 sezonundan beri ilk kez Euroleague’te mücadele edecek olan Buducnost, en az tecrübeye sahip takım olarak öne çıkıyor. Karadağ temsilcisinde kadrodaki oyuncuların Euroleague’de çıktığı toplam maç sayısı 138.

En başarılı takım: Real Madrid
Euroleague’in son şampiyonu Real Madrid istatistiksel anlamda Avrupa arenasındaki en başarılı ekip. Eflatun-beyazlılar Euroleague organizasyonunda 18 final oynarken, bu maçların 10’unda kupaya uzandı.

En yaşlı takım: Real Madrid
Real Madrid’te tecrübe, yaş ortalamasının yüksek olmasını da beraberinde getiriyor. İspanyol temsilcisinin kadrosundaki 15 oyuncunun 6’sı 30 yaş üstündeyken, iki isim de 29 yaşında. Bu rakamların sonucunda Real Madrid 28.5 yaş ortalamasıyla bu sezon Euroleague’in en yaşlı takımı konumunda.

En genç takım: Baskonia
Uzun yıllara dayanan basketbol kültürüyle İspanya’nın Avrupa’daki en önemli temsilcilerinden olan Baskonia, koç Pedro Martinez yönetiminde daha dinamik ve genç bir kadroyla mücadele edecek. Bu sezon Euroleague Fınal-Four’una da ev sahipliği yapacak olan Baskonia’da yaş ortalaması 24,3. Bask temsilcisinin kadrosundaki 16 oyuncunun 9’u 25 yaş ve altında.

En çok yenilenen takım: Anadolu Efes
Geçen sezon 30 maçlık Euroleague serüveninde 7 galibiyetle sezonu son sırada tamamlayan Anadolu Efes, yeni sezona yepyeni bir kadroyla giriyor. Lacivert-beyazlılarda 9 yeni isim kadroya katılırken, Efes Euroleague’in en çok transfer yapan ekibi oldu.

En az transfer yapan takım: Real Madrid ve Fenerbahçe
Geçen sezon Euroleague’de final oynayan iki ekibin kadrosunu büyük ölçüde koruması ve sadece ikişer transfer yapması dikkat çekiyor. Real Madrid Gabriel Deck ve Klemen Prepelic’i kadrosuna katarken, Fenerbahçe ise Joffrey Lauvergne ve Tyler Ennis’le sözleşme imzaladı.

En tecrübeli oyuncu: Felipe Reyes (Real Madrid)
2004-2005 sezonundan beri Madrid forması giyen Felipe Reyes, 14 sezonda oynadığı toplam 322 maçla Euroleague’de yeni sezon öncesi en tecrübeli oyuncu. Geçen sezon 35 maçta süre alan 38 yaşındaki İspanyol oyuncu, sezonu 8,4 sayı ortalamasıyla tamamlamış ve şampiyonluktaki önemli pay sahiplerinden birisi olmuştu.

En genç oyuncu: Dmitrii Kadoshnikov (Khimki)
14 Şubat 2001 doğumlu Kadoshnikov, Euroleague listesindeki en genç oyuncu olarak dikkat çekiyor. Henüz Euroleague tecrübesi bulunmayan Rus oyuncu, 2.01 boyunda ve forvet pozisyonunda görev yapıyor.

En yaşlı oyuncu: Albert Oliver (Gran Canaria)
İspanya basketbolunun son yıllardaki sembol isimlerinden olan Albert Oliver, Euroleague’teki en yaşlı isim. 4 Haziran 1978 doğumlu Oliver, 41. yaşından gün alıyor. Ancak İspanyol oyun kurucunun kariyerinde dikkat çeken en önemli nokta ise 20 yıllık basketbol yaşantısında henüz Euroleague maçı oynamamış olması. Takımı Gran Canaria’nın yarın Fenerbahçe deplasmanında oynayacağı maç, Albert Oliver için 41 yaşında yeni bir heyecanın da başlangıcı olacak.

En büyük salon: OAKA (Atina-Panathinaikos)
Yunanistan’ın başkenti Atina’da Olimpik Spor Merkezi’nin içindeki bulunan OAKA Spor Salonu bir basketbol mabedi olarak da biliniyor. Basketbol maçlarındaki kapasitesi 17.600 kişi olan OAKA’da Panathinaikos deplasmanında oynamak rakip takım için oldukça zor.

En küçük salon: Moraca (Podgorica-Buducnost)
Karadağ’ın başkenti Podgorica’da bulunan Moraca Spor Salonu 6.000 kişilik kapasitesiyle, bu sezon Euroleague’e ev sahipliği yapan en küçük salon. Buducnost’un maçlarını oynayacağı Moraca, 1978 yılında kullanıma açıldı.

Yorum yazın