Yaşam

Evsizler Spor Salonu

Yazan: Y.Mina Ulubelen

Alibeyköy’deki Tevfik Aydeniz Spor Salonu, son yedi yıldır İstanbul’daki evsiz vatandaşların kış evi. Daha önce sadece kar yağdığında buraya getirilen, sokakta yaşayan bakıma muhtaç vatandaşlar artık bütün kışı “parke üzerinde” geçiriyor. İstanbul Eyüp’te bulunan Tevfik Aydeniz Spor kompleksi soğuk havalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) katkılarıyla kimsesiz vatandaşlara ev sahipliği yapıyor. 2004 yılından beri uygulanmaya başlanan […]

Alibeyköy’deki Tevfik Aydeniz Spor Salonu, son yedi yıldır İstanbul’daki evsiz vatandaşların kış evi. Daha önce sadece kar yağdığında buraya getirilen, sokakta yaşayan bakıma muhtaç vatandaşlar artık bütün kışı “parke üzerinde” geçiriyor.

İstanbul Eyüp’te bulunan Tevfik Aydeniz Spor kompleksi soğuk havalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) katkılarıyla kimsesiz vatandaşlara ev sahipliği yapıyor. 2004 yılından beri uygulanmaya başlanan evsiz, aile içi şiddete maruz kalmış, zihinsel ya da fiziksel engelli vatandaşlara soğuk havalarda donma tehlikesine karşı barınma ve yemek sağlanıyor.
155 acil ihbar hattına ya da (0212) 455 13 00 numaralı telefona yapılan ihbarlar, İBB yetkilileri tarafından değerlendiriliyor, bu durumda olan kişiler, ilgili zabıta ve polisler vasıtasıyla bulundukları yerden alınarak bu sığınaklara getiriliyor. Akli dengesi yeterli ve kendine bakabilecek durumda olan kişiler belirlenmiş otellere yerleştiriliyor. Bunun dışında, bakıma ihtiyacı olanlar ise belediye tarafından tahsis edilen spor salonlarına yerleştiriliyor.

Bu merkezlere getirilen kişilerle Darülazece Müessesi’nden hasta bakıcılar ve İBB’den yetkili kişiler ilgileniyor. Burada ilk olarak kayıtları alınan kimsesizlere sırasıyla banyo, traş, yeni giysi, sağlık kontrolü ve tedavi gibi hizmetler veriliyor. İsteyen varsa, yakınlarıyla iletişime geçilerek memleketlerine ya da evlerine dönmeleri sağlanıyor. Gün içinde üç ana yemek, ayrıca isteyenler için ara öğün ve içecek servislerinin yapıldığı salonda, kış aylarını geçirmek için kalan misafirler oldukça memnun görünüyor.

Zaman zaman sokaklarda yatmak durumunda kalan kimsesizler için belediyeye yapılan ihbarların karşılıksız kaldığı ya da hava sıcaklığı belirli bir derecenin altına düşmeden barınma hizmeti sağlanmadığı iddialarına karşı Tevfik Aydeniz Spor Kompleksi İdari Amiri ve İBB çalışanı Mehmet Ekici, geçtiğimiz senelerde yalnızca yoğun kar yağışı olduğunda açılan ve ardından kapatılan barınakların, bu sene farklı olarak Aralık’tan itibaren hizmet verdiğini ve hava sıcaklığı yükselinceye kadar açık kalacağını belirtiyor.

Burada kalanlar ne diyor

Aile içi şiddete maruz kalan ve daha önce de çeşitli sığınma evlerinde kalan Hatice Çetinkaya (39) “Eşimle sorunlar yaşadık ben sokakta kaldım. Polisi aradım. Daha önce de iki farklı sığınma evinde kalmıştım zaten. Şartlar çok kısıtlı olsa da bize iyi davranıyorlar. Bana Kadınlar gününde hem çok büyük bir acı hem de bir o kadar da büyük sevinç kaynağı oldular” diyor.

Arama ihbarların değerlendirilmediği iddiasına inanmayan Çetinkaya, 8 Mart’ta kendi yaptığı başvurusuna aynı gün içerisinde cevap aldığını ve merkeze getirildiğini söylüyor. Çetinkaya sözlerine: “Gazetecilerin, devlet yetkililerinin burayı gelip ziyaret etmeleri çok güzel ama yeterli değil. Biz iş arıyoruz. Yeteri kadar destek verilmiyor, Düzeltilmesi gereken şeyler var. Buradaki engellilerin durumları bizden daha zor. Onlara hiç iş imkanı yok, onlara engelli maaşı bağlanması gerekir.” diyor.

Bir tren istasyonunda uyurken polisler tarafından fark edilen ve zorla Spor Kompleksine getirildiğini söyleyen Ferhat Ferahoğlu (27) verilen hizmetten memnun olduğunu ancak bazı durumlarda ihtiyacı olmayan kimselerin de, örneğin evi barkı olan insanların da buradaki bedava yemek ve giysilerden yaralanmak için kaldığını söylüyor. Ferahoğlu’nun şikayet ettiği bir diğerşey ise uyuşturucu bağımlısı ve zihinsel engellilerle aynı ortamda bulunmak. Aynı konuda Bülent Balcı da (50) “Burada sağlıklı adamlar var. Biz sığınak değil iş istiyoruz. Havalar ısınca yine dışarıda olacağız. Sosyal devlet sadece soğuk havalarda barınak açmak değil” yorumunu yapıyor.

Zabıta arabası tarafından fark edilerek spor kompleksine getirilen Gülcan Oktay (40), bunun gibi sığınma evlerine telefon ya da bizzat kendileri giderek başvurduklarında, yetkililerin mutlaka kendileri ile ilgilendiklerini belirtiyor. Buraya ayrıca çocuklu anne-babaların da geldiğinin altını çizen Oktay: “Buraya gelenlerin gerçekten yardıma ihtiyaçları olduğunu farkındalar ve bu yüzden ellerinden geldiğince ilgileniyorlar” diyor.

Yorum yazın