Gündem Tvsaire

Faşizm, Trans Onur Yürüyüşü'ne de karşı

Yazan: Hüseyin Aldemir

Trans Onur Yürüyüşü için Taksim'de toplanan LGBT'lere bir grup ülkücü saldırdı. HaberVs kamerasının kaydettiği saldırı polis tarafından engellendi.

“Trans Onur Haftası” etkinlikleri çercevesinde, Taksim Meydanı’nda biraraya gelen Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transeksüellere (LGBT) bir grup ülkücü saldırdı. Saldırı polis tarafından engellendi. HaberVs kamerası olayların başlangıç anını görüntüledi.

LGBT'ler yürüyüş için saat 17:00 civarında İstiklâl Caddesi'nin başındaki Tramvay durağı çevresinde toplanmaya başladı. Bu sırada Atatürk Anıtı'nın önünde şehitler için basın açıklaması yapan 100 kadar ülkücü, yürüyüş için toplanan bu grubu sözle taciz etti. Sözlü taciz saldırıya dönüşmek üzereyken, Taksim Su Deposu önünde bekleyen polis iki grubun arasına girerek çatışmayı önledi.

“Nefrete İnat Yaşasın Hayat” sloganıyla biraraya gelen LGBT'ler, cinsel kimlikleri nedeniyle öldürülmek ve saldırılara maruz kalmak istemediklerini dile getirdiler. Devletin, yasal olarak kendilerini tanımalarının gerekliliğini vurgulayan LGBT’lere, çok sayıda sivil toplum kuruluşu eyleme katılarak destek verdi.
Taksim Meydanı’ndan Tünel’e kadar gerçekleşen yürüyüşte, “Faşizme karşı bacak omuza”, “Trans Cinayetlerini Durdurun” sloganları attılar. Tünel Meydanı’nda grup adına bir açıklama yapan Yıldız TAR, “Bugün, faşizmin sert tokatını burada hep beraber gördük. Bu zihniyet bizi gecenin karanlığına doğru itmek istiyor. Ama herşeye ve herkese inat biz gay’ler, transeksüeller, orospular, onurlu bir yürüyüşle buradayız” dedi.
Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili Hakan Taş eyleme destek verenler arasındaydı. Taş, Avrupa’da cinsel kimlikle ilgili birçok yasa olduğunu, ancak Türkiye’de bu konuda herhangi bir yasal düzenleme olmadığını belirtti. “Türkiye bir Avrupa ülkesiyse, anayasa ile farklı cinsel kimlikleri tanımalıdır” dedi.

Yorum yazın