Spor

Fotofinişle Şampiyon!

Yazan: Berk Ersoy

Takipçisiyle kafa kafaya girdiği son haftadan başı dik ayrılanlar, şampiyonluk turuna hazırlanırken eve boş dönenler… Süper Lig tarihinde kupa sevincinin fotofinişle belirlendiği birçok sezon yaşandı. Türkiye futbol liginde şampiyonun son haftada belli olması futbolseverler için yeni bir durum değil. Özellikle, son beş sezonda iki kupayı ligin son dakikalarında yitiren Fenerbahçetaraftarları, takımlarının Sivasspor’la 22 Mayıs Pazar […]

Takipçisiyle kafa kafaya girdiği son haftadan başı dik ayrılanlar, şampiyonluk turuna hazırlanırken eve boş dönenler… Süper Lig tarihinde kupa sevincinin fotofinişle belirlendiği birçok sezon yaşandı.

Türkiye futbol liginde şampiyonun son haftada belli olması futbolseverler için yeni bir durum değil. Özellikle, son beş sezonda iki kupayı ligin son dakikalarında yitiren Fenerbahçetaraftarları, takımlarının Sivasspor’la 22 Mayıs Pazar günü oynayacağı son karşılaşma öncesinde şampiyonluk için temkinli konuşuyor. Rakibinin hem mutlak hem de ikili averajda gerisinde bulunan Trabzonsporlular da aynı şekilde şampiyonluğun “dakikalara bağlı” olduğunun bilincinde.

Benzer heyecan ligin 52 yıllık tarihinde defalarca yaşandı. HaberVs son haftaya kalan şampiyonluk mücadelelerini derledi.

1958/59: Grup finali
Profesyonel Futbol Ligi’nin başlangıcı kabul edilen 1958/59 sezonunda lig, iki gruba ayrılmıştı. Beyaz Grup lideri Fenerbahçe, Kırmızı Grup lideri Galatasaray’la iki aşamalı finalde karşılaştı. Galatasaray ilk maçı 1-0 kazandı ancak rövanşta 4-0 yenildi. Kupaya sarı lacivertliler uzandı.

1960/61: 2 puanlı sistem

Ligin son haftasına 3 puan farkla giren Fenerbahçe, son maçta en yakın takipçisi Galatasaray’la karşılaştı. Galatasaray’a 2-1 yenilmesine rağmen o dönemki 2 puanlık sistemle yine 1 puanlık farkı koruyarak Fenerbahçe şampiyonluğa ulaştı.

1970/71: ‘Anons skandalı’nın öncüsü
Galatasaray, ligin son haftasına 1 puan önde girmişti. Fenerbahçe’nin Beşiktaş’ı yenip, Galatasaray’ın puan kaybetmesi durumunda şampiyonluk Fenerbahçe’nin olacaktı. Ve geçen sezon yaşadığımız anons skandalının ilki 6 Haziran’daki Fenerbahçe-Beşiktaş maçında gerçekleşti. Beşiktaş’ı 1-0’la geçen Fenerbahçe, Galatasaray’ın mağlup olduğu anonsundan sonra şampiyonluk kutlamasına başlamıştı. Fakat Ankara’da PTT’yi 7-1 ile geçen Galatasaray 19 Mayıs Stadı’nda şampiyonluk turunu atmıştı bile.

1978/79: Önde giden kazandı
Galatasaray bu sefer Trabzonspor’la yarış içindeydi. Son haftaya 2 puan önde giren lider Trabzonspor yenilmesi ve Galatasaray’ın son maçını kazanması halinde şampiyonluğa sarı kırmızılı ekip uzanacaktı. Trabzon son hafta Orduspor’dan 1 puan koparıp son haftaya kadar süren şampiyonluk yarışını önde bitirdi.

1981/82: “Hükmen” şampiyon

Trabzonspor’un 1 puan önündeki Beşiktaş, liderliği ve şampiyonluk heyecanını 34. haftaya kadar taşımıştı. Beşiktaş, Eskişehirspor’u hükmen mağlup etti ve Trabzonspor’un son haftada şampiyon olma umutlarını bitirdi.

1984/85: İlk kez averajla

Fenerbahçe ve Beşiktaş son haftaya aynı puanla girdi. Son hafta, Fenerbahçe Antalyaspor’u, Beşiktaş Ankaragücü’nü aynı skorla (3-1) geçti. Fenerbahçe, lig tarihinin averajla şampiyon olan ilk kulübü oldu.

1985/86: Averajın dayanılmaz yükselişi

Beşiktaş son haftaya Galatasaray’la aynı puanla ancak 7 averaj farkla girdi. Siyah beyazlılar Trabzonspor’u, sarı kırmızılılar Sarıyer’i aynı skorla (1-0) geçerken ipi Beşiktaş göğüsledi.

1992/93: Ankara’daki “mucize”
Lider Galatasaray ligin son haftasında sadece averaj farkıyla Beşiktaş’ın önündeydi. Son maçında Gençlerbirliği’yle kendi sahasında karşılaşan siyah beyazlılar, rakibini 3-1’le geçerek averaj farkını kapattı. Gelgelelim rakip sahada Ankaragücü’ne hiç yemeden 8 gol atarak şampiyon oldu. Ankaragücü’ne Beşiktaş’tan giden Yugoslav Rade Zalad, 35 dakikada 5 gol yedi. Beşiktaş yönetimi bu iddialar nedeniyle takımda oynayan her futbolcunun adının yer aldığı özel hazırlanan 100. yıl formasına bir tek onun ismini almadı.

2007/08: Denizli’den Ali Sami Yen’e canlı yayın

Fenerbahçe ve Galatasaray son haftaya aynı puanda girdi. Lider, 11 gol farkla sarı lacivertli takımdı. Fenerbahçe, deplasmandaki Denizlispor karşılaşmasında kupayı kaldırmaya hazırlanıyordu. Bu maç elektrik kesintisi nedeniyle uzadı. Ali Sami Yen’de Kayserispor’u 3 golle geçen Galatasaraylı futbolcular, eşleri ve çocuklarıyla sahada kalarak gelerek, Denizli’den bir türlü gelmek bilmeyen haberi beklemeye başladı. Denizli’deki maç 1-1 sona erdi. Galatasaray şampiyon olmakla kalmadı, 19. lig kupasına uzanmak üzere olan ezeli rakibiyle şampiyonluk sayısını da (18) eşitlemiş oldu.

2009/10: Anadolu’nun gücü!

Bir önceki sezon Sivasspor’un gösterdiği çıkışa benzer bir başarı yakalayan Bursaspor, ligin bitimine üç hafta kala liderliği Fenerbahçe’ye kaptırdı. Sarı lacivertliler, Trabzonspor’la kendi sahasında oynayacağı son maç öncesinde Bursaspor’un 1 puan önündeydi başladı. Lig tarihinin belki de en büyük sürprizi o gün yaşandı. Bursaspor “ezeli rakibi” Beşiktaş’ı 2-1’le geçerken, Fenerbahçe Saraçoğlu’nda Trabzon’la berabere kaldı.

Yorum yazın