Gündem Kadın

Kadına yönelik şiddete karşı kadın: ‘Mücadelemiz çok önemli’

Yazan: Fırat Yalçın
Fotoğraf: Asena Tunca

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadına yönelik şiddeti İstanbul’da protesto etmek isteyen kadınlar polisin sert müdahalesine maruz kaldı.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü‘nde, şiddeti protesto etmek amacıyla saat 19.30’da başlayacak yürüyüş için 18.00’da İstanbul Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya geldi.

Meydanda toplanan kadınlar, “Birbirimizden ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Aralarında CHP ve HDP milletvekilleri ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da bulunduğu kadınlar sloganlarla yürüyüşe geçti. “Kadınlar sokağa, özgürleşmeye”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Hükümet istifa” sloganları attı.

Kadınlar, katledilen kadınları andıktan sonra polisin kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Korteje karşı kurulan engeli aşmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. “Aç aç, barikatı aç” diyen kadınlara polis peş peşe uyarıda bulundu.

Atılan sloganların ardından polis Şişhane Metro Durağı’nın önünde kurduğu barikatı İstiklâl Caddesi’ndeki Narmanlı Han’ın giriş hizasına kadar geriletti.

19.56’da ikinci barikatın önünde biriken ve bu barikatı da aşmak isteyen kadınlara polis “Değerli kadınlarımız, alınan güvenlik önlemlerini zorlamayınız, barikatların üzerine çıkmayınız; 2911 Sayılı Kanun’a muhalefet suçu oluşmaktadır,” anonsu yaptı.

Anons üzerine kadınlar barikatı tekrar aşmak istedi. Ardından polis biber gazıyla yakın mesafeden sert bir şekilde müdahalede bulundu. Gazın etkisi ve polisin sert müdahalesi sonucu Tünel Meydanı’na çekilmek zorunda kalan kadınlar, polisin onları Tünel Meydanı ve ara sokaklarda da tutması sebebiyle dağıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, polisin sert müdahalesi sonucu gözüne yakın mesafeden biber gazı sıkılan, isminin Gözde olduğunu öğrendiğimiz kadın HaberVs muhabirine “Arkadaşlarımızı polislerin olduğu yerden uzaklaştırmaya çalışırken kapsülü gözümün içine sıktılar, gözümü açmakta zorlanıyorum. Bugün burada toplanmamız ve değişmesi gerektiğine inandığımız şeyler için mücadelemiz çok kıymetli. Bizi yıldıramayacaklar, direnişimiz devam edecek” diyordu.

Yorum yazın