Gündem Yaşam

“Ekonomi berbat” dediği için kovulduğunu iddia eden Getir kuryesi HaberVs’ye konuştu

Yazan: Furkan Güngör
Fotoğraf: GUGE TV YouTube kanalı ekran görüntüsü.

YouTube’da yayınlanan sokak röportajında ülke ekonomisini eleştirdiği gerekçesi ile kovulduğunu iddia eden Getir kuryesi, röportajın yayınlanmasından itibaren iş yerinde baskı gördüğünü savunuyor.

28 Eylül’de YouTube kanalı GUGE Tv’de yayınlanan, ekonomiden ve çalışma şartlarından yakındığı sokak röportajı viral olan Getir kuryesi işten çıkarıldı. Kurye kovulma nedeninin o röportaj olduğunu iddia ederken, Getir firması, kuryenin kendi elemanı olmadığını ancak kovulmasının, çalışma disipline bağlı nedenlerle olduğunu savundu. HaberVs, Konya’da yaşayan 24 yaşındaki kurye E.‘ye ulaştı.

“Leş gibi ekonomi…”

Kurye E., 28 Eylül’de yayınlanan sokak röportajında “Leş gibi ekonomi. Günde 14 saat çalışıyorum. Neden? Para yok. 14 saat çalışmasam asgari ücret alacağım. Sosyal hayatım olmuyor. Eve gidiyorum uyuyorum, geliyorum, çalışıyorum, eve gidiyorum uyuyorum… Annemin babamın yüzünü göremiyorum. Robot ne! Bir gayem yok. Şurada bir yerde araba çarpsın bana, öleyim, samimi söylüyorum, ‘Niye öldüm, dur yaşayacaktım’ demem yani, vallahi de demem. Bir kız arkadaşım vardı, o da bitti gitti. Ben bunun için mi geldim dünyaya, çalışmak için mi sadece? ‘Ekonomi iyi’ diye kimse birbirini kandırmasın. Ekonomi berbat, leş gibi ekonomi. Bitik ekonomi…” demişti.

Dün gece saatlerinde kuryenin kovulduğu haberinin teyit edilmesinin ardından Eylül’de yayınlanan röportajnın izlenme sayısı milyonlara ulaştı.

“Ayrılmam için mobbing uyguladılar”

Kurye E., HaberVesaire muhabirine işten kovulmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Yayınlanan röportajımın viral olmasından sonra baskı altına girmeye başladım. Beni o gün çıkartacaklardı. Hatta ben işe gitmedim o süreçte. Birkaç gün izin yazdılar. Ama yoğun destek mesajlarından dolayı beni çıkartamadılar o günlerde.

“Sonrasında işten çıkarmaktan beter ettiler. Sürekli zaten mimli olduğum hatırlatıldı. Bir dakika, üç dakika geç kalsam, ‘işten mi kovulmak istiyorsun sen?’, “işten mi atalım onu mu istiyorsun?” gibi söylemlerle sürekli baskı altındaydım. Kendim ayrılmam için mobbing uyguladılar.

“Motorla bir kaza geçirdim. Motosikletin masraflarını bana ödettiler. Normalde hiçbir yerde hiçbir dükkanda, çalışan kazadan oluşan hasarı ödemez ama bunu da bana ödettiler. Ödemeye isyan edip ‘işi bırakıyorum’ dememi istediler ama ben çalışmaya devam ettim.

“Bir hafta önce depo müdürü abim beni aradı. ‘İ. bey sana çok kızgın seni işten çıkarmak istiyor. Röportajının da unutulduğunu, artık tepki gelmeyeceğini düşünüyorlar, seni çıkartacaklar’ dedi.
“Ta ki dün değil evvelki güne kadar çalıştım. Nasip bu kadarmış. Elim ayağım tutuyor çok şükür ben yine iş arar çalışırım. Müşteriler beni çok seviyordu, Getir üzülsün diyeceğim.

“Kovduk demediler. İnternet paketim bittiği için geç öğrendim”

“İşten çıkarıldığımı WhatsApp grubundan çıkararak belli etmişler. Arkamdan E. işi bıraktı yazmışlar. Arkadaşlarım arayınca öğrendim. İnternetim paketim de yoktu çıkarıldığımı sonradan gördüm. Kimse seni şu sebepten kovduk demedi. Çocuk gibi WhatsApp grubundan çıkarıp işi bıraktı yazmışlar.
“Bir sürü destek mesajı aldım. Şirket olarak arayan da Paket Taxi oldu ve desteklerini açık şekilde belirttiler. Eleman ihtiyacımız olmamasına rağmen seni aramızda görmek istiyoruz dediler sağ olsunlar. Paket Taxi’nin başı, müdürü aradı direkt. Teşekkür ediyorum.”
HaberVesaire‘nin görüşünü almak isteği Getir firması başvurumuza cevap vermezken, gün içinde esmî Twitter hesabında paylaytığı açıklamada E.’nin, esnaf kurye olarak kendi hesabına Vigo şirketinde çalıştığını ve kendileri tarafından kovulmadığını savundu:

Getir: “Bizim elemanımız değil”

“Getir sistemindeki bir kuryenin, yaptığı sokak röportajı sonrası işten çıkarıldığına yönelik paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu kişi esnaf kurye olarak kendi hesabına Vigo şirketi ile çalışmaktaydı. Kurye bahsi geçen açıklamaları 1,5 ay önce yapmıştır ve bununla ilgili herhangi bir yaptırıma uğramamıştır. Kişisel Verileri Koruma Kanunu nedeniyle detayları açıklayamasak da Vigo şirketinden aldığımız bilgiye göre iş disiplini ile ilgili başka sebeplerle sözleşmesi sonlandırılmıştır. Bu kararın kuryenin daha önce yaptığı açıklama ile herhangi bir ilgisi yoktur.”

Kurye: “Beni müşterilerime sorabilirler”

Kurye E, Getir‘in kendisi hakkındaki açıklamasını ise HaberVs aracılığıyla cevapladı:
“Gerekçe olarak disiplinsizlik yazmışlar. Disiplinsizliğim ne bilmiyorum açıkçası. Müşterilerime sorabilirler. Bugün altı yedi müşterim beni aradı. Getir’in müşteri hizmetlerini arayıp tepkilerini de belirtmişler. ‘Sürekli 5 yıldız verdiğimiz güler yüzlü bir insandı’ demişler. Hiç kimse ile sorunum yoktu. Disiplinsizlik dedikleri nedir bilmiyorum, bazen 3-5 dakika geç geldiğim oldu ondan mı bahsediyorlar bilmiyorum.”

Yorum yazın